Свържи се с нас

Новини

Кои са основните видове защитни медицински облекла?

Published

on

Ролята на защитното медицинско облекло е да предпази медицинските специалисти от високорисковата заобикаляща ги среда, но също така да предпази и пациентите от евентуална инфекция или зараза. Днес на него се гледа с особено внимание, а отделни компоненти намират ефективно приложение и в ежедневието ни, в други сфери естетичните студиа например, а дори и сред професии, далеч от медицината, но налагащи общуване с много хора. А кои са основните видове защитни облекла?

Ръкавици
Медицинските ръкавици са за еднократна употреба и предпазват медиците и техните пациенти от замърсяване, интеракция с бактерии или други вредни организми. Най-разпространени са ръкавиците, изработени от латекс, но за хората с алергия към този материал има разработени и други решения. Днес медицинските ръкавици намират приложение и в ежедневните ни дейности като пазаруване или придвижване с градски транспорт.

Калцуни
Подобно на ръкавиците, калцуните целят да ограничат разпространението на бактерии и микроорганизми в стерилна среда, но този път идващи от обувките ни. Те също са за еднократна употреба, изработват се от леки материи и могат да бъдат поставяни както върху обувки, така и директно върху чорапи/ходила. Калцуните са широкоразпространени сред посетителите на медицински, стоматологични и козметично обекти, за да предпазят помещенията от замърсяването на външната среда.

Шапка
Медицинската шапка е задължителен елемент от защитното облекло при редица процедури, най-вече сред стоматолози, лекари и медицински персонал. Подобно на работещите в ресторанти и кухни, медицинските специалисти използват шапките предимно за задържане на косата по време на операции и различни други интервенции. Те са предимно за многократна употреба, като се изработват най-често от памук, но има такива и за еднократна, съставени от лек синтетичен материал. Медицинските шапки освен защитна, от години имат и допълнителна функция – да внасят добро настроение сред притеснителната медицинска обстановка, което постигат с цветни и забавни щампи, които пациентите обожават.

Предпазни очила
Очите са изключително чувствителна и уязвима зона, която в медицината бива предпазвана чрез защитни очила. Те са за многократна употреба, обикновено изработени от пластмаса, но могат да изолират и цялата околоочна зона с помощта на гума. Очилата защитават очите от химически и физически наранявания, пръски, прах и други. Предпазните очила са често използвани и в козметиката при лазерни процедури или маникюр. Очилата не бива да бъдат пренебрегвани като елемент от защитното облекло, те са задължителни и предпазват едно от сетивата ни, на което ежедневно разчитаме – нашето зрение.

Маска
Разбира се, няма да пропуснем медицинската маска, която неочаквано навлезе в ежедневието ни с настъпването на световна пандемия. Правилното приложение на маската е да покрива носа и устата, като нейната роля е да предпазва нас и околните от попадане на вируси, бактерии и замърсяване от околната среда в тялото ни. Маските могат да бъдат за еднократна или многократна употреба, с или без филтър, с добавен активен въглен и много други. Най-важното при тях е да бъдат правилно използвани, за да са и ефективни, а имено да бъдат с плътно прилепени краища по лицето с помощта на вградени ластици и метални частици, покривайки ноздрите и устните.

Облекло
За разлика от преди, вече има широко разнообразие от медицинско облекло, различно от класическата бяла манта, която сме приели за нарицателно на медицински работник. Сега медицинските лица могат да изберат цветни туники, удобни комплекти или цели гащеризони, в зависимост от нуждите и предпочитанията им. Разбира се, според спецификата на работата, облеклата имат различни кройки и елементи, а ако говорим за защитно предпазно облекло при медиците на първа линия, там изискванията са строги, а използваните материи често са непромокаеми, с вградени ластици и ципове.

В общия случай е важно медицинското облекло да бъде изработено от дишащи, леки и за предпочитане естествени материи, за да осигури необходимия комфорт по време на дългите и изтощителни смени, имайки предвид, че обикновено се облича като втори слой. Придружено е от дълбоки и удобни джобове за да събере задължителните химикалка, стетоскоп и други малки уреди. Подобно на шапките, тенденциите при медицинското облекло са за запазване на класическите бял, син и зелен цвят, но навлизане и на много нови свежи елементи, анимирани щампи и цветни кантове.

Обувки
Не бива да забравяме и обувките, които в най-общия случай са специфичен тип кожени чехли – сабо. Важно е материята да не запарва, поради което често се наблюдават малки дупчици по повърхността, но още по-важно е подметката да бъде ергономична, за предпочитане с повдигната пета и свод. Ролята на ,медицинското само е да замени ежедневните обувки и да бъде ползвано единствено в работна среда, чрез което да я предпази от замърсяване.

Ако работите в лечебно заведение, стоматологичен кабинет, ветеринарна клиника, масажно или естетично студио – разгледайте широкото разнообразие на медицинско облекло и аксесоари в магазин Mazalat. Посъветвайте се на консултантите и се доверете на качеството – гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или телефон 088 801 6816; 066 985 336.

Крими

Десет години затвор за мъж, удушил с въже роднина

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 5 август, състав на Окръжен съд – Габрово осъди мъж от Севлиево, с инициали А.А., на 10 години лишаване от свобода за умишлено убийство.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 20 юли 2020 г., за времето от 17.30 часа до 20.24 часа, в апартамент, намиращ се в жилищен блок в ж.к. „Митко Палаузов“ в Севлиево, умишлено умъртвил мъж (Х.Б.) от същия град чрез механична асфиксия.

Видно от доказателствата по делото подсъдимият и пострадалият били в роднински взаимоотношения и живеели в съседство. На инкриминираната дата, по повод проявена агресия от страна на починалия към възрастната си майка, обвиняемият посетил обитавано от тях жилище.

Между мъжете възникнал физически сблъсък, при който подсъдимият удушил пострадалия с въже. След това подсъдимият напуснал апартамента и сигнализирал за конфликта на телефон 112. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на Х.Б.

За посоченото престъпление и на основание чл.115 от НК севлиевецът бе осъден на 10 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим (на основание чл.57 ал.3 във вр. с ал.1 т.2, б”а” от ЗИНЗС).

Съдът постанови още подсъдимият да заплати на наследницата на пострадалия, конституирана като граждански ищец и частен обвинител по делото, обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди в размер на 5 000 лева.

Гражданският иск в останалата му част, до претендирания размер от 200 000 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Къде габровци в миналото са търсели прохлада от жегата?

Published

on

Високите летни температури подлагат на изпитание дори жителите на планински райони като габровския. Затова прохладата се търси навсякъде, дори и в центъра на града.

Любимо място на жителите на Габрово е градинката пред емблематичната кафе-сладкарница „Глинените гърнета”.

В момента тя е в ремонт, но старите фотоси „помнят” как мястото е било любимо на поколения габровци.

Дали на сладка приказка в сладкарницата или под сенките на големите дървета, видимо е, че освен прохлада и отмора, една от любимите градски градинки е била място и за естетическа наслада с произведения на ХГ „Христо Цокев”.

Представените снимки са от 1982 г. и 1991 г. и се съхраняват във фондове 817 и 1347 в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Upstream Voices“ с награди от „Петнадесет лалета“

Published

on

В Хисаря се проведе деветото издание на Националния младежки конкурс за популярна песен „Петнадесет лалета“. Негови организатори бяха сдружение „Петнадесет лалета“, НЧ „Иван Вазов-1904“, Община Хисаря, със съдействието и подкрепата на много спонсори и фирми.

Тази година първият етап от конкурса беше реализиран онлайн, с предварително изпратен видеозапис на изпълнителите. След оценка и селекция на журито, с председател Мими Иванова – популярна и любима естрадна звезда на цели поколения българи, до присъствен етап на състезанието бяха допуснати по 10 певци, във всяка група – индивидуални изпълнители, общо 92, 14 дуета и триа, 16 вокални формации от 49 вокал- ни школи в страната.

От Вокална формация „Upstream Voices“, с вокален педагог Ценка Горалова, бяха одобрени 4 изпълнители: Ива Христова, Александър Дончев, трио „А Д И“ и Катерина Василева. Талантливата Ива Христова се завърна с първа награда, златен медал и диплом във втора възрастова група, направление „15 лалета“.

С блестящото си изпълнение на песента „It don’t mean a thing“, съвременна джаз версия на популярен хит на Дюк Елингтън, младата певица впечатли професионалното жури, в което бяха поканени още и Развигор Попов – композитор и аранжьор, автор на най-популярните песни на Мими Иванова, Здравко Петров – музикален редактор в БНР, Надя Тончева – музикален педагог и джаз, поп и рок изпълнителка, Владимир Димов – поп и рок певец, преподавател в МА „Панчо Владигеров“, Петър Алексиев – музикант, композитор и аранжьор – 4 кратен носител на Grahd Prix в направление „Ние и песента“.

Ива развълнува персонално Мими и Развигор и на гала-концерта, като ѝ връчиха специалната им награда – книгата на Развигор Попов „Ау , от глад умирам‘‘, покана за участие в международен фестивал и запис в ANP Music Production – студиото на Петър Алексиев и Алекс Нушев.

В първа група в направление „15 лалета“ достойно се представи деветгодишният Александър Дончев с популярния хит на Орлин Павлов „Още малко‘‘, из нашумелия сериал „Скъпи наследници“.

Той се класира на трето място и получи бронзов медал и диплом. За първия етап на конкурса Алекс изпрати атрактивен видеозапис на „Ночной хулиган‘‘, песен из репертоара на Дима Билан. Трио „А Д И“, в състав: Антония Пенева, Далия Ковачева и Инес Метева бяха отличени с втора награда, диплом и медал в направление „15 лалета“, за емоционалното си представяне на песента „Grande amore“ из репертоара на италианското трио „IL Volo“.

В първия етап на конкурса талантливите момичета от Севлиево и Габрово участваха с песента „Хиляди“, популярен хит на Рут Колева.

В пета възрастова група в направление „15 лалета“, участва осемнайсетгодишната Катерина Василева от Габрово. Младата певица се обучава в школата на Ценка Горалова от две години и за кратко време натрупа много опит и богат репертоар.

Талантливата габровка се класира на второ място, получи диплом и сребърен медал за силното си певческо присъствие с песента „Hurts“, акустичната версия на Емили Санде. Конкурсните дни и гала – концертът се проведоха на откритата сцена на Летния театър в Хисаря.

По решение на организаторите и по покана на Иван Димов в алтернативно жури за 4-та възрастова група участва и г-жа Ценка Горалова – Гъбенска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица