Свържи се с нас

Новини

18 нови проекта за каузата „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“

Published

on

Общо 18 проекта бяха подадени на мейла на Обществен дарителски фонд – Габрово в рамките на Втората конкурсна сесия „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма“. Общата стойност на търсеното финансиране е над 120 000лв.

Предложените идеи са много интересни, всички са насочени към това Габрово да е още по-добро място за живеене и всички ние да водим по-здравословен начин на живот. Част от идеите визират и предприемачески инициативи, а други акцентират върху творчеството.

Днес, 9 октомври 2020г, седемчленна обществена комисия ще се събере, за да дискутира и оценява постъпилите проекти. В Обществената комисия са включени 7 публични личности, които не са ангажирани към организации – потенциални конкуренти на кандидатстващите: представители на Обществен фонд – Габрово, на бизнеса и активното гражданство, на Областна администрация – Габрово, на Община Габрово и на Фондация „Америка за България“.

До момента всеки един от членовете на Комисията самостоятелно се запозна с всеки от кандидатстващите проекти. Поканени са и външни консултанти – специалисти в определени сфери, които да дадат експертно мнение относно технически възможности, параметри и финансово планиране.

Предварителното очакване беше до 10 октомври да са ясни резултатите, но предвид на спецификата на постъпилите проекти, срока се удължава до 19 октомври. В зависимост от класирането ще бъде разпределено и наличното финансиране, осигурено от Фондация „Америка за България“.

Информация за процеса ще бъде периодично публикувана във FB страницата и на сайта на ОДФ: http://www.odfgabrovo.org/ в раздел Новини.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица