Свържи се с нас

Новини

Кои са основните видове защитни медицински облекла?

Published

on

Ролята на защитното медицинско облекло е да предпази медицинските специалисти от високорисковата заобикаляща ги среда, но също така да предпази и пациентите от евентуална инфекция или зараза. Днес на него се гледа с особено внимание, а отделни компоненти намират ефективно приложение и в ежедневието ни, в други сфери естетичните студиа например, а дори и сред професии, далеч от медицината, но налагащи общуване с много хора. А кои са основните видове защитни облекла?

Ръкавици
Медицинските ръкавици са за еднократна употреба и предпазват медиците и техните пациенти от замърсяване, интеракция с бактерии или други вредни организми. Най-разпространени са ръкавиците, изработени от латекс, но за хората с алергия към този материал има разработени и други решения. Днес медицинските ръкавици намират приложение и в ежедневните ни дейности като пазаруване или придвижване с градски транспорт.

Калцуни
Подобно на ръкавиците, калцуните целят да ограничат разпространението на бактерии и микроорганизми в стерилна среда, но този път идващи от обувките ни. Те също са за еднократна употреба, изработват се от леки материи и могат да бъдат поставяни както върху обувки, така и директно върху чорапи/ходила. Калцуните са широкоразпространени сред посетителите на медицински, стоматологични и козметично обекти, за да предпазят помещенията от замърсяването на външната среда.

Шапка
Медицинската шапка е задължителен елемент от защитното облекло при редица процедури, най-вече сред стоматолози, лекари и медицински персонал. Подобно на работещите в ресторанти и кухни, медицинските специалисти използват шапките предимно за задържане на косата по време на операции и различни други интервенции. Те са предимно за многократна употреба, като се изработват най-често от памук, но има такива и за еднократна, съставени от лек синтетичен материал. Медицинските шапки освен защитна, от години имат и допълнителна функция – да внасят добро настроение сред притеснителната медицинска обстановка, което постигат с цветни и забавни щампи, които пациентите обожават.

Предпазни очила
Очите са изключително чувствителна и уязвима зона, която в медицината бива предпазвана чрез защитни очила. Те са за многократна употреба, обикновено изработени от пластмаса, но могат да изолират и цялата околоочна зона с помощта на гума. Очилата защитават очите от химически и физически наранявания, пръски, прах и други. Предпазните очила са често използвани и в козметиката при лазерни процедури или маникюр. Очилата не бива да бъдат пренебрегвани като елемент от защитното облекло, те са задължителни и предпазват едно от сетивата ни, на което ежедневно разчитаме – нашето зрение.

Маска
Разбира се, няма да пропуснем медицинската маска, която неочаквано навлезе в ежедневието ни с настъпването на световна пандемия. Правилното приложение на маската е да покрива носа и устата, като нейната роля е да предпазва нас и околните от попадане на вируси, бактерии и замърсяване от околната среда в тялото ни. Маските могат да бъдат за еднократна или многократна употреба, с или без филтър, с добавен активен въглен и много други. Най-важното при тях е да бъдат правилно използвани, за да са и ефективни, а имено да бъдат с плътно прилепени краища по лицето с помощта на вградени ластици и метални частици, покривайки ноздрите и устните.

Облекло
За разлика от преди, вече има широко разнообразие от медицинско облекло, различно от класическата бяла манта, която сме приели за нарицателно на медицински работник. Сега медицинските лица могат да изберат цветни туники, удобни комплекти или цели гащеризони, в зависимост от нуждите и предпочитанията им. Разбира се, според спецификата на работата, облеклата имат различни кройки и елементи, а ако говорим за защитно предпазно облекло при медиците на първа линия, там изискванията са строги, а използваните материи често са непромокаеми, с вградени ластици и ципове.

В общия случай е важно медицинското облекло да бъде изработено от дишащи, леки и за предпочитане естествени материи, за да осигури необходимия комфорт по време на дългите и изтощителни смени, имайки предвид, че обикновено се облича като втори слой. Придружено е от дълбоки и удобни джобове за да събере задължителните химикалка, стетоскоп и други малки уреди. Подобно на шапките, тенденциите при медицинското облекло са за запазване на класическите бял, син и зелен цвят, но навлизане и на много нови свежи елементи, анимирани щампи и цветни кантове.

Обувки
Не бива да забравяме и обувките, които в най-общия случай са специфичен тип кожени чехли – сабо. Важно е материята да не запарва, поради което често се наблюдават малки дупчици по повърхността, но още по-важно е подметката да бъде ергономична, за предпочитане с повдигната пета и свод. Ролята на ,медицинското само е да замени ежедневните обувки и да бъде ползвано единствено в работна среда, чрез което да я предпази от замърсяване.

Ако работите в лечебно заведение, стоматологичен кабинет, ветеринарна клиника, масажно или естетично студио – разгледайте широкото разнообразие на медицинско облекло и аксесоари в магазин Mazalat. Посъветвайте се на консултантите и се доверете на качеството – гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или телефон 088 801 6816; 066 985 336.

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица