Свържи се с нас

Новини

Окръжният съд работи при строги противоепидемични мерки

Published

on

По повод утежнената епидемична обстановка в страната и региона Окръжен съд – Габрово напомни, че осъществява дейността си при спазване на строги противоепидемични мерки.

Съдебните служби работят с граждани сутрин от 9.00 до 12.00 часа и след обяд от 14.00 до 17.00 часа (в периодите от 8,00 ч. до 9,00 ч. и от 12,00 до 14,00 ч. се извършва основна дезинфекция на общите части на сградата и на помещенията с обществен достъп).

В Съдебната палата се допускат страни по дела, адвокати, вещи лица, свидетели, както и граждани, посещаващи сградата за получаване на административни услуги, като всички трябва да бъдат с правилно поставени предпазни маски.

Задължителна е и дезинфекцията на ръцете, както и спазването на определената от здравните органи физическа дистанция между отделните лица. В сградата не се допускат лица с повишена телесна температура.

С цел ограничаване струпването на множество хора, при провеждане на открити заседания в съдебните зали се допускат само участниците в конкретното производство – страни по делата и техните процесуални представители, както и останалите призовани лица.

Апелира се да се използват всички възможности за обмен на документи и справки по делата по електронен път.

Препоръчително е подаването на заявления за прилагане на документи по делата, както и на искания за издаване на преписи, удостоверения и др., да се осъществява предимно чрез електронните адреси на съда: justice@court-gbr.com, gabrovo-os@justice.bg и delovodstvo-osg@court-gbr.com.

Настоящата ситуация е предпоставка и за по-широкото приложение на предвидения в ГПК ред за връчване на съобщения и книжа на посочен от страните електронен адрес.

Правилата за осъществяване на тази процедура са поместени на интернет страницата на съда. На същата са налични и препратки към графика на насрочените заседания, постановените актове и Единния портал за електронно правосъдие.

За справки по дела може да се ползват и телефоните на служба „Деловодство“ – 066 811 109 и служба „Съдебни секретари“ – 066 811 115.

В съда е осигурена техническа възможност за провеждане на открити заседания и чрез видеоконферентна връзка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Алея на книгата“ в Габрово от днес до неделя

Published

on

Откриха „Алея на книгата“ в Габрово. Второто издание на най-мащабното пътуващо книжно изложение у нас ще се проведе от 8 до 11 юни. Началото поставиха заместник – кметът на Габрово Невена Минева и директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева, които отправиха приветствени думи.

Музикален поздрав към всички присъстващи на откриването отправиха Оркестър Габрово“ и певицата Камелия Ноева. Невена Минева сподели, че няма по-вдъхновяващ знак за смисъла на инициативата от любопитните детските очи, жадно потъващи в цветните страници на детските книжки, подредени изкушаващо по щандовете на любимите български издателства.

„Алея на книгата“ представя водещи български издателства и ще даде възможност за среща на публиката с автори на литература за деца и за възрастни. Довечера в 17.30 часа читателите ще имат възможността да се срещнат с Неда Антонова и представянето на романа ѝ „Елегия“.

Шатрите на книжното изложение, което ще продължи до неделя, са разположени на пешеходната улица „Радецка“. В градинката на „Глинените гърнета“ е подреден литературен кът за разговори с гостуващите автори.

Габровската публика и гостите на града могат да очакват интересни срещи още с Мирела Иванова, Николай Илчевски, Доника Ризова, Никола Чалъков и Радостина Николова. Работното време на изложението е до 19.00 часа, а в неделя – от 09 до 14.00 часа.

ПРОГРАМА АЛЕЯ НА КНИГАТА

08.06.2023, четвъртък
11:30 ч. – Музикален поздрав: Оркестър „Габрово“
12:00 ч. – Официално откриване на Алея на книгата – Габрово 2023
17:30 ч. – Среща с автограф: НЕДА АНТОНОВА и представяне на романа
„Елегия“.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“
Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.
Търсете жълтата шатра.

09.06.2023, петък
16:30 ч. – Срещи с автограф: НИКОЛАЙ ИЛЧЕВСКИ.
Място на срещата: РБ „Априлов-Палаузов“, Габрово – читалня
17:30 ч. – Среща с автограф: НИКОЛА ЧАЛЪКОВ. Автор на фентъзи романи и
разкази, сред които „Кръгът на лунната светлина“ и „Изпитанието на Розара“
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“. Срещата с
автора ще се проведе в Литературния кът на „Алея на книгата“.

10.06.2023, събота
11:00 ч. – „Който не работи, не трябва да яде“ – спектакъл за деца. Държавен
куклен театър – Стара Загора.
16: 30 ч. – Среща с автограф и творческа работилница с МИРЕЛА ИВАНОВА.
17:30 ч. – Среща с автограф: ДОНИКА РИЗОВА. Представяне на най-новия й
роман „Случайно в Майорка“.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“
Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.
11.06.2023, неделя
11:00 ч. – „ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ“ – представя Държавен куклен театър – Габрово
Драматизация по класическата приказка на братя Грим. Актьорите
увлекателно пресъздават историята на Хензел и неговата сестричка Гретел,
които успяват да измамят злата вещица, а след това се прибират
благополучно вкъщи. Събитието е предназначено за деца.
12:00 ч. – Среща с автограф: РАДОСТИНА НИКОЛОВА. Събитието е
предназначено за деца.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“. Срещите с
авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.

Алея на книгата“ се организира в партньорство между Община Габрово и
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ с Асоциация „Българска книга“ и с
финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програмата
„Едногодишен грант“ 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Победителите в конкурса за карнавална картина ще дарят наградите си

Published

on

Всички победители в конкурса за карнавална картина ще дарят паричните си награди. Хиляда лева и трето място спечели Фондация „Общност в помощ на зависимите“, като сумата ще бъде дарена за зъболечение на едно от момчетата от центъра.

Две хиляди лева и второ място получиха мотоклуб „Ковачите“, които обявиха своето решението да предоставят наградата си за лечението на 3-годишната Симона.

Карнавалните ентусиасти от село Новаковци станаха победител в надпреварата, а паричната награда, в размер на 7 000 лв, те избраха да дарят на православния храм в малкото населено място.

По време на церемонията по награждаване на победителите в конкурса за карнавална картина, състояла се преди дни в Ритуалната зала на Община Габрово, кметът Таня Христова отличи и поздрави участниците от всички детски градини и училища.

Габровският кмет благодари и на всички участници в стогодишното издание на Карнавала, отбелязвайки, че постъпката на наградените в конкурса само показва колко големи сърца имат габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Продължават срещите на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна уведомяват всички заинтересовани граждани, че информационните събития във връзка с разработването на новата стратегия за ВОМР – Програмен период 2023-2027 год. за територията на МИГ „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ продължават.

Следващата среща, която първоначално бе обявена за провеждане в Ритуалната зала на Община Трявна, ще се състои в Многофункционална зала „Дръзновение“ в НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна на 13 юни 2023 г. от 10:30 ч.

Обучението на местни лидери и заинтересовани страни в гр. Трявна остава за провеждане на 04 юли 2023 г. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на Община Трявна.

Междувременно продължава провеждането и на информационни срещи в гр. Дряново. Припомняме, че следващото събитие е насрочено за 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

До момента в Община Трявна бяха реализирани две информационни срещи – в гр. Трявна на 05 юни 2023 г. и в гр. Плачковци на 06 юни 2023 г. Събитията събраха десетки заинтересовани представители, както на местната власт, така и на образователни и просветни институции, местен бизнес и пр. Представени бяха насоки за изграждането и развитието на новата стратегия за „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР), как се отразява тя на местната общност, какви са условия за кандидатстване, допустимост, финансови параметри и пр.

На място бе попълнена и анкета от присъстващите, свързана с нагласите на местната общност от територията на Сдружение с нестопанска цел Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ относно приоритетите, целите, съдържанието и резултатите, които да се постигнат вследствие на изпълнението на стратегия за „Водено от общностите местно развитие (ВОМР)“ за програмния период 2023 – 2027 г.

В прикачените файлове ще откриете допълнителна информация за ВОМР – Програмен период 2023 – 2027 г., която бе презентирана по време на двете информационни събития в гр. Трявна и гр. Плачковци.

Информационна конференция 1

Информационна среща 2

Популяризирането и консултирането на стратегията на МИГ „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ в Община Трявна и Община Дряново се осъществяват във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица