Свържи се с нас

Новини

Утвърдиха регионалната програма за заетост

Published

on

Със заповед на министъра на труда и социалната политика бе утвърдена Регионалната програма за заетост на област Габрово – 2020. За това информира заместник – областният управител, председател на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.

„Програмата е в съответствие със стратегическите цели на Областната стратегия за развитие за периода 2014-2020 година и е част от Националния план за действие по заетостта за настоящата година. Освен това Програмата подпомага реализирането на стратегическите цели и приоритети, заложени в общинските планове за развитие на четирите общини“ – пояснява зам.-областният управител и подчертава, че участието на общините като работодател ще даде възможност за подкрепа на безработни лица от целевите групи в неравностойно положение на пазара на труда.

„Сроковете, в които трябваше да се случи предварителната работа по общини бяха изключително кратки и аз благодаря на представителите им, които са в Комисията по заетост“, споделя още вицегубернаторът на Габрово и допълва, че вероятно сроковете ще бъдат пречка за одобрението на много други области.

Общо 14 работни места са одобрени за област Габрово – 8 места са на пълен работен ден и 6 – на непълен. За Габрово това са 4 лица на пълен работен ден. За Дряново – одобрени са 2 лица на пълен и 1 лице на непълен работен ден. За Севлиево отново 2 лица на пълен и 1 лице на непълен работен ден. За Трявна – 2 лица на непълен работен ден, за кметство Плачковци има одобрено 1 лице на непълен работен ден и с. Радевци – 1 лице на непълен работен ден.

Основните дейности са свързани с поддържане и почистване на обществени площи. Срокът за реализация на Програмата е от 3 август до 3 декември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Годишната план-програма за пътна безопасност на движението бе приета

Published

on

На първото си редовно присъствено заседание Областната комисия по безопасност на движението по пътищата(ОКБД) прие Годишна план- програма за 2023г. на област Габрово. То се проведе заседателната зала на Областна администрация- Габрово под председателството на заместник – областния управител Андрей Николов.

В заседанието участваха членовете на Комисията в лицето на представители на Общините, Областно пътно управление, Център за спешна медицинска помощ, Окръжна прокуратура, Областен отдел ,,Автомобилна администрация“, Регионално управление на образованието, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Чрез видеоконферентна връзка се включиха и представителите на Държавна агенция ,,Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Росен Рапчев, Светослав Васев и Марта Петрова.

Съгласно предварително обявения дневен ред приети бяха още: текущата обобщена информация за предприети и изпълнени мерки по БДП за четвърто тримесечие на 2022 г. ; график за провеждане на заседанията на ОКБДП за 2023 г.; проект на Годишен доклад за 2022 г. на област Габрово. В хода на заседанието бе отправена препоръка от представителите на ДАБДП, според която всяка една от представляващите институции в Областната комисия следва да насочи усилията си в посока на превенцията и информираността на своите служители.

Това е една от основните цели на политиката по пътна безопасност. Превенцията започва от най-ранна детска възраст и цели формиране на култура на безопасно поведение по пътищата.

Предложено бе в часовете по пътна безопасност, които се провеждат в детските заведения и училищата, да се използват разяснителните материали, качени на сайта на ДАБДП, да се информират децата и младежите за рисковете, до които води отклоняването на вниманието и използването на мобилни устройства по време на пътуване, да се подчертае необходимостта от поставяне на предпазни колани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица