Свържи се с нас

Култура

Александър Керков – как се роди идеята за негова статуя в Габрово

Published

on

През 2018 година, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово, стартира инициатива за изработване и експониране в градска среда скулптурна фигура на Александър Керков. Автор на композицията е габровският скулптор Георги Балабанов.

Идеята за започването на тази кауза се ражда след прочитането на интервю на Румяна Емануилиду с Джони Пенков от 15 септ. 2015 г. във в. „Черноморски фар”, в което Пенков говорейки за емблематична личност на Бургас, зевзека Петьо Пандира (Петко Благоев), на когото бургазлии са вдигнали паметник, отделя особено внимание на Александър Керков от Габрово:

Подобни образи има и други. В Габрово отиваме с Чарли – сценаристът Христо Илиев, на Фестивал на хумора. Доста скучновато беше. Но на улицата забелязваме един човек чуден – Александър Керков-Керката. Сприятелихме се с него, той ни изпя едни песни. Оказа се музикант с дълга история, учител на фанфарната музика в града. Най-смешният човек в Габрово беше, а те въобще не му обръщат никакво внимание. И ние направихме филм за него след няколко години, а Джеки Стоев го взема за една роля във филма „Шашканини”. Дал съм на скулптора Руси Костадинов филмчетата евентуално да се действа и да се направи негова скулптура в Габрово по подобие на скулптурата на Пандира в Бургас. За да не забравят кой е бил Керков.“

Накрая статията завършвала така: „Не знаем дали габровци ще вдигнат паметник на Керков, като на Петьо Пандира в Бургас, където много хора се снимат и увековечат с усмивка, но със съхранения в Държавен архив – Габрово личен фонд, той никога няма да потъне в забрава

Тогава на общо събрание на ЖБД „Майчина грижа“ се взима решение за изграждането на скулптурна фигура на Алексадър Керков, защото той е личност с голяма заслуга за дейността на Дружеството, участвайки безвъзмездно във всички благотворителни балове и вечеринки за набиране на средства за дейността.

Припомняме, че скулптурата ще бъде поставена в градинката на кафе “Глинени гърнета”, като съвсем скоро ще се превърне в градска забележителност, на която гражданите и гостите на града ще могат да се радват.

Александър Керков или странникът, който през лятото си реже ръкавите на сакото, за да не му е горещо, а през зимата ги пришива отново.

Александър Керков – Керката е един от емблемите на музикалния живот в Габрово. Композитор, музикант, музикален педагог, посветил целия си живот на децата, на младото поколение и на музиката. Той е първият български композитор на фанфарна музика.

Роден е в Габрово на 18 август 1901г., в многодетно занаятчийско семейство. Баща му е бил майстор на цървули, а майка му е била домакиня. С мъка и труд са отглеждали петте си деца – все момчета. На четиринадесет години се премества в София при вуйна си – Стефана Гюзелева, съпруга на Иван Гюзелев – просветен деец, философ, математик и идеалист.

Постъпва като доброволец в музиката на І-ви пехотен полк, а след това в симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов. По негово настояване завършва средния клас на Музикалната академия през 1925 г., където изучава виолончело и цугтромбон.

В София попада в творческата среда на композитори и оперни певци, които са известни имена от българския музикален живот и стават негова пътеводна звезда в музикалното изкуство.

Година след завършването му се завръща в Габрово, където започва да свири в оркестрите на немите кина „Майчина грижа” и на театъра. А през 1930 г. основава духовата музика в Техническото училище „Д-р Никола Василияди”, и първия танцов оркестър, наречен „Джаз Керков”, който ръководи 18 години.

Първият Джазов оркестър „Керков“ – 1931г.

От 1935г до 1947г създава десет фанфарни училищни музики, които с право са наречени “украшение и гордост на родния град Габрово”.

Фанфнарната музика при Професионално училище по облекло „Майчина грижа“ – Габрово. 1 май 1958г.

Александър Керков почива на 31 октомври 1987 г. в Габрово.

Има хора, които идват и си отиват, без да оставят следа след себе си. Но има и други, като Александър Керков, Бат Сашо, които си отиват, оставяйки завинаги в паметта и сърцата на хората.”– така е започнал спомените си за Керков професионалният музикант и негов приятел – Николай Антонов.

Снимки: ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица