Свържи се с нас

Култура

Александър Керков – как се роди идеята за негова статуя в Габрово

Published

on

През 2018 година, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово, стартира инициатива за изработване и експониране в градска среда скулптурна фигура на Александър Керков. Автор на композицията е габровският скулптор Георги Балабанов.

Идеята за започването на тази кауза се ражда след прочитането на интервю на Румяна Емануилиду с Джони Пенков от 15 септ. 2015 г. във в. „Черноморски фар”, в което Пенков говорейки за емблематична личност на Бургас, зевзека Петьо Пандира (Петко Благоев), на когото бургазлии са вдигнали паметник, отделя особено внимание на Александър Керков от Габрово:

Подобни образи има и други. В Габрово отиваме с Чарли – сценаристът Христо Илиев, на Фестивал на хумора. Доста скучновато беше. Но на улицата забелязваме един човек чуден – Александър Керков-Керката. Сприятелихме се с него, той ни изпя едни песни. Оказа се музикант с дълга история, учител на фанфарната музика в града. Най-смешният човек в Габрово беше, а те въобще не му обръщат никакво внимание. И ние направихме филм за него след няколко години, а Джеки Стоев го взема за една роля във филма „Шашканини”. Дал съм на скулптора Руси Костадинов филмчетата евентуално да се действа и да се направи негова скулптура в Габрово по подобие на скулптурата на Пандира в Бургас. За да не забравят кой е бил Керков.“

Накрая статията завършвала така: „Не знаем дали габровци ще вдигнат паметник на Керков, като на Петьо Пандира в Бургас, където много хора се снимат и увековечат с усмивка, но със съхранения в Държавен архив – Габрово личен фонд, той никога няма да потъне в забрава

Тогава на общо събрание на ЖБД „Майчина грижа“ се взима решение за изграждането на скулптурна фигура на Алексадър Керков, защото той е личност с голяма заслуга за дейността на Дружеството, участвайки безвъзмездно във всички благотворителни балове и вечеринки за набиране на средства за дейността.

Припомняме, че скулптурата ще бъде поставена в градинката на кафе “Глинени гърнета”, като съвсем скоро ще се превърне в градска забележителност, на която гражданите и гостите на града ще могат да се радват.

Александър Керков или странникът, който през лятото си реже ръкавите на сакото, за да не му е горещо, а през зимата ги пришива отново.

Александър Керков – Керката е един от емблемите на музикалния живот в Габрово. Композитор, музикант, музикален педагог, посветил целия си живот на децата, на младото поколение и на музиката. Той е първият български композитор на фанфарна музика.

Роден е в Габрово на 18 август 1901г., в многодетно занаятчийско семейство. Баща му е бил майстор на цървули, а майка му е била домакиня. С мъка и труд са отглеждали петте си деца – все момчета. На четиринадесет години се премества в София при вуйна си – Стефана Гюзелева, съпруга на Иван Гюзелев – просветен деец, философ, математик и идеалист.

Постъпва като доброволец в музиката на І-ви пехотен полк, а след това в симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов. По негово настояване завършва средния клас на Музикалната академия през 1925 г., където изучава виолончело и цугтромбон.

В София попада в творческата среда на композитори и оперни певци, които са известни имена от българския музикален живот и стават негова пътеводна звезда в музикалното изкуство.

Година след завършването му се завръща в Габрово, където започва да свири в оркестрите на немите кина „Майчина грижа” и на театъра. А през 1930 г. основава духовата музика в Техническото училище „Д-р Никола Василияди”, и първия танцов оркестър, наречен „Джаз Керков”, който ръководи 18 години.

Първият Джазов оркестър „Керков“ – 1931г.

От 1935г до 1947г създава десет фанфарни училищни музики, които с право са наречени “украшение и гордост на родния град Габрово”.

Фанфнарната музика при Професионално училище по облекло „Майчина грижа“ – Габрово. 1 май 1958г.

Александър Керков почива на 31 октомври 1987 г. в Габрово.

Има хора, които идват и си отиват, без да оставят следа след себе си. Но има и други, като Александър Керков, Бат Сашо, които си отиват, оставяйки завинаги в паметта и сърцата на хората.”– така е започнал спомените си за Керков професионалният музикант и негов приятел – Николай Антонов.

Снимки: ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Над 70 рисунки в конкурса „Умножи доброто“, посветен на 100 години БМЧК

Published

on

С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

В категория от 4 до 6 години:
Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;
Трето място – Християна Митева, 4 г.

В категория от 7 до 12 години:
Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;
Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”.

В категория от 13 до 16 години:
Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;
Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.
Специална награда на комисията: Еси Салим – 12 г.

За създаването на Български младежки Червен кръст:
Още през Сръбско-българската война от 1885 година българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество. По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите доброволци. Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решават да се създаде Младежка структура. Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровската постановка „Под игото – 1894-та“ с награда от фестивала в Сливница

Published

on

Спектакълът „Под игото – 1894-та“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ спечели наградата „впечатляващо представление“ от VII-то издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Постановката на режисьора Петринел Гочев закри форума, който се проведе от 5 до 11 октомври 2021 г. на сцената на НЧ „Съзнание – 1907“ в Сливница.

Общо седем представления бяха включени във фестивалната програма тази година. Освен габровския театър, в събитието участваха ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна, Квартален театър „Мим-Арт” – София, Бойка Велкова с авторски спектакъл и Георги Мамалев с комедиен моноспектакъл. Отпадна участието на Театър Комедия – Скопие от Република Северна Македония. На тяхно място публиката гледа представлението „Чудомирщини“ на реж. Милослав Милославов.

В постановъчния екип на „Под игото – 1894-та“ влизат: Гергана Змийчарова – автор на текста, плаката и мултимедията; Гергана Лазарова-Рънкъл – сценография и костюми, Светлана Цвяткова – хореография, студио „Елисей“ – музика, Росина Пенчева – фотограф. Участват актьорите от ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Димо Димов, Стоян Руменин, Таня Йоргова, Петко Петков, Светослав Славчев, Любен Попов, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Гордан Коев и Боян Петров.

В част от сцените участват деца и младежи от габровската театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

През 2019 г. габровската трупа представи спектакъла „За Първото българско царство: Отшелника“ на реж. Петринел Гочев в V-то издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Журито им присъди голямата награда „най-впечатляващ спектакъл” и наградата „нови хоризонти” на актрисата Надежда Петкова, заради майсторското ѝ изпълнение и сценично присъствие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Българската общност в Украйна покани габровския театър за 24 май

Published

on

Екипът на габровския спектакъл „Салиери“ се срещна с представители на българската общност в украинските градове Николаев и Одеса. Това се случи паралелно с участието на ДТ „Рачо Стоянов“ в XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“. Посещението в Украйна се проведе от 5 до 8 октомври 2021 г.

Габровската трупа гостува на най-големия празник на българската общност в Николаев – 230 години от основаването на Терньовка, квартал на града. Местното дружество на българите „Иван Вазов“ връчи наградата „150-годишнина на Южнославянския пансион на Тодор Минков в Николаев“ на директорите на габровския театър – Петко Койчев и на Николаевския театър – Артьом Свистун. Отличието се дава на хора, които допринасят за развитието на културата и образованието на българската общност в Николаевска област.

По покана на Светослав Иванов – генерален консул на Република България в Одеса, и консул Кирил Апостолов габровската трупа посети Одеса и се срещна с представители на местното сдружение на българите „Българско народно събрание“. Директорът на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев обсъди бъдещо гостуване с председателя на сдружението Валери Твердовски. По-рано подобни разговори бяха проведени и с Олга Колот от българската общност в Николаев. Планира се нова визита на габровския театър през месец май 2022 г. със спектакъла „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. Поводът за поканата е 24 май и отбелязването на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предвиждат се две представления на „Под игото – 1894-та“ пред българската общност в Николаев и Одеса.

В рамките на XII-то издание на театралния фестивал „Хомо луденс“ се проведе международна научна конференция на тема „Театрална педагогика“. Директорът на габровския театър Петко Койчев представи реферата „Проблеми в театралното образование в условията на пазарна ситуация, в която са поставени университетите в България“. Сред официалните гости на конференцията беше Елена Суворова – началник на отдел „Управление на културата, националностите и религията“ при Областната държавна администрация в Николаев.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово беше единственият български представител на фестивала „Хомо луденс“. Екипът на постановката „Салиери“ спечели три награди: „най-добър спектакъл“ и „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов, връчени от експертното жури, и „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов, връчена от алтернативното жури на журналистите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица