Свържи се с нас

Новини

Св. Синод предлага обучение по религия от новата учебна година

Published

on

В духа на националния празник 24 май, Светият Синод на Българската православна църква разпространи обръщение на негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, относно записването в часовете по Религия за 2020/2021 учебна година.

Снимка: Ловчански митрополит Гавриил, БПЦ 

В обръщението се казва:

„ДО КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ДО НАЧАЛНИЦИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ
ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
ДО ПРАВОСЛАВНИТЕ РОДИТЕЛИ

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят, светата ни Църква приласкава и утешава, окуражава и възпитава чедата си в дух на крепка вяра, надежда и любов, социална отговорност и солидарност. Ние виждаме и разбираме трудностите, с които ежедневно се сблъсква всяко семейство, детските градини, училищата, държавните, областните и общинските ни институции като цяло. Подкрепяме българската държава, която се опитва да подпомогне нашите граждани и, от своя страна, желаем да допринесем за добруването на скъпия ни народ.

В тази връзка насочваме вашето внимание към обучението по религия – християнство-православие като незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност.

През настоящата 2020 г. Св. Синод успешно завърши написването на своите учебници по религия – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас.

Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020-2021 година.

С новите си учебници Св. Синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности.

Културно-просветният отдел при Св. Синод предлага от началото на учебната 2020-2021 година учебният предмет религия – християнство-православие да бъде включен в избираемите учебни часове (ИУЧ) във всички български училища. Учебниците на Българската православна църква ефективно и навременно ще подпомогнат процеса на обучението по религия в ИУЧ като по-подходяща форма за изучаване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ).

Затова ви призоваваме:

Уважаеми Кметове,
Нека духовно-нравственото възпитание на децата и учениците стане общ приоритет в местната образователна политика и поле за плодотворно сътрудничество между общинската и църковната власт. Възпитанието в християнска нравственост е бил и следва и днес да бъде един от основните стълбове на образованието и социалния ни живот. Призоваваме ви да подпомогнете директорите на общинските детски градини и на училищата във вашата община така, че обучението по религия да заеме подобаващо и по-значимо място във възпитателните дейности и учебния план. Православните родители също имат нужда от тази обществена подкрепа, а самите занимания по религия ще доведат до изграждането на по-отговорни и по-добри деца, ученици и граждани. Нека новите синодални учебници по религия – християнство-православие достигнат до повече български деца! Вие можете да съдействате много за всичко това, тъй като познавате добре директорите на детски градини и училища във вашата община. Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов план! Българската православна църква също е готова да подпомогне с каквото може местната политика по религиозно-нравствено образование. Св. Синод и епархийските митрополити са отворени за сътрудничество и при представянето и разпространението на учебниците. Вашата съпричастност в тази значима духовно-благодатна дейност ще даде своя плод.

Уважаеми началници на регионалните управления по образование,
Призоваваме ви за сътрудничество с местните общински и епархийски власти. Подкрепете духовно-нравственото възпитание и образование в подопечните ви детски градини и училища с поощряването на директорите и учителите да обърнат внимание на този аспект в личностното и културно изграждане на децата и учениците. Помогнете им в кадровото осигуряване на възпитателните дейности и предмета религия – християнство-православие, поощрете изучаването му като избираем учебен час, както и в снабдяването на училищата с необходимите учебници по религия.

Уважаеми директори на детски градини,
Особено значимо е религиозното възпитание на българското дете да започне още в детската градина и след това да продължи в училище. В програмната система на детската градина педагогическият екип може да приеме за подготвителните групи на децата (6-7 г.) една допълнителна педагогическа ситуация по „религия – християнство-православие“, която да бъде част от максималния общ седмичен брой на педагогическите ситуации съгласно Наредба № 5 от 3 юни 2016 г. за предучилищното образование, чл. 24, ал. 2 (Изм. – ДВ, бр. 72 от 2018 г., в сила от 31.08.2019 г.). Духовно-нравственото възпитание може да се реализира след педагогическите ситуации по основните образователни направления. Резултатите от преподаването на предмета „Религия – Християнство – Православие“ в някои детски градини, където беше въведен, са изключително добри. Уважаеми директори на училища, Съгласно Закона за предучилищното и училищно образование, чл. 89, ал. 1 „в избираемите учебни часове се осъществява обучение за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, специфичната и разширената професионална подготовка, както и на специализираната подготовка“. В ал. 2 се уточнява, че „в избираемите учебни часове може да се изучават и учебните предмети по чл. 76, ал. 1, 2, 3, 4 и 5“. В чл. 76, ал. 4 специално се регламентира, че „при условията и по реда на същия закон в процеса на училищното образование може да се изучава и учебният предмет религия“. Това позволява учебният предмет религия – християнство-православие да бъде включен сред избираемите учебни часове в училищния учебен план. Нека през следващата 2020-2021 учебна година часовете по този учебен предмет заемат място сред избираемите учебни часове във вашето училище. Молим ви най-настоятелно да приемете на педагогически съвет религиозното обучение и възпитание на вашите ученици да бъде сред приоритетните в избираемите учебни часове. Нека повече родители да имат възможност да получат информация чрез родителски срещи и електронни съобщения за предмета религия и да могат чрез класните ръководители да подадат заявления до директорите за изучаването му. Тази инициатива ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви ученици. Нека бъдем заедно в тази стратегическа цел, от реализирането на която ще спечелят ученикът, семейството, класът, учителите, училището и цялото ни общество!

Скъпи родители,
Призоваваме ви през настоящата учебна година да проверите дали в училището, в което се обучава вашето дете, учебният предмет религия е включен сред факултативните (ФУЧ) и / или избираемите учебни часове (ИУЧ). Необходимо е всеки от вас до края на м. май 2020 г. за начален етап на основното образование и до средата на м. юни 2020 г. за по-горните етапи на образование да подаде чрез класния ръководител заявление до директора на училището за изучаване на учебния предмет религия (религия – християнство-православие). Всички родители желаят децата им не само да усвояват добре хуманитарните или точните науки, наред с чуждите езици и спорта, но и да бъдат добри и уравновесени. За тази цел е необходимо подрастващите да се подготвят морално и ценностно за живота, да бъдат духовно и нравствено издигнати. С учебния предмет религия – християнство-православие това може да се постигне много успешно, както личи от големия и убедителен опит в досегашната практика.

Нека всички заедно с мъдрост и любов се погрижим за нашите деца, като ги запознаем със светото Православие, което е и основата на българската духовна идентичност и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои.

Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество.

За благословена, мирна, благоденствена и силна България! Амин.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица