Свържи се с нас

Новини

Д-р Митева, МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“: Съчетаваме умело физиотерапевтичните методики!

Д-р Мария Митева, МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“: „Съчетаваме умело физиотерапевтичните методики, за да постигнем крайната цел – възстановяване на доброто здравословно състояние на пациента“

Published

on

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово осъществява широк кръг дейности по диагностика, лечение и постоперативна рехабилитация. За условията, които то предлага, за екипа, който работи всеотдайно, и за пациентите, които си тръгват с усмивка, разговаряме с д-р Мария Митева.

Д-р Мария Митева завършва висше образование в Тракийски университет – Стара Загора през  1998 г. По-късно придобива  специалност „Физикална и рехабилитационна медицина” и работи във водещи рехабилитационни центрове в страната. С  богат опит в прилагането на колагенова терапия и на таргетирана радиочестотна терапия –  един от най-ефективните методи за лечение на мускулни и ставни болки, травми и заболявания.

Д-р Митева, екипът на отделението по физикална и рехабилитационна медицина работи изключително активно. Какви са най-честите проблеми, с които пациентите идват при Вас?
– Действително отделението работи при пълен капацитет и графикът ни е изцяло зает. Но намеренията ни да помогнем на максимално много пациенти са сериозни и това е причината да разширяваме нашия екип. В него вече се включиха още двама специалисти – кинезитерапевти и рехабилитатори. Що се отнася до най-честите проблеми, с които пациентите се обръщат към нас, те са свързани с опорно-двигателния апарат и с периферната нервна система. След като преминат лечение, назначено им от специалистите в съответната област, пациентите се насочват към нас за съчетаване на медикаментозното лечение с процедури, които извършваме тук в амбулаторни условия. Към нас се обръщат и пациенти с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, пациенти, преминали оперативно лечение и нуждаещи се от кинезитерапия за възстановяване на движенията на засегнатия крайник напр. и др.

Имате богат професионален опит, смятате ли, че пациентите познават достатъчно добре възможностите на физиотерапията? Като че ли повечето от нас сме свикнали при здравословни проблеми първо да посегнем към хапчетата, а в много случаи вероятно бихме могли да ги избегнем.
– Преценката дали един здравословен проблем може да се повлияе без лекарства, само с методите на физикалната терапия, трябва да е на лекуващия лекар, не на пациента. А моите впечатления са, че лекарите в Габрово умело съчетават медикаментозното лечение с възможностите на физикалната и рехабилитационна медицина. И тук е важно да уточним, че всички процедури в структурата се назначават след лекарски преглед. Защото много често идват пациенти, които настояват за процедури, но са с проблем от съвсем друго естество. Ще дам простичък пример от преди няколко дни – в болницата идва пациент, който се интересува от възможностите на нашето отделение, тъй като се оплаква от болки в областта на кръста. При преглед обаче се оказва, че всъщност проблемът е свързан с бъбреците и пациентът има нужда от съвсем друг вид медицинска грижа. В този смисъл нека обобщим – физикалните методики са за предпочитане и могат да бъдат изключително ефективни, но само след преценка на съответния медицински специалист. Лекарите преценяват, лекуват, насочват, и всички ние участваме активно в съвместното лечение, като комбинираме медикаментозните и физиотерапевтичните методики, за да възстановим изцяло доброто здравословно състояние на пациента.

Вашето отделение предлага широк спектър лечебни грижи и рехабилитационни процедури. Бихте ли ги разказали за тях на достъпен език?
– Процедурите, които извършваме в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“, са в три основни направления: процедури, свързани с овладяване на възпалението в съответната зона и премахване на болката; кинезитерапевтични процедури, свързани с увеличаване на обема движение на съответните стави и подсилване на мускулатурата, и процедури с трофичен или подхранващ ефект.

В лечението на Вашите пациенти използвате максимално възможностите на съвременната медицинска апаратура. С каква техника разполага екипът Ви?
– Действително разполагаме с най-съвременната медицинска апаратура, необходима за функционирането на едно модерно оборудвано отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Огромното ни преимущество е, че тази техника е съвсем нова и всичко, което искаме тя да генерира като съответен вид процедури и оздравителен ефект е на най-високо ниво. В съвременната рехабилитационна грижа е от много важно с какви апарати работи един специалист, тъй като това направление се развива изключително бързо и апаратурата се амортизира със същите темпове. Да, разполагаме с нова апаратура, която е високоефективна в терапевтично отношение. А като пример за постигане на изключителни резултати мога да посоча гунафорезата.

Факт е, че гунафорезата е високоефективен метод за лечение на дископатии, травматични и възпалителни увреждания на мускули и др. Бихте ли разяснили още при какви оплаквания и здравословни проблеми може да й се доверим и какво всъщност представлява като методика?
– Гунафорезата е методика, която се развива в световен план от няколко години и категорично доказва трофичния или подхранващ ефект в тъканите, като стабилизира структурите, особено на опорно-двигателния апарат. Чрез гунафорезата /колагенова терапия/ се внасят колагенови молекули в тъканите чрез електромагнитен резонанс, като лекарствените форми са съобразени със спецификата на отделните анатомични зони. Чрез създаването на магнитно и биофотонно поле се променя потенциалът на клетъчната мембрана и колагеновите молекули достигат целенасочено до съответния проблемен участък като за разлика от чистата магнитна фореза, чрез технологичната специфика на апарата се постига по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите и тъканите /до 3 см/. Така се избягват инфекционите апликации. Процедурата е абсолютно безболезнена и трае около 20 минути. Чрез тази методика се постига локално въздействие и пълно усвояване на колагена именно от онези зони, към които е насочено лечението. При този вид съвременна терапия постигаме кумулиращ, насищащ ефект. Т.е. ако повтаряме процедурата през 6 месеца например, периодите, през които съответният дегенеративен ефект се е обострял и е предизвиквал нашия дискомфорт, пък ако щете дори и временната ни нетрудостоспособност, постепенно се разреждат. Така постигаме профилактика на конкретната зона, която е слабото място в организма – дисковата херния напр. Поддържайки тъканите с такава процедура веднъж годишно, ние си създаваме комфорта до следващия курс да нямаме инциденти и да се чувстваме добре.

Пациентите очакват бързи положителни резултати от физиотерапевтичните и рехабилитационни процедури. Доколко реалистичи са тези очаквания и кога се проявява ефектът от подобен тип медицинска грижа?
– Много бих искала отново да акцентирам на факта, че физиопроцедурите винаги се назначават след преглед от лекар. Лекарят е и специалистът, който определя техния брой, като отчита вероятността от т.нар. физиопроцедурна реакция. При част от пациентите, обикновено след втория-третия ден, и след първоначалния добър ефект, може да се наблюдава временно влошаване на състоянието. Това е нормална реакция на тъканите спрямо въздействието на различните физикални фактори и пациентът не бива да се смущава. Това всъщност е сигнал, че тъканите реагират. Ние като лекари разясняваме възможността за проява на подобен ефект, който обикновено отшумява в рамките на 24 часа. По отношение на броя на процедурите, искам да отбележим още нещо важно – повечето ни пациенти идват при нас с направление от Здравната каса, което включва определен брой процедури. Те обаче не винаги са достатъчни за постигане на пълен оздравителен ефект. Тъй като в нашата дейност ние не е просто следваме броя на заплатените процедури, а отчитаме и прецизираме необходимостта от тях, при такива случаи продължаваме процедурите извън пакета, поет от Здравната каса, които остават за сметка на нашето лечебно заведение, но пък водят до пълно оздравяване на пациента.

Поемат ли се всички процедури от Здравната каса?
– За съжаление не всички процедури, които имаме възможност да изпълняваме, се поемат от НЗОК. Гунафорезата например не се заплаща от Здравната каса, но пък често при нас тя е съчетана с други процедури, които са назначават по преценка на лекаря, и така се включва в крайната себестойност на лечебните грижи, полагани в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“.

Профилактиката е изключително важна за поддържането на добро здраве, какво предлага вашето отделение в тази посока?
– Всички процедури, които са с трофични параметри, се използват с профилактична насоченост по отношение на заболяванията на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. И да, профилактиката е изключително важна за поддържането на добър здравен статус, затова моят съвет към пациентите е да отделят време и внимание в тази посока. За всички нас – и лекари и пациенти, е много по-добре да инвестираме в предотвратяване на предпоставките за влошаване на нашето здраве, отколкото да работим по отстраняване на пораженията върху него.

Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети ИВан Рилски Габрово“ може да откриете на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мобилно приложение ще подобрява комуникацията „граждани – администрация“

Published

on

Стоян Беров е един от двамата членове на екипа на отбор Komitet.bg, който грабна първата награда на Община Габрово – 10 000 лева в Габрово Хакатон (GabrovoHackathon) с мобилното си приложение за по-добра комуникация между гражданите и общината. И двамата със съотборникът му Мартин Павлов са габровци, завършили Национална Априловска гимназия, към момента работещи програмисти. Идеята, с която се представиха позволява на обществото да инициира и разисква идеи, да участва в тяхното обществено обсъждане и етапи на реализация.

Смятате ли, че гражданите имат компетенциите и разбирането за това какъв е механизма на работа на общината, финансирането на различни проекти, структурата на взимане на решения и т.н., за да могат да използват подобна платформа?
– Разбирам и ще бъда честен. Самият аз не съм много запознат какви са механизмите и как действа стъпка по стъпка общината. Ето тук идва на помощ това приложение – нашата модерна платформа. Най-достъпното за всички нас днес е мобилният телефон. Всеки може да го извади от джоба си и за секунди да отвори приложението. С много семпли стъпки дори дете би могло да попълни своето виждане за това какво да се подобри в града. Или друго… Зная, че публичните обсъждания в Общината се случват в Ритуалната зала. Вероятно не бих отделил от свободното си време да отида на място, освен ако не съм пряко засегнат от проблема. Вярвам, че би било удобство да се комуникира през мобилното приложение. Освен него много бихме искали и сме в процес на разработка и на платформа, която да се ползва от служителите на Община Габрово, така че ако граждани подадат някаква идея, компетентен експерт да поеме комуникацията, да се свърже с този човек, да му помогне, да качи материали по темата. И обратно към въпросът – не, не смятам, че масово се знае как функционира общинската администрация и не мисля, че е необходимо. В 21 век, би трябвало да има по-лесен и достъпен диалог между граждани и публични институции. Тук е мястото на нашето приложение.

В момента, например, събираме предложения за крайречната зона по продължението на Дома на хумора и сатирата и около Спортната зала. Какво трябва да направи един човек, ползвайки вашето приложение, за да даде своето предложение за тази зона?
– Подобен род инициативи, по мои наблюдения, се публикуват на сайта www.gabrovo.bg, където идеята се представя в административен и неразпознаваем за аудиторията вид, обикновено завършващи с изречение „Моля изпратете вашите коментари на имейл obshtina@gabrovo.bg“. Това е работещ канал, но не и за мен и моето поколение. В приложението тези идеи са поднесени в приятен вид. Има възможност активно да се комуникира, не с имейл, не с ходене в Ритуалната зала, а в реално време. Имаше коментар, че тази опция може да стимулира повече негативни коментари и недоволство. Според мен, обаче, на първо място е важно въобще да има дискусия, защото не смятам, че няколкото човека отишли на място в Ритуалната зала са представителна извадка за града. Да се върнем на това, какво трябва да направи един гражданин, за да даде идея за крайречната зона… На първо място трябва да е чул за нашето приложение, което може да се случи по различни канали. Сдобива се с приложението и веднага го отваря, не е нужно дори да се регистрира. Навигира го страничката, където ще са изложени всички актуални за Община Габрово предложения и процеси в режим на обществено обсъждане. С един клик избира идеята за крайречна зона и прочита наличната информация за нея. Ако има качени допълнителни документи, може да ги свали. След като се запознае, има опция да остави своя коментар. Нещо, което като екип сме коментирали за позитивна функционалност е възможността да се одобри или свали една идея чрез натискане върху определени емотикони като сърчице, вдигнат палец за харесване или палец надолу за неодобрение под всяка представена идея.

Работили сте по националната платформа за COVID-19. Разкажете малко за тази работа.
– Както казах в началото, аз съм програмист и по конкретно Technical lead в голяма софтуерна компания. Обикновено работата ми е свързана с банков и застрахователен софтуер, но покрай пандемията нашата компания беше една измежду няколко технологични компании в България, които предложиха безвъзмездно да подпомогнат правителството със софтуерни решения свързани с COVID-19. Заедно с още няколко колеги от компанията, изградихме от нулата платформата, която в момента се ползва от община, РЗИ, лични лекари, МВР, НОИ и други институции и им позволява да регистрират и наблюдават в реално време всички, които са имали някакъв досег с вируса или са потенциална заплаха за разпространението му. Само да уточня, че не бива тази платформа да се бърка с едно мобилно приложение, което излезе паралелно във времето. Имам информация, че платформата работи и се ползва активно, цитира се в медийното пространство и във всички новинарски емисии. В нея вече има няколкостотин хиляди регистрирани човека.

Какво е усещането да си дал нещо на света и да си част от такъв голям проект?
– Благодаря за въпроса. Когато ме попитаха: „Искаш ли да бъдеш доброволец в тази инициатива?“, без да се замисля отговорих положително. Последваха много, много безсънни нощи, защото времето ни притискаше и сроковете бяха къси. Трябваше да докажем, че нашата държава е напред с технологиите, да покажем умения и бързи реакции в условия на пандемия. Изключително удовлетворяващо е. До ден днешен това е, с който най-много се гордея персонално.

Автор: Ирена Бойновска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица