Свържи се с нас

Новини

„Надежда за Дани“ обедини музей, читалище и малки художници

Published

on

Идеята да се помогне на 17-годишния Даниел Кръстев, който се нуждае от лечение в Германия, обедини школата по изобразително изкуство „Елиза арт“, читалище „Христо Смирненски – 1949“ в габровския квартал Русевци и Националния музей на образованието.

В арт коридора на Музея беше открита благотворителна изложба с творби на възпитаници на школата, участвали в двудневния пленер „Лято 2020“.

Повечето от рисунките са на тема възрожденска архитектура, традиционна култура, пейзажи, повлияни от автентичната среда в етнографския музей на открито „Етър“ – основен домакин на пленера.

В деня на откриването организаторите на инициативата съобщиха, че всички детски рисунки са откупени и средствата ще бъдат преведени по дарителската сметка.

Майката на момчето, което в момента е на лечение в София, благодари по телефона на малките художници и техния ръководител Елиза Цокова, на председателя на читалището Йордан Иванов и директора на музея Любка Тинчева.

Възпитаниците на „Елиза арт“, участвали в благотворителната изложба, получиха свидетелства за дарение. Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието, работи с деца от 2003 година, а от 2016 година школата „Елиза Арт“ обучава млади таланти от 4 до 19 години.

Музеят и читалището реализират съвместни инициативи от миналата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Пламен Стоев финишира в първите 18% на маратона във Валенсия

Габровецът е на 3,42 минути след най-титулуваната състезателка на България Мария Николова.

Published

on

Пламен Стоев е на 2875-то място сред финиширалите 15 858 участници в 41-ия маратон на Валенсия Тринидад Алфонсо, което означава, че е в първите 18 процента.

43-годишният габровец пробяга 42,195-километровото трасе за 03:08:38 – само на 3,42 минути след Мария Николова, най-титулуваната състезателка на България в бяганията на ултрадълги дистанции.

В тазгодишното издание на един от най-добрите маратони в света, провело се на 5 декември, участваха над 16 000 бегачи от 108 националности. Най-възрастният сред тях е на 83 години от Италия, най-младият – швейцарец, наскоро навършил 18 години. (Под 18 г. регламентът не позволява участие.)

От България в надпреварата се включиха 16 мъже и 7 жени, сред които Константин Атанасов, Аркадий Шеврикуко и Кольо Райчинов.

Маратонът на Валенсия, който е платинена категория, беше излъчван пряко по 380 телевизионни канала в над 200 държави, у нас – по Eurosport 2.

За Пламен Стоев Валенсия е четвърти маратон. Досега е участвал във Флоренция 2015, Пиза 2018 и в Сан Себастиан 2019, където беше единственият българин.

В Сан Себастиан Пламен постигна много добро време – 3:28:40, и си постави още по-висока цел – да падне под 3 часа и 10 минути.

И в неделя във Валенсия Пламен успя – подобри личния си рекорд с 20 минути.

Вчера се свързахме с нашия съгражданин, за да го поздравим с петото място сред българите. Първите думи, които Пламен държеше да каже, бяха, че постигнатият резултат и участието в маратона посвещава на дядо си Петко Кючуков, когото е загубил преди година. Дядо Петко, който в младежките си години е футболист, е причина за любовта на Пламен към спорта.

– Пламене, „100 вести“ следи последните ти участия. От 2015 година досега подобри много личното си време. Какво те мотивира? Продължаваш ли да поддържаш стриктно режим – на тренировки и хранене? В какво се изразява той?

– От първия ми маратон изминаха почти 6 години. За съжаление, миналата година не успях да участвам никъде заради пандемията. Почти всички маратони бяха касирани, а тези, които все пак се състояха, беше много трудно пътуването. Въпреки това тренирах, дори по време на локдауните. За мотивацията… като тренираш, като подобряваш формата и виждаш резултатите от тренировките и това те мотивира да продължаваш напред, да вярваш, че на следващия старт ще се представиш много по-добре.

 – Колко пъти тренираш?

– 5 – 6 пъти в седмицата, като тренирам интервали и спринтове, дълги бягания и бързи бягания. С дългите бягания тренираш сърцето, за да ти е нисък пулсът. А вече спринтовете, интервалите – те са за силова издържливост. И трябва да се съчетаят.

Обикновено една тренировка е около 2 часа. Много е важно възстановяването, почивка да имаш. Тренировките обикновено са сутрин, често и по тъмно. Тренирам на стадион – там правя интервали, заради настилката.

Отварям една скоба – нямам търпение да се прибера в Габрово и да отида на новата писта на обновения стадион „Христо Ботев“.

Дългите бягания ги правя по улиците, там е пълно с бегачи, специално в Кипър, където живея. Това е част от цялата програма на тренировки, режим, по която се подготвяш за дадено състезание.

 Нека да кажем, че  спортът не ти е само хоби, а си завършил и Националната спортна академия. Говорехме и за храненето?

– Не е нищо специално. Повечето бегачи, най-вероятно всички те се хранят със салати, варива (боб, леща, ориз)…

 Месо?

– По-малко. Не казвам, че никак не ям, но по-малко. Повече риба, яйца – също.

– Алкохол сигурно никакъв…

– Може чаша вино. Или бира след тренировка – но една и то малка. Чаша вино също няма да навреди, естествено, няколко дни преди старта – не.

– Откога си в Кипър?

– От 2012 година съм със съпругата си Миглена в Кипър.

– Малко любопитни подробности за екипа, с който бягаш. Кое получаваш от организаторите на маратона, кое е твое – виждам, че второ състезание не сменяш дългите ръкави. Те каква роля имат – с потник, а с ръкави до рамото?

– Организаторите ти дават фланелка, която е брандирана. Можеш да избереш потник или фланелка, по размер. Състезателният номер е отделно, закачаш го допълнително.

Тези ръкави са същите, с които бягах и в Сан Себастиан. Аз си ги купувам. Та са, за да не ми е студено. Като бягаш, тялото ти е ОК, но ако е хладно, ръцете замръзват. Затова ги слагам. Чорапите са компресионни. Много бегачи ползват такива по време на състезания.

– Бягаш с маратонки, каквито има световният рекордьор Елиуд Кипчоге. Прочетох в интернет, че това е модел „sub 2 hours shoes“ – обуваш и   вземаш 42 километра под 2 часа…

– Да, преди 2 години Кипчоге избяга маратонската дистанция за под 2 часа. Мога да кажа как се казват, само да не се получи реклама. Моделът е Nike Air Zoom Alphafly Next %. Те са само за състезания. Любопитното е, че моите маратонки дойдоха няколко часа преди да тръгнем от Кипър за Валенсия. Така се случи, че трябваше да помоля един   приятел от Лондон да ми ги купи. Пристигнаха по DHL в последния момент.

– Имаше ли ограничения заради ковид, носене на маски?

– Маските бяха до старта. В момента, в който гръмне пистолетът – без маска.

 В репортажите съобщиха, че има силен вятър във Валенсия, което вероятно е затруднение. Ти си успял да поддържаш едно темпо.

– За маратона е по-добре дъжд, отколкото вятър!

Аз знаех, че ако искам да пробягам 42 километра за 3 часа и 10 минути, трябва да бягам с темпо 4 минути и 30 секунди на километър. И постигнах 4 минути и 29 секунди, точно колкото ми трябва.

В началото, първите 3-4 километра бягаш по-бавно, за да издържиш на финала. Трябва да си разпределиш правилно силите. Състезателят, който на снимката си гледа часовника, имаше проблеми на 100-150 метра от финала. Беше на 30-40 метра зад мен и вероятно му се подкосиха краката. Но пресече финалната линия.

– Три часа и половина нещо ядеш ли, подкрепяш ли се?

– Не знам другите какво ядат, аз ям енергийни гелове. Подреждам ги в колана, долу-горе 6-7 гела за едно такова бягане ям през 25 минути. Надявам се, за следващия маратон  да ми трябват по-малко гелове.

– Въпреки неизвестните около пандемията какво планираш за следващата година?

– Първо ще си почина, ще си дойда в началото на годината до България. Прибирам се в Кипър, работя и пак тренирам. Не бих искал да казвам нищо  конкретно, но два маратона мога да избягам.

През месец юли в Санкт Петербург има много интересен маратон. Казва се „Белите нощи“ и стартира в 21:00 часа, но е светло. Това е вариант, не искам да се ангажирам с конкретика на този етап.

Автор: Бояна Пенчева.
*Материалът е публикуван в днешния брой на габровския печатен ежедневни „100 Вести“.

Зареди още

Любопитно

Архивът показа фотографии от студентския празник

Published

on

Габрово става университетски център през 1964 г., с откриването на Висш задочен общотехнически институт с Указ № 395 от 4 авг. 1964 г. на Президиума на Народното събрание. ( днес Технически университет – Габрово).

Тук се подготвят вече повече от 50 години квалифицирани специалисти за нуждите на машиностроенето, електротехниката, хуманитарни и обществени специалности.

Всяка година , както и всички други българските студенти, те отбелязват своя празник на 8 декември.

Запазени фотографии в Държавен архив – Габрово ни показват усмихнати и жизнерадостни млади хора – студенти в Габрово от далечната 1975 г.

Снимките се съхраняват във ф. 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване” на Държавен архив – Габрово.

Фотограф е Кирил Георгиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Външната и вътрешната ВиК мрежа на Кметовци е готова

Published

on

Завърши реконструкцията на външната и вътрешна водопроводна мрежа на съставните села на кметство Кметовци, която вече е въведена в експлоатация, информира зам. – кметът на община Габрово инж. Деян Дончев.

Целта на ремонтните работи бе свързване на Напорен резервоар „Кметовци“ чрез нов клон с Напорен резервоар „Боженци“, подмяна на хранителен водопровод към с. Кметовци, намаляване загубите на вода и подобряване качеството на услугата водоснабдяване на населените места на територията на кметството.

През декември миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури половин милион лева за реконструкцията на водоснабдяването на селата от кметство Кметовци.

При съществуващата тогава схема на водоснабдяване, само с. Боженци бе директно захранено от язовир „Христо Смирненски“, а останалите села се водоснабдяваха от местни водоизточници.

С осигуреното финансиране бе изпълнен целия проект и всички съставни села вече могат да получават вода от габровския язовир.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица