Свържи се с нас

Култура

Честит празник, архивисти!

Published

on

За първи път Международният ден на архивите се чества на 9 юни 2008 г. Решението за отбелязването му е взето на Генералната асамблея Международния съвет на архивите (МСА) в Квебек, Канада през ноември 2007 г. На този ден през 1948 г. в Париж към ЮНЕСКО е основан МСА. Първото отбелязване на Международния ден на архивите съвпада с 60-годишнината на световната професионална организация на архивистите от 190 страни. Решението на МСА и включването на датата 9 юни в календара на ЮНЕСКО като световен ден на архивите и архивистите им предоставя още една добра възможност ежегодно да напомнят за значението на документите и за своята неуморна грижа и отговорност за опазването им.

Вече традиционно, в чест на международния празник държавните архиви провеждат различни инициативи, Тази година мотото е „В подкрепа на обществата на знанието”. За първа година Държавна агенция „Архиви” отбелязва този ден в условията на извънредна обстановка.

Това налага връчването на награди в определените категории да става при спазване на всички изисквания за хигиена и социална дистанция. В такава обстановка, Държавен архив – Габрово връчи грамоти в две категории: на г-жа Силвия Рангелова за „Читател на годината” – с 62 посещения с използвани над 230 архивни единици; в категорията „”Най-заслужил за популяризиране на Архива” на Фондация „Габрово преди и сега“, популяризирала архивното богатство чрез създадените видеа и колажи „Непознатото Габрово“.

В категория „Най-ценно дарение за 2019 г.“ беше номинирано дарението на наследниците на Евтим Дабев, получено от Габровския архив, по повод 60-та ни годишнина. На Международния ден на архивите и на 160-та годишнина на Габрово град, Държавен архив посвещава и дигиталната изложба „Пощенските картички – мост между миналото и бъдещето“.

Тя е своеобразна визуална история на Габрово – с неговите значими места и личности, носталгия и прогрес, всичко онова, което формира облика му в хода на новата история на България.

Експозицията представя малка част от съхраненото в тази тематика в Габровския архив и подчертава въздействието на символите и изображенията като средство за комуникация. Използвани са материали основно от фондове от личен произход, сред които тези на Аврам Досев, Александър Часовникаров, Мария Патрунчева, Илия Габровски, Мария Семерджиева, Марин Маринов и др. може да бъде разгледана на фейсбук страницата на Държавен архив – Габрово.

„Празничният ден с нас споделиха г-жа Стефка Василева – дългогодишен ръководител на Държавен архив – Габрово, г-жа Вела Лазарова – журналист от в. „100 вести” и г-н Илко Илиев – наш дарител и сътрудник. Получихме поздравления от г-жа Кристина Сидорова – народен представител, доц. д-р Михаил Груев – председател на ДА „Архиви”, г-жа Ивелина Димитрова – директор на дирекция „Регионален държавен архив” – В. Търново, г-жа Юлия Бързакова – бивш служител и директор в Държавен архив – Габрово и други колеги“, сподели Цветомира Койчева, началник отдел „Държавен Архив“ – Габрово. – Поздравления получихме и от наши приятели, дарители и партньори, сред които г-н Стефан Арменски, г-н Николай Попов, г-жа Пенка Петрова, г-жа Радкова – съпруга на най-заслужилия габровски архивист Младен Радков, г-жа Кремена Антонова, кап. Николов от Военно окръжие – Габрово, нашите читатели Галина Иванова, Ани Кесарева, Росица Кънева и др.

На всички габровски архивисти – нека достойно да пазят ключа на Габровската архивна съкровищница, като част от световното документално наследство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица