Свържи се с нас

Новини

Поздравление от кмета на Габрово за първия учебен ден

Published

on

Скъпи учители, ученици и родители,

Добре дошли в началото на една различна, но надявам се много успешна учебна година. Още преди да е започнала, тя предизвика въображението и професионализма на директори, учители и родители и към стремежа ни образованието да е интересно, съвременно и полезно, се добави и изискването да е устойчиво на вируси. Безспорно ни предстоят нови предизвикателства и ситуации, с които не сме се срещали преди. Затова искам да Ви пожелая да бъдем спокойни и здрави – за да може училището да се съсредоточи в своята изначална роля – да образова и възпитава.

Въпреки че миналата учебна година завърши необичайно, ми се иска да не я поправяме съвсем. Струва ми се, че от нея можем да си вземем и някои полезни неща:

За Вас учители – електронното обучение. Тази интензивна промяна в работата, която Ви предизвика по нов и необичаен начин, която Ви постави в ролята на ученици и Ви предложи един съвсем нов свят на комуникация със знанието и вашите възпитаници. Мисля, че електронното обучение накара много хора да преосмислят и оценят по-високо ролята на учителя. Буквално да влязат в класната му стая и да го чуят – с проблемите, успехите и стремежите му.

За Вас ученици – надявам се да остане усещането да предпочиташ ходенето на училище пред компютъра. Оказа се, че когато светът навън ти бъде отнет, започваш наистина да виждаш и цениш неговата привлекателност. Видях как първоначалната еуфория от свързаността ни в Интернет се изпари и се върнаха хубавите стари радости на детството като кучето, колелото, приятелите пред блока, срещите със съучениците. Промени се и мотивацията за учене – от наложен отвън процес, тя започна да става все повече осъзната отговорност на самите Вас.

И накрая – Вие, родители – надявам се да запазите своята ангажираност към образователния процес. Винаги сме поставяли учението на най-високо място в ценностната ни система, но може би именно сега осъзнахме и се ангажирахме напълно с него и неговите проблеми. Вече разбираме ролята на учителите по-добре. Вече имаме свое мнение за учебните програми, добито от първа ръка. Включихме историята и географията в маршрутите на летните семейни екскурзии, оценихме спорта като неизменна част от ежедневието на нашите деца, държахме по-стриктно списъкът с книги за лятото да бъде прочетен.

Мисля, че в крайна сметка приключението Covid-19 ни донесе и някои много хубави размисли и дела!

А към Вас, първокласници, искам да се обърна специално. Добре дошли в най-чудния, необятен и фантастичен свят. В училище ще се научите на две много важни неща – да четете и пишете, а в края на учебната година ще се чувствате наистина пораснали и много, много горди със себе си. Бъдете добри един с друг, прилежни, но и не изоставяйте игрите!

На добър час!

Пожелавам на всички успешна, здрава и добротворна учебна година!

Таня Христова, Кмет на община Габрово

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица