Свържи се с нас

Новини

Да се основе и поддържа политехническо или занаятчийско училище в Габрово

Такава е волята на дарителя д-р Василиади

Published

on

Да се основе и поддържа политехническо или занаятчийско училище в Габрово – такава е волята на дарителя д-р Василиади.

Получил солидна подготовка по медицина в Атина, Париж, Пиза и Берлин и започнал лекарска практика в Букурещ, д-р Никола Василиади проявява особен интерес към развитието на просветното дело в родния край на своя баща. През 1859-1860 г. той дарява средства на Габровското училище. През 1869 г. се присъединява към другите дарители за изграждането на църквата и училището „Св. Св. Кирил и Методий” в Букурещ. На следващата година дарява още 320 гроша за българското училище в румънската столица. След Освобождението само за една година д-р Василиади се завръща в родината си, като през 1878 г. той е окръжен лекар в град Дупница. Поради влошаване на здравословното му състояние той се завръща в Букурещ. На 25 януари 1882 г. в Букурещ завършва неговият земен път.

ЗАВЕЩАНИЕТО НА БЛАГОДЕТЕЛЯ

На 10 юни 1881 г. в Букурещ д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание. За единствени легатори – наследници на всички движими и недвижими имущества, определя Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович при условие: „Ще основат и поддържат в Габрово в Княжество България, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми”.

В ЗОРАТА НА ТЕХНИЧЕСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ГАБРОВО

Едва през 1895 г. се прави първата реална стъпка към изпълнение завета на д-р Никола Василиади. Кожарският еснаф в Габрово се обръща с молба към Министерството на търговията и земеделието да се открие кожарско училище в гр. Габрово със средствата на фонда. Евлоги Георгиев заедно с Иван Гешов преценяват, че кожарството в Габрово е един от главните поминъци и намират уместно откриването на такова училище за подготовка на школувани кожари. Подбира се подходящо място и се пристъпва към изграждане на сградата до фабриката на братя Калпазанови. На 26 август 1895 г. сградата е открита и за директор на училището е назначен Йонко Калпазанов, специално завършил кожарско образование във Франция.

КРАТЪК ИСТОРИЧЕСКИ ЛЕТОПИС НА ТЕХНИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ „Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИАДИ“

С предписание № 96 от 09.01.1907 г. на Министерството на народното просвещение училището е признато за средно. Броят на учениците и учителите ежегодно нараства, набавят се постоянно и нови машини. Скоро старата сграда се оказва недостатъчна и непригодна за целта на обучението. Между ръководството на училището и МТЗ започва преписка за изграждането на нова сграда. След продължителни спорове през 1911 г. мястото, където сега се намира техникумът, се отчуждава за нуждите на техническото училище. От 1919 г. отново се поставя въпросът за започване изграждането на материалната база на училището. През 1927 г. новостроящите се работилници са завършени до покрив, включително предстои наемането на предприемачи за измазването на зданието и извършване на дърводелски работи.

Едва на 26 март 1932 г. започват редовни учебни занятия. От 1933/34 учебна година техническото училище разполага със собствени класни стаи за провеждане на учебните занятия по теоретичните дисциплини. От януари 1959 г. започва надстройката на горния етаж с двете крила на техникума, която приключва месец юли същата година. От 1948 година училището носи името Народна техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, а от 1958 година е преименувано в Техникум по механоелектротехника. Съвременното си име получава през 2003 година, когато става Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“.

Днешните възпитаници на Василиадиевото училище в първото двадесетилетие на XXI век с гордост продължават да носят в сърцата си авторитета на именития си благодетел и да изпълняват завета му, като целенасочено и съзнателно се трудят, за да се докажат като достойни негови следовници при овладяване на високотехнологичните професионални знания и умения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Обявиха победителите от конкурса „Няма по-верен приятел от книгата“

Published

on

Професионалния празник на библиотекарите в България – 11 май Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ отбелязва с обявяването на резултатите от литературен конкурс за есе на тема „Няма по-верен приятел от книгата” (Ърнест Хемингуей), посветен и на 160-годишнината от създаването на габровската библиотека – знакова годишнина за библиотечния екип, надслов, под който ще премине цялата 2021 година.

Конкурсът бе проведен сред деца и младежи на възраст 10 – 19 години (5 – 12 клас) в две възрастови категории. От постъпилите 33 есета комисия излъчи следните победители в двете групи.

От 10 до 14 години (5 – 7 клас) Първо място спечели Пламена Христова Коларова от Габрово, втора след нея остана Даяна Адриан Аврамова от Габрово, а на III-то място бе класирана Андреана Манолова Манолова, също от Габрово.

От 15 до 19 години (8 – 12 клас) конкурса спечели Павлина Асенова Бояджиева от Габрово, втора бе класирана Мая Росенова Минчева от Габрово, а трети – Тонислав Георгиев Глушков от Габрово.

Поощрителни награди журито присъди на Ниляй Нургин Шериф, Симона Людмилова Василева и Мартин Валентинов Иванов.

Ръководството и екипът на Габровската регионална библиотека благодарят на учениците, взели ангажирано и вдъхновено участие в този конкурс!

„Благодарим за Вашата обич към словото, към книгата и четенето, пожелаваме на всички здраве и успех в придобиването и споделянето на знания и умения през целия живот!“, сподели директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 24 май на специална церемония, за която победителите ще бъдат уведомени лично. Есетата ще бъдат публикувани на сайта на РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Чардафон“ е на финал, Антонио очаква купа

Published

on

Мъжкият отбор на „Чардафон“ очаквано се класира за финала на Българската Баскетболна лига „Б“ група Център, след като в полуфиналните плейофи не даде много шансове на юношите на тима, участващи в първенството под името „Чардафон кидс“- 90:65 и 73:65 в двете срещи.

Новината съобщи габровският печатен ежедневник „100 Вести“. Другият претендент за купата все още не е определен, след като във втория мач, игран в събота в зала „Орловец“ в Габрово, свищовските студенти от „Борисов студио“ надделяха над плевенския „Предаторс“ с 67:57, 77:80 в в първия двубой.

За играещия треньор на „Чардафон“ Антонио Станков златните медали няма как да се изплъзнат на неговите подопечни.

Цялата статия за очаквания финал на габровци можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата на Мирян Колев „Призрачни села“

Published

on

В галерия Казаков бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на Мирян Колев. Куратор на изложбата е Христина Барева. Тя представлява тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages” в поетично-сетивно пътешествие, което среща духовете на миналото с енигмата на природата.

Музикалният албум е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. Аудиовизуалният проект на Мирян Колев започва със заснемането на обезлюдени места, които приютяват останките на минало, недокоснато от хаоса на сегашната пандемия, бавно поглъщано от гората.

Мирян Колев е интердисциплинарен артист, с многогодишна практика и интереси в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиент музика и саунд арт. Зад гърба си има единадесет самостоятелни албума с личния си проект E.U.E.R.P.I. и още множество участия в компилации.

От 2012 г. насам е композирал, импровизирал и изпълнявал на живо музика в България, Норвегия, Южна Корея, Монголия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония Ирлания, Полша, Унгария и други страни.

След като завършва образованието си по джаз китара, започва да експериментира със звука като използва софтуерни ефекти и добавя звуци от нетрадиционни инструменти и предмети в своите композиции.

От няколко години насам използва записани звуци от терен и разширява измеренията на артистичното си амплоа, като интегрира фотография в своите проекти. Изложбата „Призрачни села” е логично продължение на артистичен път, който се простира извън рамките на конкретен стил или техника.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Община Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и подкрепата на Национален Фонд “Култура“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица