Свържи се с нас

Новини

8 ноември – Професионален празник на полицията!

Published

on

Честването на 8 ноевмри, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод.

Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:
“Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.

С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители:
“За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/”

Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Почитаме паметта на Свети Атанасий Велики

Published

on

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики.

На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

В народните вярвания Свети Атанасий Велики е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

Поверието гласи, че на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.  Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата и да разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

14 призови места за КСО „Узана“ на ДП по ски ориентиране

Published

on

Силно представяне направиха състезателите на габровския клуб „Узана“ в първите два старта от Държавното първенство по ски ориентиране, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Те се проведоха в района на Чепеларе, където в края на тази седмица започва и Европейското първенство по ски ориентиране, съвместно със световно за младежи до 23 години, кръг от световната купа и световно за ветерани.

КСО „Узана“ успя да спечели общо 14 призови места от състезанието. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вятърът засипа със строителни отломки тротоар в Трявна. Предприеха мерки

Published

on

„Тротоарният участък към строителна сграда, намираща се на ул.“Ангел Кънчев” до кръговото кръстовище в Трявна, е обезопасен със сигнална лента и забранява преминаването в близост до нея”, съобщи главен специалист “Пожарна безопасност и защита на населението” към Община Трявна – Михаил Минчев, вследствие на силния вятър, който се изви във възрожденския град.

Незабавните мерки са били предприети от страна на местното ръководство, след постъпил граждански сигнал при дежурния по общински съвет за сигурност към Община Трявна за паднали строителни отломки на тротоарното пространство.

„Сградата е незавършена и от силния вятър са паднали парчета тухли върху тротоара. За щастие няма пострадали и ранени граждани! Веднага сме отреагирали, като своевременно сме уведомили и кмета на община Трявна за действията, които сме предприели по обезопасяване на участъка”, допълни още Минчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица