Свържи се с нас

Новини

От това кога и какво ще предприеме ЕК зависи дали България ще продължи по този авторитарен път

Published

on

Обръщам се към Европейската комисия – от това кога и какво ще предприемете зависи дали България ще продължи по този авторитарен път. Обръщам се към немското председателство с един въпрос – докога Съветът ще чака и ще мълчи? Това заяви Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на дебатите за върховенството на закона и основните права в България.

Днес гласът на българските граждани се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане към демокрацията и принципите на върховенството на закона в страната, каза още тя.

Йончева посочи – „Господин Борисов за повече от десетилетие на власт позволи на определени лица и групи да обсебят ползите от членството на България в ЕС, за сметка на българския народ. Година след година неговото управление води само до повече злоупотреба с власт, повече бедност, повече липса на медийна свобода. Гражданите са унижени, без чувството за справедливост.“

Евродепутатът припомни, че резолюцията, която предстои Европейският парламент да гласува, е резолюция за бъдещето на България. А болката на България, е болка на целия Европейски съюз.

Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия и представител на Съвета на ЕС, който държавата председателства, обяви, че през ноември върховенството на закона в България ще бъде обсъждано отново. „Съветът не мълчи, той поема своята отговорност“, заяви в края на дебатите Рот. Той каза още, че хора, които демонстрират за европейски ценности, заслужават респект и солидарност, и отхвърли някои от аргументите, които се чуха в залата в Брюксел, че дебатите „опетняват“ България.

През ноември ще разгледаме отново ситуацията и ще видим какво можем да направим. Ще използваме всички налични инструменти за България, каза и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова припомни, че за България продължава да е в сила механизмът за сътрудничество и проверка. Ще продължим да работим по него, искаме да видим осезаеми резултати и устойчив положителен ефект в съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията, заяви тя. „Ще запазим механизмът, защото виждаме, че българският народ го иска, българските граждани нямат доверие в правосъдната система“, каза Йоурова, която, като част от Европейската комисия, отговаря за ценностите и прозрачността. Тя припомни, че скоро започва работа Европейската прокуратура, която ще даде много добър принос към борбата с корупцията.

Резолюцията за България, която трябва да бъде гласувана от Европейския парламент на 8 октомври, в четвъртък, беше приета в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Инициативата за нея е на Елена Йончева, която още през май инициира среща с председателя на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар и колеги евродепутати, за да ги запознае за пореден път със ситуацията в България.

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица