Свържи се с нас

Новини

Детските ясли в Дряново стават безплатни

Published

on

Отпадане на таксите за детската ясла в Дряново се предлага в Проект за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Предложената промяна предвижда отпадане изцяло на таксите за детска ясла, което е във връзка с политиката на Община Дряново, насочена към подкрепа на семействата.

Отпадането на таксите за посещение на деца в детските ясли цели насърчаване и задържане на младите хора и семействата в града и стремежът да се осигури достъп до качествена услуга, най-близо до детето и семейството.

Предложението е в потвърждение на стремежа на Община Дряново да реализира социална политика – ангажирана и последователна по отношение на подкрепата и потребностите на децата и техните семейства.

В чл. 19 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Дряново са уредени размерите на таксите за ползване на тротоари, площади, улични платна, места, върху които са организирани пазари (открити и покрити), тържища, панаири, както и терени с друго предназначение, които са общинска собственост.

За предходните години е налице недостиг на прихода от събираните такси, както и невъзможност за пълното възстановяване на разходите за услугите за таксата. Поради тези причини е необходимо да се извърши актуализация на съществуващите такси, които да претърпят известно увеличаване, като предложените промени са съобразени с принципите определени в чл. 4 от Наредбата.

Следващото предложение за промяна в общинската наредба касае таксите за ползване на общинската спортна инфраструктура. За изминалите няколко години е налице недостиг на прихода от събираните такси, както и невъзможност за възстановяване на разходите за услугите за таксата.

През изминалите години има значително дофинансиране от други източници. През 2019 г. разходите на Община Дряново, свързани с поддръжката на съоръженията и терените са в размер на 137 649.50 лв., а приходите от същите са едва 24 775.00 лв. Поради тази причина е необходимо да се извърши актуализация на съществуващите към момента такси, които да бъдат увеличени.

Като база за сравнение, може да се посочи обстоятелството, че в други сходни до община Дряново таксите са по-високи. Предложените промени са съобразени с принципите определени в чл. 4 от Наредбата.

снимка: Община Дряново

Община Дряново предлага въвеждането и на нова услуга – Наем на контейнер за строителен или едрогабаритен /обемен/ отпадък, за срок от 7 календарни дни, транспортиране на отпадък до Регионално депо- Севлиево и депониране . Тази услуга до този момент не е съществувала, но е целесъобразно въвеждането й, тъй като тя би била изключително подходяща и полезна за гражданите и лицата извършващи СМР на територията на Общината.

От друга страна въвеждането на такава услуга ще спомогне и запазването на природата, като намали изхвърлянето на строителни отпадъци в нея.

Необходимо е също така да се промени и месечната такса за поставяне на кафе автомат или вендинг машина върху терен общинска собственост, която е приета през 2016 г. и е в размер на 25 лева.

Към настоящия момент са се променили социално-икономическите обстоятелства в страната, като е необходимо тази такса да бъде увеличена и нашето предложение е тя да бъде в размер на 35 лева на месец.

Целта на приемането на предложените промени в Наредбата е да бъде увеличен обхватът и средната месечна посещаемост в детските ясли, което ще доведе до по-добра социализация на децата в ранна детска възраст и ще повиши подготовката им за детска градина.

Предложената промяна в Наредбата ще осигури по-пълна защита на обществения интерес. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на таксите за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение, е да бъдат увеличени приходите от събираните такси, с което да бъде намалено дофинансирането от други източници за покриване разходите.

В бъдеще това би довело до подобрения в условията на предлаганите от Община Дряново услуги. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на таксите за ползване на общинската спортна инфраструктура, е да бъдат увеличени приходите от събираните такси, с което да бъде намалено дофинансирането от други източници за покриване разходите.

Това би довело и да подобряване на материалната база, спортните съоръжения и предлаганите услуги. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на въвеждането на нова услуга- Наем на контейнер за строителен или едрогабаритен /обемен/ отпадък, за срок от 7 календарни дни, транспортиране на отпадък до Регионално депо – Севлиево и депониране – 100 лв., е да бъде осигурена възможност на гражданите и другите лица, извършващи СМР на територията на Общината, да изхвърлят строителните отпадъци по-лесно и на определените за това места.

От друга страна въвеждането на такава услуга ще спомогне и запазването на природата, като намали изхвърлянето на строителни отпадъци в нея.

Заинтересованите лица могат да представят предложения и становища по проекта в деловодството на Община Дряново, както и да изпратят същите на официалния имейл на Община Дряново: dryanovo@dryanovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица