Свържи се с нас

Новини

Обучение по време на пандемия от коронавирус

Published

on

Вече отминаващата пандемия и психоза покрай нея, причинена от коронавируса, ни кара да се върнем в нейното начало и да си спомним с носталгия по нормалното протичане на ежедневието ни. Точно преди началото на вируса, обхванал цялото земно кълбо, двама учители – Мирослав Михайлов и Косьо Христов от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, бяха на едноседмично обучение в един от най – засегнатите испански градове, Валенсия. За това какво научиха, как си дойдоха и всичко интересно, разказва учителят по Английски език Мирослав Михайлов.

„Едноседмичният курс, който се проведе от 9 до 13 март, с участието на Мирослав Михайлов и Косьо Христов беше продължение на участието на ПТГ – Габрово в проекта за квалификация на учителите „Програмиране и ИКТ за по-качествено техническо образование в ИТ сектора“, с код 2019-1-BG01-KA101-061368 към програма Еразъм+.

За разлика от първата част, провела се през септември м.г., сега акцентът беше върху прилагането на различни технологии на комуникацията в процеса на обучение, която би довела до модерен подход както в преподаването, така и в усвояването на добри практики и умения. На базата на предишните ни сътрудничества с ЕСМОВИЯ, както и участието ни в проекти от миналото, напр. „Влак за Европа“, може да се каже, че ПТГ „Д-р Никола Василиади“ постепенно с времето се утвърди в международната си интегрираност, като сигурен партньор в образователни проекти от различен спектър.

Избраната посока на модернизиране и усвояване на ползотворни образователни практики има вече своята традиция, която беше потвърдена и с участието ни през месец март във Валенсия. Както и в предишните ни съвместни обучения, домакините от ЕСМОВИЯ бяха структурирали обучението на отлично ниво.

Чрез лекторите Хоаким Ортиз – Чимо и Хермеландо Ферандо – Херме, ни беше демонстриран модерен подход, засягащ в по-малка степен обучението в реална класна стая. В по-голямата си част, семинарите и практическите задачи засегнаха актуалното по време на пандемията дистанционното обучение.

Акцентът при Чимо беше в 2 посоки – ИКТ в реална класна стая да се използва като методически помощник на учителя, чието умело прилагане спестява време и оптимизира използването на мултимедийни инструменти, напр. Мултимедийна дъска, водещо до постигането на методическите цели в реална класна стая.

Използването на облачни технологии при онлайн обучение и постигането на максимален ефект при работата със Symbaloo (MS Teams) и различните възможности, които дава Google. Практическите занимания включиха запознаване с: Jamboard – облачна интерактивна дъска достъпна за всеки ученик Classroom screen – онлайн методическо средство за урегулиране на урока с помощни средства – екран с инструкции, светофар регулиращ активността в час и дисциплината посредством трите светлинни сигнала.

Бяха ни показани неизчерпаемите възможности на Google Suite – облачната технология в помощ на учителя, даваща му редица възможности да си създаде собствен сайт без да е програмист, да класифицира методични и помощни материали и работа в екип с колеги.

Другите скрити чудеса на Google като Timeline Tools ни запознаха с инструментите за гъвкаво управление на разпределението на преподаден материал, с помощта на хронологични графики, показващи напредъка и трудностите при всеки ученик, както и бърза обратна връзка, при преценка на учителя да се отдели повече време за определени затруднения, нефиксирани в разпределението.

Padlet пък би ни помогнал в създаването на собствен ресурс от материали и шкафче за събиране и съхранение на домашни проекти и работи.

Всичко дотук, колкото и напредничаво да е, ни демонстрира класическата връзка ученик- учител, в едно ново „облачно“ измерение на понятието. В семинарите на Херме бяхме въведени в т.нар „Обърната класна стая“ – Flipped Classroom, ученикът или група подготвя новия урок с всички възможности на смарт технологиите, докато учителят е само координатор, като така учениците учат новия материал и го преподават на съучениците си.

Беше ни демонстриран методът Plickers чрез специални карти, които се раздават на учениците, за да се установяват индивидуалните отговори на всеки един от класа за минута. Учениците нямат нужда от смарт устройства в Пликърс.

След демонстрирането и работата с всичките ИКТ, както в онлайн, така и в реална среда, която основна цел е мотивирането на учениците, дойде време да бъдем въведени и в Учене базирано на игра, т.нар. Геймификейшън или GBL- Games Based Learning- част от активната методика, заложена в концепцията за поддържане и засилване на мотивацията за учене.

С изричното условие, че игрите се използват като помощно средство, а не заради самата игра ни беше демонстриран ClassCraft, чиято философия е чрез прилагане на ролеви игрови модели в неигрова среда, повишаване на мотивацията и фокусиране върху преподаването, с вкарване на игрови модел има система от награди след преодоляване на някакво предизвикателство, да се проследява напредването на играча-ученик в реална среда.

Технически играта се създава от учителя – има си свой сюжет и история, което включва учебен материал, адаптиран за нивото на класа, изградена е във виртуална среда и учениците имат аватари, като минават през различни стадии, в които индиректно се преподава, т.е. усвоява се материалът. Подходяща е за всеки учебен предмет.

В заключение можем само да благодарим за професионализма на нашите преподаватели Чимо и Херме, с който те успяха да ни покажат новите начини и техники при дистанционно обучение, някъде там в края на нашия престой във Валенсия, в края на семинарите ни, надвисна сянката на пандемията, която промени начина на обучение и ни постави нови предизвикателства за преподаване и методи, заложени сякаш подсъзнателно в темите на семинара.“

Така, само ден преди обявяване на карантина в цяла Валенсия, нашите учители излетяха към България. А ден преди полета, нищо не е подсказвало за това, което предстои. В петъчната вечер, Валенсия е бил завладян от местен карнавал, в който градът се е веселил от сърце.

Два дни след обявяването на извънредното положение и в България, Михайлов и Христов се прибраха на родна земя и съвсем съвестно изкараха 14-дневната си карантина. За щастие и двамата са абсолютно здрави и дори под карантина продължиха да обучават дистанционно младите „Василиадиевци“.

Новини

Три спортни клуба ще ползват вече сграда на ПИЦ на Узана

Published

on

Безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Клуб по спортно ориентиране „Узана“, Сдружение „Спортен клуб по биатлон „Узана“ и Сдружение „Спортен клуб по ски бягане „Узана 2007“ Габрово върху сграда на Посетителския информационен център (ПИЦ) в местността Узана беше учредено по време на вчерашната редовна сесия на Общински съвет – Габрово.

Сградата ще служи като постоянна база за лагери и тренировки на трите спортни клуба, посочиха от администрацията на кмета.

Представителят на Община Габрово в Общото събрание на акционерите на „Общинска банка” АД, гр. София – Митко Димитров няма да вземе участие и да присъства на редовното Общо събрание на акционерите, което ще се състои на 27 септември, стана известно още на заседанието на местния парламент.

Причината за това е, че Община Габрово притежава малък брой акции, които представляват 0.011 % от общия брой и представителят на Община Габрово не би могъл да влияе чрез гласуване на решенията на Общо събрание на акционерите. Аналогично решение беше взето и за общото събрание на акционерите на „Нова Деница“ АД.

Беше одобрена Програма за развитието и дейността на „ДКЦ І Габрово” ЕООД за периода 2021 г.-2023 г. Тя включва инвестиции в апаратура, подобряване на условията на работа на кабинети и лаборатории, повишаване на квалификацията на персонала.

Управляващото мнозинство в състава на Общински съвет – Габрово отхвърли искането за безвъзмездно право на ползване за Сдружение „Национално движение Русофили“ върху част от самостоятелен обект, представляващ офис № 37 в сградата на ул. „Р. Каролев № 2“.

Учредено бе безвъзмездно право на ползване на Регионален хоспис ЕООД върху част от имот – частна общинска собственост, с адрес ул. „Райчо Каролев“ №2 ет. 4, офис 31.

В днешния ред на общинските съветници бяха включени точки, касаещи продажбата на няколко имота – частна общинска собственост: заведение за хранене и развлечение и Приемателен пункт с. Новаковци; имот на ул. „Христо Смирненски“ №19; апартамент №19, ул. „Младост“ 10; апартамент № 48 на ул. „Свищовска“ №73; апартамент № 18, ул. „Венец“ №10.

Като извънредна точка бе внесено и гласувано съгласие за отдаване под наем на Бакърджийска работилница в РЕМО Етър. Не беше приет отчетът на дейността на фондация „Узана“ и отхвърлено гласуването на 2000 лв., с които да бъдат покрити разходите на фондацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица