Свържи се с нас

Новини

Премахват сухи и опасни клони от липата на централния пазар

Published

on

Във връзка с направени предписания от арбористи – специалисти по изследване състоянието на дърветата в градска среда, Община Габрово ще предприеме мерки за премахване на всички сухи и счупени клони, мъртва дървесина, олекотяване на хоризонталните и преплетените клони от липата на централния пазар.

Предвид местоположението на дървото и невъзможността за достъп на специализирана техника в близост, действията по направените предписания ще бъдат направени по алпийски способ, уточняват от администрацията на кмета.

Освен изброените мерки ще бъде извършено повдигане на короната на минимум 2,5 м и редуциране на новоизникналите клони в близост до направени резитби с до 80%. През миналата година специализирана фирма за поддръжка и изследване състоянието на дърветата в градска среда, извърши неинвазивно обследване на липата.

От изготвения доклад, на база проведените обстойни прегледи чрез импулсен томограф, и направените пробиви за измерване съпротивлението на дървесината – чрез резистограф, стана ясно, че в стъблото на липата до началото на короната има загниване, което към момента дървото е успяло ограничи чрез образуване на дървесина с по-висока плътност.

Според експерта, извършил обследването – ландшафтен архитект Максим Янев, се наблюдават и други проблеми в дървото – мъртва дървесина, преплетени клони, множество суховършия, следи от резитби, вследствие на които са израсли нови клони с потенциална опасност от пречупване в основата при натрупване на по-тежка собствена маса, наличие на хоризонтални и счупени клони, ниско разположена корона.

Общото състояние на дървото, изразено в петстепенна скала, беше определено като трета степен – състояние, което предполага повторен преглед в рамките на следващите 3 години.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица