Свържи се с нас

Новини

Популацията от благороден елен у нас се подобрява

СЦДП – Габрово организира за щести пореден път годишно изложение на ловни трофеи.

Published

on

Състоянието на популацията от благороден елен у нас се подобрява. Това е изводът, до който ловни деятели и експерти от страната стигнаха при огледите на трофеи, представени в изложение, организирано от Северноцентрално държавно предприятие и ДЛС „Росица“ – Лъгът.

Превърналото се вече в традиционно изложение цели да покаже състоянието на популацията на благородния елен, да повишава ловната култура, както и да бъдат анализирани евентуални грешки, така че повече да не се допускат.

54 трофея, добити през ловен сезон 2020 на територията на общо 13 ловни стопанства и дивечовъдни участъци, бяха част от изложението, като 47 от тях са носители на медали. Трофеят с най-голяма възраст на индивида – 15-годишен, е добит на територията на ДЛС „Росица“, а най-впечатляващият трофей е от ДЛС – Воден-Ири Хисар. Той е оценен с 241.62 CIC.

Експонатите бяха разположени в градинската площ пред Централното управление на СЦДП. Присъствалите горски и ловни деятели са единодушни, че благодарение на тези изложения се повишава и квалификацията на ловните водачи у нас, коментира директорът на ДЛС „Росица“ инж. Степанов.

Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни. На изложението присъстваха и ловни водачи от стопанствата, като по време на огледите те обосноваваха своите решения да се разреши за лов съответния екземпляр.

Трофеите не са самоцел, а тези изложения, заедно с пролетните прегледи на паднали рога, са основа да се анализира ловностопанската дейност и да се направят съответните изводи. Това заяви по време на официалното си изказване, доайенът на ловното дело у нас проф. Нино Нинов.

Професорът бе специален гост на събитието, заедно с изпълнителния директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов, инж. Васил Василев председател на УС на Националния ловно-рибарски съюз. Домакин бе директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов, който откри изложението, проведено при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Според инж. Миланов високото ниво на трофейни заложби е резултат от труда и усилията на всички ловни експерти. „Тук съм, за да ви поздравя за усилията, които полагате. Резултатът от труда ви е на лице“, обърна се към присъстващите ловни стопани инж. Мирослав Маринов.

Той даде висока оценка на факта, че изложението на трофеи от благороден елен се превръща в традиционно. „Над 10 от трофеите тук са със златен медал, което показва, че вървим напред. Инерцията, която се загуби след 1992-3 година, вие я възстановявате успешно. Продължавайте в същия дух“, каза инж. Мирослав Маринов.

Той припомни, че догодина в Унгария предстои световно ловно изложение, каквото се провежда през 50 години. „Надяваме се, че ще запазим подобаващото място на страната ни“, добави изпълнителният директор на ИАГ. „Тук е мястото специалистите да си сравним часовниците, да видим докъде сме стигнали с развитието на този емблематичен за нашата природа вид дивеч“, каза в приветствието си инж. Васил Василев.

Той сподели удовлетворението си от това, че един от четирите най-добри трофея за настоящия ловен сезон, са добити на територията на предоставен ловностопански район, стопанисван от ловното сдружение в Шумен. Наличието на трофеи от ловни дружинки бе посрещнато със задоволство от всички специалисти, тъй като показва ловна култура и ползване на дивеча, според регламентираните правила.

Сред експонатите в тазгодишното изложение бяха и два трофея от сръндак, единият от които е новият национален рекорд, който според проф. Нинов ще попадне и в челната десетка на най-добрите трофеи в света. Другият трофей е на ЛРД Поповци. Тазгодишната трофейна изложба в Габрово бе най-богатата и голяма по обхват от провежданите до сега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица