Свържи се с нас

Новини

Д-р Митева, МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“: Съчетаваме умело физиотерапевтичните методики!

Д-р Мария Митева, МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“: „Съчетаваме умело физиотерапевтичните методики, за да постигнем крайната цел – възстановяване на доброто здравословно състояние на пациента“

Published

on

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово осъществява широк кръг дейности по диагностика, лечение и постоперативна рехабилитация. За условията, които то предлага, за екипа, който работи всеотдайно, и за пациентите, които си тръгват с усмивка, разговаряме с д-р Мария Митева.

Д-р Мария Митева завършва висше образование в Тракийски университет – Стара Загора през  1998 г. По-късно придобива  специалност „Физикална и рехабилитационна медицина” и работи във водещи рехабилитационни центрове в страната. С  богат опит в прилагането на колагенова терапия и на таргетирана радиочестотна терапия –  един от най-ефективните методи за лечение на мускулни и ставни болки, травми и заболявания.

Д-р Митева, екипът на отделението по физикална и рехабилитационна медицина работи изключително активно. Какви са най-честите проблеми, с които пациентите идват при Вас?
– Действително отделението работи при пълен капацитет и графикът ни е изцяло зает. Но намеренията ни да помогнем на максимално много пациенти са сериозни и това е причината да разширяваме нашия екип. В него вече се включиха още двама специалисти – кинезитерапевти и рехабилитатори. Що се отнася до най-честите проблеми, с които пациентите се обръщат към нас, те са свързани с опорно-двигателния апарат и с периферната нервна система. След като преминат лечение, назначено им от специалистите в съответната област, пациентите се насочват към нас за съчетаване на медикаментозното лечение с процедури, които извършваме тук в амбулаторни условия. Към нас се обръщат и пациенти с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, пациенти, преминали оперативно лечение и нуждаещи се от кинезитерапия за възстановяване на движенията на засегнатия крайник напр. и др.

Имате богат професионален опит, смятате ли, че пациентите познават достатъчно добре възможностите на физиотерапията? Като че ли повечето от нас сме свикнали при здравословни проблеми първо да посегнем към хапчетата, а в много случаи вероятно бихме могли да ги избегнем.
– Преценката дали един здравословен проблем може да се повлияе без лекарства, само с методите на физикалната терапия, трябва да е на лекуващия лекар, не на пациента. А моите впечатления са, че лекарите в Габрово умело съчетават медикаментозното лечение с възможностите на физикалната и рехабилитационна медицина. И тук е важно да уточним, че всички процедури в структурата се назначават след лекарски преглед. Защото много често идват пациенти, които настояват за процедури, но са с проблем от съвсем друго естество. Ще дам простичък пример от преди няколко дни – в болницата идва пациент, който се интересува от възможностите на нашето отделение, тъй като се оплаква от болки в областта на кръста. При преглед обаче се оказва, че всъщност проблемът е свързан с бъбреците и пациентът има нужда от съвсем друг вид медицинска грижа. В този смисъл нека обобщим – физикалните методики са за предпочитане и могат да бъдат изключително ефективни, но само след преценка на съответния медицински специалист. Лекарите преценяват, лекуват, насочват, и всички ние участваме активно в съвместното лечение, като комбинираме медикаментозните и физиотерапевтичните методики, за да възстановим изцяло доброто здравословно състояние на пациента.

Вашето отделение предлага широк спектър лечебни грижи и рехабилитационни процедури. Бихте ли ги разказали за тях на достъпен език?
– Процедурите, които извършваме в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“, са в три основни направления: процедури, свързани с овладяване на възпалението в съответната зона и премахване на болката; кинезитерапевтични процедури, свързани с увеличаване на обема движение на съответните стави и подсилване на мускулатурата, и процедури с трофичен или подхранващ ефект.

В лечението на Вашите пациенти използвате максимално възможностите на съвременната медицинска апаратура. С каква техника разполага екипът Ви?
– Действително разполагаме с най-съвременната медицинска апаратура, необходима за функционирането на едно модерно оборудвано отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Огромното ни преимущество е, че тази техника е съвсем нова и всичко, което искаме тя да генерира като съответен вид процедури и оздравителен ефект е на най-високо ниво. В съвременната рехабилитационна грижа е от много важно с какви апарати работи един специалист, тъй като това направление се развива изключително бързо и апаратурата се амортизира със същите темпове. Да, разполагаме с нова апаратура, която е високоефективна в терапевтично отношение. А като пример за постигане на изключителни резултати мога да посоча гунафорезата.

Факт е, че гунафорезата е високоефективен метод за лечение на дископатии, травматични и възпалителни увреждания на мускули и др. Бихте ли разяснили още при какви оплаквания и здравословни проблеми може да й се доверим и какво всъщност представлява като методика?
– Гунафорезата е методика, която се развива в световен план от няколко години и категорично доказва трофичния или подхранващ ефект в тъканите, като стабилизира структурите, особено на опорно-двигателния апарат. Чрез гунафорезата /колагенова терапия/ се внасят колагенови молекули в тъканите чрез електромагнитен резонанс, като лекарствените форми са съобразени със спецификата на отделните анатомични зони. Чрез създаването на магнитно и биофотонно поле се променя потенциалът на клетъчната мембрана и колагеновите молекули достигат целенасочено до съответния проблемен участък като за разлика от чистата магнитна фореза, чрез технологичната специфика на апарата се постига по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите и тъканите /до 3 см/. Така се избягват инфекционите апликации. Процедурата е абсолютно безболезнена и трае около 20 минути. Чрез тази методика се постига локално въздействие и пълно усвояване на колагена именно от онези зони, към които е насочено лечението. При този вид съвременна терапия постигаме кумулиращ, насищащ ефект. Т.е. ако повтаряме процедурата през 6 месеца например, периодите, през които съответният дегенеративен ефект се е обострял и е предизвиквал нашия дискомфорт, пък ако щете дори и временната ни нетрудостоспособност, постепенно се разреждат. Така постигаме профилактика на конкретната зона, която е слабото място в организма – дисковата херния напр. Поддържайки тъканите с такава процедура веднъж годишно, ние си създаваме комфорта до следващия курс да нямаме инциденти и да се чувстваме добре.

Пациентите очакват бързи положителни резултати от физиотерапевтичните и рехабилитационни процедури. Доколко реалистичи са тези очаквания и кога се проявява ефектът от подобен тип медицинска грижа?
– Много бих искала отново да акцентирам на факта, че физиопроцедурите винаги се назначават след преглед от лекар. Лекарят е и специалистът, който определя техния брой, като отчита вероятността от т.нар. физиопроцедурна реакция. При част от пациентите, обикновено след втория-третия ден, и след първоначалния добър ефект, може да се наблюдава временно влошаване на състоянието. Това е нормална реакция на тъканите спрямо въздействието на различните физикални фактори и пациентът не бива да се смущава. Това всъщност е сигнал, че тъканите реагират. Ние като лекари разясняваме възможността за проява на подобен ефект, който обикновено отшумява в рамките на 24 часа. По отношение на броя на процедурите, искам да отбележим още нещо важно – повечето ни пациенти идват при нас с направление от Здравната каса, което включва определен брой процедури. Те обаче не винаги са достатъчни за постигане на пълен оздравителен ефект. Тъй като в нашата дейност ние не е просто следваме броя на заплатените процедури, а отчитаме и прецизираме необходимостта от тях, при такива случаи продължаваме процедурите извън пакета, поет от Здравната каса, които остават за сметка на нашето лечебно заведение, но пък водят до пълно оздравяване на пациента.

Поемат ли се всички процедури от Здравната каса?
– За съжаление не всички процедури, които имаме възможност да изпълняваме, се поемат от НЗОК. Гунафорезата например не се заплаща от Здравната каса, но пък често при нас тя е съчетана с други процедури, които са назначават по преценка на лекаря, и така се включва в крайната себестойност на лечебните грижи, полагани в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“.

Профилактиката е изключително важна за поддържането на добро здраве, какво предлага вашето отделение в тази посока?
– Всички процедури, които са с трофични параметри, се използват с профилактична насоченост по отношение на заболяванията на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. И да, профилактиката е изключително важна за поддържането на добър здравен статус, затова моят съвет към пациентите е да отделят време и внимание в тази посока. За всички нас – и лекари и пациенти, е много по-добре да инвестираме в предотвратяване на предпоставките за влошаване на нашето здраве, отколкото да работим по отстраняване на пораженията върху него.

Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети ИВан Рилски Габрово“ може да откриете на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица