Свържи се с нас

Новини

Кои са основните видове защитни медицински облекла?

Published

on

Ролята на защитното медицинско облекло е да предпази медицинските специалисти от високорисковата заобикаляща ги среда, но също така да предпази и пациентите от евентуална инфекция или зараза. Днес на него се гледа с особено внимание, а отделни компоненти намират ефективно приложение и в ежедневието ни, в други сфери естетичните студиа например, а дори и сред професии, далеч от медицината, но налагащи общуване с много хора. А кои са основните видове защитни облекла?

Ръкавици
Медицинските ръкавици са за еднократна употреба и предпазват медиците и техните пациенти от замърсяване, интеракция с бактерии или други вредни организми. Най-разпространени са ръкавиците, изработени от латекс, но за хората с алергия към този материал има разработени и други решения. Днес медицинските ръкавици намират приложение и в ежедневните ни дейности като пазаруване или придвижване с градски транспорт.

Калцуни
Подобно на ръкавиците, калцуните целят да ограничат разпространението на бактерии и микроорганизми в стерилна среда, но този път идващи от обувките ни. Те също са за еднократна употреба, изработват се от леки материи и могат да бъдат поставяни както върху обувки, така и директно върху чорапи/ходила. Калцуните са широкоразпространени сред посетителите на медицински, стоматологични и козметично обекти, за да предпазят помещенията от замърсяването на външната среда.

Шапка
Медицинската шапка е задължителен елемент от защитното облекло при редица процедури, най-вече сред стоматолози, лекари и медицински персонал. Подобно на работещите в ресторанти и кухни, медицинските специалисти използват шапките предимно за задържане на косата по време на операции и различни други интервенции. Те са предимно за многократна употреба, като се изработват най-често от памук, но има такива и за еднократна, съставени от лек синтетичен материал. Медицинските шапки освен защитна, от години имат и допълнителна функция – да внасят добро настроение сред притеснителната медицинска обстановка, което постигат с цветни и забавни щампи, които пациентите обожават.

Предпазни очила
Очите са изключително чувствителна и уязвима зона, която в медицината бива предпазвана чрез защитни очила. Те са за многократна употреба, обикновено изработени от пластмаса, но могат да изолират и цялата околоочна зона с помощта на гума. Очилата защитават очите от химически и физически наранявания, пръски, прах и други. Предпазните очила са често използвани и в козметиката при лазерни процедури или маникюр. Очилата не бива да бъдат пренебрегвани като елемент от защитното облекло, те са задължителни и предпазват едно от сетивата ни, на което ежедневно разчитаме – нашето зрение.

Маска
Разбира се, няма да пропуснем медицинската маска, която неочаквано навлезе в ежедневието ни с настъпването на световна пандемия. Правилното приложение на маската е да покрива носа и устата, като нейната роля е да предпазва нас и околните от попадане на вируси, бактерии и замърсяване от околната среда в тялото ни. Маските могат да бъдат за еднократна или многократна употреба, с или без филтър, с добавен активен въглен и много други. Най-важното при тях е да бъдат правилно използвани, за да са и ефективни, а имено да бъдат с плътно прилепени краища по лицето с помощта на вградени ластици и метални частици, покривайки ноздрите и устните.

Облекло
За разлика от преди, вече има широко разнообразие от медицинско облекло, различно от класическата бяла манта, която сме приели за нарицателно на медицински работник. Сега медицинските лица могат да изберат цветни туники, удобни комплекти или цели гащеризони, в зависимост от нуждите и предпочитанията им. Разбира се, според спецификата на работата, облеклата имат различни кройки и елементи, а ако говорим за защитно предпазно облекло при медиците на първа линия, там изискванията са строги, а използваните материи често са непромокаеми, с вградени ластици и ципове.

В общия случай е важно медицинското облекло да бъде изработено от дишащи, леки и за предпочитане естествени материи, за да осигури необходимия комфорт по време на дългите и изтощителни смени, имайки предвид, че обикновено се облича като втори слой. Придружено е от дълбоки и удобни джобове за да събере задължителните химикалка, стетоскоп и други малки уреди. Подобно на шапките, тенденциите при медицинското облекло са за запазване на класическите бял, син и зелен цвят, но навлизане и на много нови свежи елементи, анимирани щампи и цветни кантове.

Обувки
Не бива да забравяме и обувките, които в най-общия случай са специфичен тип кожени чехли – сабо. Важно е материята да не запарва, поради което често се наблюдават малки дупчици по повърхността, но още по-важно е подметката да бъде ергономична, за предпочитане с повдигната пета и свод. Ролята на ,медицинското само е да замени ежедневните обувки и да бъде ползвано единствено в работна среда, чрез което да я предпази от замърсяване.

Ако работите в лечебно заведение, стоматологичен кабинет, ветеринарна клиника, масажно или естетично студио – разгледайте широкото разнообразие на медицинско облекло и аксесоари в магазин Mazalat. Посъветвайте се на консултантите и се доверете на качеството – гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или телефон 088 801 6816; 066 985 336.

Култура

Нови майстори от България са включени в Homo Faber Guide

Published

on

Четирима нови български майстори са включени в дигиталното издание Homo Faber Guide на международната фондация „Микеланджело“. При стартирането, му в средата на септември 2020 г., в него бяха публикувани визитките на десет занаятчии от нашата страна. Това е възможно, тъй като музей „Етър“ е посланик на България във фондацията, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази международна организация.

Четиринадесетте български майстори работят с глина, метал, кожа, дърво, хартия. В дигиталното издание Homo Faber Guide са представени майстори, чиято продукция, по преценка на експерти на фондацията, притежава изключителна художествена стойност, а качеството на крайните продукти е на много високо ниво.

От фондация „Микеланджело“ информираха, че от пускането в интернет на дигиталното издание Homo Faber Guide, което стана през септември 2020 г., са регистрирани 214 000 уникални посещения и 281 000 сесии. Homo Faber Guide представя 26 страни, над 800 майстори, ателиета и манифактурни производства, 300 галерии, магазини и музеи, 350 преживявания. В него може да бъде намерена информация за Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

На 28 януари ще бъдат присъединени Унгария и Словакия. Страните, представени досега в престижното европейско издание Homo Faber Guide са Германия, Австрия, Испания, Швейцария, България, Чехия, Гърция, Норвегия, Румъния, Литва, Швеция, Дания, Люксембург, Естония, Латвия, Полша, Нидерландия, Белгия, Португалия, Русия, Италия, Финландия, Обединено кралство, Франция, Исландия, Ирландия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица