Свържи се с нас

Любопитно

Безплатни беседи за родители с деца до 2 години

Published

on

Поредица открити беседи за родители с деца до 2-годишна възраст стартира от днес, 2 октомври, Комплексът за социално-здравни услуги за деца и семейства в Габрово, съобщиха от местната общинска администрация.

Предвидени са седем тематични сесии през месец октомври. Те ще се провеждат от 10:00 до 12:00 часа на две локации – Градинката с мечето и детската площадка до блок „Катюша“.

По време на срещите ще се обсъждат основни аспекти от психическото и здравословното състояние на майката след раждането, както и потребностите на подрастващите в периода на ранното детство.

Лекциите ще се водят от здравни специалисти, психолози и социални работници. Настоящите и бъдещите родители ще могат да общуват с други родители и да получат съвети за грижите към децата до 7-годишна възраст.

Ще бъде дадена информация за социалните услуги в Комплекса, които се предоставят на ул. „Ивайло“ № 13.

Беседите ще се провеждат по следния график:

ГРАДИНКАТА С МЕЧЕТО
2 октомври
„Следродилна депресия“ Водещи: Ралица Бъчварова – психолог/Ивета Русева – психолог

8 октомври
„Преканцерози и канцерози на шийката на матката“ Водещ: д-р Надежда Михова – акушер-гинеколог

9 октомври
„Поведение и умения при децата от 0 до 2 години“ Водещи: Ралица Бъчварова – психолог/Ивета Русева – психолог „Хранене и сън при децата от 0 до 2-годишна възраст“ Водещ: д-р Даниела Нанева – педиатър

ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ДО БЛОК „КАТЮША“
16 октомври
„Следродилна депресия“ Водещи: Ралица Бъчварова – психолог/Ивета Русева – психолог

23 октомври
„Поведение и умения при децата от 0 до 2 години“ Водещ: Ралица Бъчварова – психолог „Хранене и сън при децата от 0 до 2-годишна възраст“ Водещ: д-р Даниела Нанева – педиатър

За повече информация – тел. 066 985 353, моб. 0884 191 516, ел. поща: zadecata@gabrovo.bg, както и във фейсбук страницата на Комплекса.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица