Свържи се с нас

Новини

Пет съвета при избора на зимно работно облекло

Published

on

Независимо какво е естеството на работата Ви, през зимните месеци е нужно да изберете подходящо работно облекло, за да си осигурите комфорт и продуктивност, макар ниските температури. Това обаче може да се окаже нелека задача, имайки предвид разнообразието на пазара, а и спецификата на работата Ви. Със следващите 5 съвета ще Ви дадем насоки, които да помогнат при избора на зимно работно облекло, така че да сте пълноценни на работа, докато ви е топло и удобно:

1. Съобразено с професията
При избора на работно облекло, най-важен фактор е естеството на професията Ви. Помислете за нещата, които ежедневно правите – колко се натоварвате физически, дали стоите повече на едно място или денят Ви е свързан с много движение, излагате ли се навън и колко дълго. Ако работите навън, то Вие сте зависими изцяло от времето и е нужно да изберете зимно работно облекло, което да е ватирано и непромокаемо, за да предпазите тялото си от студ, сняг и дъжд. Ако работите „на терен“, много важно е да изберете облекло с включена светлоотразителната защита – често има мъгла и снегонавяване, които ще Ви направят незабележим и могат да застрашат безопасността Ви. Ако често се навеждате, полугащеризонът ще Ви свърши чудесна работа. Ако работите зад каса или в офис, ватиран елек със сигурност ще Ви влезе в употреба. Нуждите на работниците в кухня и в склад например са съвсем различни, затова помислете за работата си и потърсете съвет от консултантите в магазина.

2. Всичко започва от обувките
По-мъдри от нас са го казали: всичко започва от краката. За да се чувстваме добре, трябва внимателно да подберем обувките си. Разбира се, те трябва да са удобни, с меки подметки, които да ни позволяват лесно придвижване, да топлят, но и да не тежат прекалено много, за да не ни изморяват излишно. В най-общия случай, за зимата са подходящи ватирани обувки с височина над глезена (боти), кожени или от промазана материя. Допълнително към това могат да имат вградено бомбе и сертификат за защита, когато спецификата на работата го изисква. Съобразете номера с дебелината на чорапа – най-неприятното усещане е на премръзнали крака в тясна обувка. Гумените ботуши не се препоръчват за зимните сезони, защото макар да са най-сигурното средство против влага, не осигуряват необходимата топлина, освен ако не са допълнително ватирани и комбинирани с подходящ чорап.

3. Многопластово облекло
Най-добрата тактика в зимните дни е стара, добре позната, но често пренебрегвана – обличането на няколко слоя дрехи. През зимата времето може да бъде изключително променливо, а освен това често ни се налага да влизаме и излизаме от климатизирани помещения към виелици и мразовити температури. За да сте подготвени за всяка ситуация и да подсигурите комфорта си през целия ден, облечете памучна фланелка с къс или дълъг ръкав, върху нея суитчър или полар с цип, отгоре завършете с ватирано или непромокаемо (софтшел) яке, а защо не и/или елек. Така ще разполагате с няколко пласта, които не могат да Ви помогнат да контролирате времето, но със сигурност ще Ви помогнат да контролирате своята температура и комфорт.

4. Шапка, шал и ръкавици
За къде сме без класиката на зимния сезон – шапка, шал и ръкавици. За да се предпазите от силния вятър и снегонавяване, трябва да обърнете внимание не само на облеклото, но и на работните аксесоари за тези месеци. Изберете подходящи ръкавици, спрямо това дали са допълнение към работното Ви облекло или са задължителен целодневен елемент. Същото важи и за шапката – може да бъде с вградени наушници, с или без козирка, да е от плетиво, полар или пък да я замените с лента, ако това ви внася повече удобство. Ролята на шалът е ключова – да предпази дихателните пътища от лесна настинка, но ако чувствате, че по-скоро Ви пречи, може да го замените с ватирана висока яка с цип, която да регулирате според времето.

5. Не пренебрегвайте чорапите
Един от най-подценяваните елементи от облеклото са чорапите, а те имат изключително важна роля в цялостния ни комфорт на работа, особено когато става дума за зимния сезон. Не случайно в специализираните магазини ще откриете различни чорапи за ски, планина, колоездене и така нататък. Добре е да подберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват. Съобразете чорапа и с подплата на обувката си – ако тя е вълнена, най-ватираните чорапи могат да бъдат прекален избор. И не на последно място – съобразете еластичността на чорапите с динамиката на ежедневието си.

За финал един бонус съвет – най-честата грешка при поръчката на зимни работни облекла е отлагането й за последния момент. Зимата често ни изненадва и все успява да ни свари неподготвени, затова изберете удобно и практично облекло още днес. За повече информация и съвети при избора, не се колебайте да се обърнете към професионалистите от Mazalat – на място в магазина в гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или на телефон 088 801 6816; 066 985 336.

*Снимка: sapiacorp.com

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Новини

Виктор Меразов е Спортист на Габрово за 2025 година

Published

on

Завоювалият златото при младежите до 21 години от първенството на планетата на Световната киокушин федерация в Саудитска Арабия Виктор Меразов е №1 в класацията „Спортист на Габрово“ за 2025 година. Той получи отличието си кмета на Община Габрово Таня Христова на стилна церемония, който се проведе в зала „Възраждане“. Новината съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Специален гост на събитието беше световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов – създател на фондация, която подкрепя талантливите деца на България. Неговото присъствие бе вдъхновяващо послание към всички млади таланти, че пътят към върха започва от вярата в собствените сили.

Изборът на Виктор Меразов за „Спортист №1 на Габрово“ е напълно заслужен. Габровският талант изпраща една много силна година. Той беше и осминафиналист при мъжете на Световното първенство на Международната федерация по карате (IFK) в Лайпциг, Германия и бронзов медалист от Световната купа за младежи в Камчия. Стана държавен шампион за мъже и бе определен за най-добър състезател в мъжкия профил от Българската карате киокушин федерация за 2025-та година. Награден бе и на ежегодната тържествена церемония „Спортист на годината на НСА“, като в тази класация зае второто място.

Цялата статия за Спортист на Габрово за 2025 година, както и кои останаха негови подгласници можете да прочетете оттук.

Зареди още

Крими

Пиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево

Published

on

Пиян водач без шофьорска книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево. Трагичният инцидент е станал снощи, около 20:46 часа, на пътя между село Богатово и Севлиево.

На място изпратеният полицейски екип, установил, че 32-годишен мъж, управлявайки лек автомобил „Опел Астра“ в посока към Севлиево, предприел маневра „изпреварване“, загубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в крайпътно дърво.

В резултат на удара починал 49-годишен мъж, пътувал на задната седалка на автомобила. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 2,74 промила. Същият е дал кръвна проба за химически анализ.

При извършената справка в информационните масиви на МВР било установено, че водачът е и неправоспособен. 32-годишният мъж бил настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, в хирургично отделение, без опасност за живота.

Две жени – на 32 и 35 години, пътували в автомобила, също прегледани от медицински екип, след което били освободени без установени наранявания.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по него продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица