Свържи се с нас

Новини

Детските ясли в Дряново стават безплатни

Published

on

Отпадане на таксите за детската ясла в Дряново се предлага в Проект за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Предложената промяна предвижда отпадане изцяло на таксите за детска ясла, което е във връзка с политиката на Община Дряново, насочена към подкрепа на семействата.

Отпадането на таксите за посещение на деца в детските ясли цели насърчаване и задържане на младите хора и семействата в града и стремежът да се осигури достъп до качествена услуга, най-близо до детето и семейството.

Предложението е в потвърждение на стремежа на Община Дряново да реализира социална политика – ангажирана и последователна по отношение на подкрепата и потребностите на децата и техните семейства.

В чл. 19 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Дряново са уредени размерите на таксите за ползване на тротоари, площади, улични платна, места, върху които са организирани пазари (открити и покрити), тържища, панаири, както и терени с друго предназначение, които са общинска собственост.

За предходните години е налице недостиг на прихода от събираните такси, както и невъзможност за пълното възстановяване на разходите за услугите за таксата. Поради тези причини е необходимо да се извърши актуализация на съществуващите такси, които да претърпят известно увеличаване, като предложените промени са съобразени с принципите определени в чл. 4 от Наредбата.

Следващото предложение за промяна в общинската наредба касае таксите за ползване на общинската спортна инфраструктура. За изминалите няколко години е налице недостиг на прихода от събираните такси, както и невъзможност за възстановяване на разходите за услугите за таксата.

През изминалите години има значително дофинансиране от други източници. През 2019 г. разходите на Община Дряново, свързани с поддръжката на съоръженията и терените са в размер на 137 649.50 лв., а приходите от същите са едва 24 775.00 лв. Поради тази причина е необходимо да се извърши актуализация на съществуващите към момента такси, които да бъдат увеличени.

Като база за сравнение, може да се посочи обстоятелството, че в други сходни до община Дряново таксите са по-високи. Предложените промени са съобразени с принципите определени в чл. 4 от Наредбата.

снимка: Община Дряново

Община Дряново предлага въвеждането и на нова услуга – Наем на контейнер за строителен или едрогабаритен /обемен/ отпадък, за срок от 7 календарни дни, транспортиране на отпадък до Регионално депо- Севлиево и депониране . Тази услуга до този момент не е съществувала, но е целесъобразно въвеждането й, тъй като тя би била изключително подходяща и полезна за гражданите и лицата извършващи СМР на територията на Общината.

От друга страна въвеждането на такава услуга ще спомогне и запазването на природата, като намали изхвърлянето на строителни отпадъци в нея.

Необходимо е също така да се промени и месечната такса за поставяне на кафе автомат или вендинг машина върху терен общинска собственост, която е приета през 2016 г. и е в размер на 25 лева.

Към настоящия момент са се променили социално-икономическите обстоятелства в страната, като е необходимо тази такса да бъде увеличена и нашето предложение е тя да бъде в размер на 35 лева на месец.

Целта на приемането на предложените промени в Наредбата е да бъде увеличен обхватът и средната месечна посещаемост в детските ясли, което ще доведе до по-добра социализация на децата в ранна детска възраст и ще повиши подготовката им за детска градина.

Предложената промяна в Наредбата ще осигури по-пълна защита на обществения интерес. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на таксите за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение, е да бъдат увеличени приходите от събираните такси, с което да бъде намалено дофинансирането от други източници за покриване разходите.

В бъдеще това би довело до подобрения в условията на предлаганите от Община Дряново услуги. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на таксите за ползване на общинската спортна инфраструктура, е да бъдат увеличени приходите от събираните такси, с което да бъде намалено дофинансирането от други източници за покриване разходите.

Това би довело и да подобряване на материалната база, спортните съоръжения и предлаганите услуги. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на въвеждането на нова услуга- Наем на контейнер за строителен или едрогабаритен /обемен/ отпадък, за срок от 7 календарни дни, транспортиране на отпадък до Регионално депо – Севлиево и депониране – 100 лв., е да бъде осигурена възможност на гражданите и другите лица, извършващи СМР на територията на Общината, да изхвърлят строителните отпадъци по-лесно и на определените за това места.

От друга страна въвеждането на такава услуга ще спомогне и запазването на природата, като намали изхвърлянето на строителни отпадъци в нея.

Заинтересованите лица могат да представят предложения и становища по проекта в деловодството на Община Дряново, както и да изпратят същите на официалния имейл на Община Дряново: dryanovo@dryanovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица