Свържи се с нас

Новини

Да се основе и поддържа политехническо или занаятчийско училище в Габрово

Такава е волята на дарителя д-р Василиади

Published

on

Да се основе и поддържа политехническо или занаятчийско училище в Габрово – такава е волята на дарителя д-р Василиади.

Получил солидна подготовка по медицина в Атина, Париж, Пиза и Берлин и започнал лекарска практика в Букурещ, д-р Никола Василиади проявява особен интерес към развитието на просветното дело в родния край на своя баща. През 1859-1860 г. той дарява средства на Габровското училище. През 1869 г. се присъединява към другите дарители за изграждането на църквата и училището „Св. Св. Кирил и Методий” в Букурещ. На следващата година дарява още 320 гроша за българското училище в румънската столица. След Освобождението само за една година д-р Василиади се завръща в родината си, като през 1878 г. той е окръжен лекар в град Дупница. Поради влошаване на здравословното му състояние той се завръща в Букурещ. На 25 януари 1882 г. в Букурещ завършва неговият земен път.

ЗАВЕЩАНИЕТО НА БЛАГОДЕТЕЛЯ

На 10 юни 1881 г. в Букурещ д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание. За единствени легатори – наследници на всички движими и недвижими имущества, определя Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович при условие: „Ще основат и поддържат в Габрово в Княжество България, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми”.

В ЗОРАТА НА ТЕХНИЧЕСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ГАБРОВО

Едва през 1895 г. се прави първата реална стъпка към изпълнение завета на д-р Никола Василиади. Кожарският еснаф в Габрово се обръща с молба към Министерството на търговията и земеделието да се открие кожарско училище в гр. Габрово със средствата на фонда. Евлоги Георгиев заедно с Иван Гешов преценяват, че кожарството в Габрово е един от главните поминъци и намират уместно откриването на такова училище за подготовка на школувани кожари. Подбира се подходящо място и се пристъпва към изграждане на сградата до фабриката на братя Калпазанови. На 26 август 1895 г. сградата е открита и за директор на училището е назначен Йонко Калпазанов, специално завършил кожарско образование във Франция.

КРАТЪК ИСТОРИЧЕСКИ ЛЕТОПИС НА ТЕХНИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ „Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИАДИ“

С предписание № 96 от 09.01.1907 г. на Министерството на народното просвещение училището е признато за средно. Броят на учениците и учителите ежегодно нараства, набавят се постоянно и нови машини. Скоро старата сграда се оказва недостатъчна и непригодна за целта на обучението. Между ръководството на училището и МТЗ започва преписка за изграждането на нова сграда. След продължителни спорове през 1911 г. мястото, където сега се намира техникумът, се отчуждава за нуждите на техническото училище. От 1919 г. отново се поставя въпросът за започване изграждането на материалната база на училището. През 1927 г. новостроящите се работилници са завършени до покрив, включително предстои наемането на предприемачи за измазването на зданието и извършване на дърводелски работи.

Едва на 26 март 1932 г. започват редовни учебни занятия. От 1933/34 учебна година техническото училище разполага със собствени класни стаи за провеждане на учебните занятия по теоретичните дисциплини. От януари 1959 г. започва надстройката на горния етаж с двете крила на техникума, която приключва месец юли същата година. От 1948 година училището носи името Народна техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, а от 1958 година е преименувано в Техникум по механоелектротехника. Съвременното си име получава през 2003 година, когато става Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“.

Днешните възпитаници на Василиадиевото училище в първото двадесетилетие на XXI век с гордост продължават да носят в сърцата си авторитета на именития си благодетел и да изпълняват завета му, като целенасочено и съзнателно се трудят, за да се докажат като достойни негови следовници при овладяване на високотехнологичните професионални знания и умения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Двама починали и 78 заразени с коронавирус за ден

Published

on

86-годишна жена от Габрово и 58-годишен мъж от Севлиево са починали, а 78 са новите потвърдени случаи на КОВИД-19 на територията на област Габрово за вчерашния 27 октомври. Тази информация съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

За последните 24 часа общо 11 пациенти са били хоспитализирани в лечебните заведения за болнична помощ, а останалите 67 положителни провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 78 заразени с коронавирус в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно, че най-много са установените отново в Габрово, общо 52 души.

Петнадесет са положителните в Севлиево, десет в Трявна и един в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката

Published

on

До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката – път II-55, в участъка Килифарево – Предела в област Велико Търново. Изпълнени са 75% от планираните дейности, които стартираха в началото на октомври, и се предвижда при сухо време в следващите две седмици да приключат, информираха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Поради интензивните валежи и лошите метеорологични условия в периода 8-17 октомври ремонтните работи не се извършваха и това налага удължаване на срока до 11 ноември. Дотогава ще бъде ограничено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката.

Леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили са по път II-73 Шумен – Карнобат /проход „Ришки“/ и път II-48 Омуртаг – Котел /проход „Котленски“/. В момента се работи по възстановяване на асфалтовата настилка на второкласното трасе, обрушват се и се обмрежват скатовете.

Продължава укрепването на откосите и почистването на крайпътната растителност. След приключване на дейностите участъкът ще е с подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи /мантинели/ и др.

Целта на предприетите дейности е трайно повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“.

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи се изпълняват от пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

22 посетители бяха консултирани в Трявна по въпросите за еврофинансиране

Published

on

22-ма посетители, днес, бяха консултирани относно възможностите за еврофинансиране в информационната приемна, която бе изнесена в парка пред Районен съд – Трявна. Тази година Областният информационен център в Габрово провежда кампанията съвместно с териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово (ТОО – Габрово на НССЗ).

“Чрез такива изнесени приемни, успяваме да достигнем със сигурност до повече хора. Съвместно с представителите на Националната служба за съвети в земеделието, успяхме да се запознаем с още земеделски производители от тревненския регион и да ги информираме по проекти, които не са тясно свързани с тяхната дейност”, коментира Пенчо Койчев, експерт “Комуникация, информация и логистика” към Областен информационен център – Габрово.

На всички посетители бяха разяснени подробности около процедурата, която е насочена към неправителствените организации, а именно “Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство” по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

Основните цели тук, са изграждане на устойчиво партньорско управление с гражданите и бизнеса, както и открито и отговорно управление. Крайният срок за подаване на проектните предложение е до 17.00 ч. на 17.01.2022 год.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделните проекти е 60 000 лв., като по тази процедура не се изисква съфинансиране от страна на кандидата. От териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово консултираха земеделските производители относно кандидатстването по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 год.

Не липсваха и млади фермери, пред които се откри възможността за еврофинансиране по подмярка 6.1 “Стартова помощ за млади земеделски стопани”. А именно: кандидатстване с проекти, подадени от кандидати, които имат завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство; проекти, осигуряващи устойчиво развитие на земеделското стопанство; проекти за дейности, които се изпълняват в чувствителни сектори; проекти свързани с производството на биологично сертифицирани селскостопански продукти; проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване и проекти, създаващи устойчива заетост.

Очакваният прием е през ноември 2021 год., а общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от 25 000 евро. Разяснена беше и подмярка 6.3 – „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Изнесената приемна посетиха и експертите от Стопанската дирекция по устойчиво развитие към Община Трявна, които също получиха информационни материали от Областният информационен център-Габрово и териториалният областен център на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица