Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева предизвика дискусия в ЕП за върховенството на закона в България

Published

on

В интервю за предаването „12+3“ по националното радио Елена Йончева потвърди, че Европейският парламент ще проведе дискусия по темата за върховенството на закона в България и категорично опроверга опитите на управляващите да внушат, че става въпрос за регулярна дискусия. Йончева уточни, че именно по нейно настояване Групата на Социалистите и Демократите в ЕП е внесла предложение за подобна дискусия.

Дискусията ще се проведе в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). „Това е голям пробив, защото ще имаме възможност да говорим откровено какво се случва в България. Успяхме да включим подобна точка в дневния ред въпреки съпротивата на Европейската народна партия, т.е въпреки съпротивата на ГЕРБ. Прокарването на тази точка беше дълъг процес. В началото на месец юни имах и двустранна среща с еврокомисар Вера Юрова, в чийто ресор е Механизмът за сътрудничество и оценка. На базата на разговора ни мога да заключа, че механизмът все още е в сила за България и той не е бил официално прекратен.“, коментира Йончева.

Според нея, темата за България вече е в полезрението на специалната мониторингова група на ЕП по правата на човека и върховенството на закона. Йончева посочи, че в ЕП се обмисля и резолюция за състоянието на върховенството на закона.

„Преди година темата за върховенството на закона се свеждаше само до Унгария и Полша. Следеше се и ситуацията в Малта и Словакия в светлината на двете убийства на разследващи журналисти в тези държави. В последния месец обаче България също е обект на дискусии“. Йончева припомни, че на 12.06 е внесла и писмен въпрос до Европейската комисия относно състоянието на антикорупционните реформи в България. Въпросът й е бил подкрепен от водещи депутати от Групата на Социалистите и Демократите, в т.ч заместник-председател на Европейския парламент.

„Процедурата изисква и задължава Комисията да предостави официална информация. За да се внесе такъв писмен въпрос, за да имаме подкрепата на останалите колеги, пак се изискваше време да обясним какво се случва в България с факти. Тук се работи капка по капка, стъпка по стъпка, но в един момент чашата се пълни и тази капка отгоре дава резултат.“

Йончева посочи още, че подготвя писмо заедно с колегите й от българската делегация на социалистите до Европейската комисия, в което да информират каква е истинската ситуация в България.

Йончева внася и съвместно с Радан Кънев и устен въпрос, който задължава Европейската комисия да представи отговори в пленарна зала. „Има важни каузи, в които политическите различия нямат значение. Аз се радвам, че за една такава инициатива привлякохме подкрепа от противоположни политически групи.“, коментира Йончева.

Тя подчерта, че дебатът за върховенството на закона в България ще бъде много важен, защото това е битка за независима и справедлива правосъдна система, битката срещу корупцията и битка за медийната свобода.

„Тези теми са голяма рана за българското общество, която тепърва трябва да се лекува. Аз не смятам, че с тръгването на правителството на Борисов изведнъж ще можем да преодолеем тази криза. Тепърва битката ще започва в България, независимо кои сили дойдат на власт в страната. Това ще изисква усилия както на българските политици в София, така и на тези в Брюксел. Упорството на правителството да не подава оставка, да оцелее на подготвения вот от БСП с надеждата да направи голям ремонт след това е нереална перспектива. Голям ремонт с г-н Борисов е невъзможен. Единственото обяснение на нежеланието да подадат оставка е страхът. Те се страхуват от справедливост, страхуват се от това, че ще има публичност на всичко, което са вършили.“

„Друго, което успяхме да направим – в момента сме подписали писмо до Шарл Мишел, председател на Европейския Съвет, заедно с мои колеги от групата на Социалистите и демократите. Настояваме всички държави-членки, в т.ч и България да са обвързани със състоянието на върховенството на закона при разходването на европейски средства.“, допълни още Йончева.

Тя допълни, че в лично отношение все още не се чувствам удовлетворена от резултатността, защото предстои много работа. „Относно битките, които водих и в България смятам, че нашата партия (БСП) трябваше да бъде още по-последователна. Темите, които аз поставих, за нарушенията при изграждането на пътищата, инфраструктурните проекти, там, където са огромните корупционни практики, трябваше да продължат. Имах едночасова среща с генералния директор на ОЛАФ. Злоупотребите могат да бъдат показани и доказани. Едно реално изследване на пътищата може да бъде направено“, коментира Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица