Свържи се с нас

Култура

Театър на три морета или за опасните завои на прехода

Published

on

Смел, провокативен, вълнуващ, забавен, сатиричен и историчен. Така може да бъде описан най-новият спектакъл на Габровския драматичен театър – „Иванка Курвоазие на три морета“. Премиерата му се състоя на 11 декември 2020 г., а второто премиерно представление ще бъде тази вечер, 17 декември, от 19.00 часа на голямата сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

Режисьорът Васил Дуев-Тайг обработва текстове на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие. По тях създава драматургичното тяло на постановката. За него Иванка Курвоазие е събирателен образ на българите, преживели времето от началото на промените у нас до днешния си статус на граждани на ЕС.

Спектакълът обхваща последните трийсет години от най-новата ни история, в които обаче отеква неизказаното ехо на прехода. А най-точната оценка на периода, дава самата Иванка Курвоазие: „на тоя ден преди двеста и осемдесет години започнаха деведесетте и прехода, деведесетте свършиха, прехода – не“.

Васил Дуев увлича в работата си целия постановъчен екип и затова обявява „Иванка Курвоазие на три морета“ като тяхно общо представление, в което всеки има своя дял и принос за осъществяването му. Участват актьорите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски. Музикалното оформление е направено от режисьора, но е използвана и авторска музика от Ян Руменин. Гергана Лазарова-Рънкъл помага със сценографски решения по визията, костюмите и организацията на сценичното пространство. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените на спектакъла: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков. Представление за съмишленици, направено от съмишленици. Представление, което резонира в пълен синхрон с обществените вълнения и което отразява незададените и неполучени отговори за времето след демократичните промени.

За зрителите остава вкусът от усещането, че премълчаното и потулено „тогава“ е първопричината на задкулисните сенки „днес“. Вкус, който разсмива с горчивината си, но и който подтиква за ново преосмисляне и изследване на времето на прехода. Ретроспективната и същевременно безвремева разходка на Иванка Курвоазие ще ви накара да анализирате обществото, в което искаме да живеем, ще ви подсети за рестарт на ценностната ни система. Всичко това е представено с безцензурната свобода на политическата сатира. В „Иванка Курвоазие на три морета“ ще си припомните жизнерадостния оптимизъм на слогана „Proud to be Bulgarian“ („горд съм да бъда българин“) от началото на настоящото хилядолетие. Ще търсите изкривеното му отражение в различните емигрантски вълни, умело загатнати в сцена от спектакъла.

Смело режисьорско решение е образът на Иванка да бъде изигран от четирите актриси Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева и Тони Христова. Всяка от тях е проявление на различни мисловни състояния на героинята, пътуват между минало и настояще. С връщането си в миналото предначертават нови, несбъднати версии на бъдещото, прекрояват настоящето и намират нужното обяснение за случващото се днес. А загатната тема за любовта, превъплътена в играта на Найден Банчевски, е гаранция, че не всичко е изгубено. С ролята си той ще ви убеди, че животът има смисъл, ако споделяме единственото ни неизменно качество – да бъдем хора. Безупречно актьорско майсторство, смел режисьорски прочит, изтънчена самоирония и дълбок разрез на тридесетгодишния преход, поднесени забавно и остроумно от Васил Дуев и габровската трупа.

Спектакълът „Иванка Курвоазие на три морета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ е несбъднатата мечта „Proud to be Bulgarian“ с категоричността на обещанието „всичко ще бъде наред!“. Всички представления на Габровския драматичен театър се провеждат при пълно спазване на противоепидимичните мерки. Между зрителските места е осигурено отстояние от 1.5 метра.

Публиката се допуска в салона, само ако носи предпазни маски за лице. На входа на театъра има средства за лична дезинфекция на зрителите преди да влязат в салона.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица