Свържи се с нас

Новини

160 години Габрово – град

Published

on

снимка: Община Габрово

През 2020 Габрово отбелязва своята 160-та годишнина от обявяването му за град. За габровци тази година трябваше да е специална, белязана от поредица празнични събития и инициативи.

За жалост, тя ни беляза с нещо толкова различно, наред със стотици други градове, наред с хиляди други хора. Мечтаехме да споделим празник, планирахме тържество на духа, мащабни културни прояви, важни исторически възпоменания.

Измести ги необходимостта от друг вид планиране и дейност – при криза и в извънредна ситуация. Но в своята 160 годишна история Габрово винаги е било за пример. Нямаме основания точно сега да отстъпим от така присъщата ни дързост – да бъдем първи, да се целим високо, да стигаме далеч.

Да, празникът няма да е такъв, какъвто искахме да бъде, но ще е такъв, какъвто може. По-важното е, че ще го споделим с хората, които обичаме! Празникът може без фойерверки, шум и площадни прояви, но не може без хора!

Годишнината не е юбилейна, но e повод да си спомним миналото, да се огледаме в очите на съвременниците си, да продължим да работим за бъдещето – нашето и на децата ни. Заедно.

Защото може да сме различни в своите очаквания, мечти и стремежи, но е важно, че сме единни в усилията си да запазим и развиваме Габрово като град с ясно разпознаваема идентичност, град, който има собствен дух и характер.

Именно духа и характера, вярата и волята на габровци трябва и можем да представим през настоящата година.

Под мотото „160 години Габрово град“ ще провокираме любознателните чрез интересни публикации. Ще продължим да се уповаваме на вярата, приобщавайки децата си към християнските ценности.

Ще им разказваме истории, за да знаят и помнят. Ще насърчим талантливите и предприемчивите да разгърнат своя творчески потенциал. Ще си спомним имената и делата на хората, посветили живота си на Габрово.

И няма да забравим колко важно е да благодарим – за оставеното наследство, за стореното добро, за широтата от възможности, които градът ни разкрива пред нас.

Ще си подарим време, в което да бъдем заедно. Защото Габрово ще го има, само ако сме тук и сме заедно!

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Офроуд в Трявна тази събота и неделя

Published

on

Офроуд сезонът се открива тази събота, 15 май, в Трявна. Събитието ще започне в 08.45 ч. на паркинга до сградата на Общината и ще бъде открито от кмета на Трявна Силвия Кръстева.

Организатор на събитието е АСК „Скорпион“ Сливен – клон Трявна. Първият старт ще бъде даден в 09.00 ч. от паркинга.

Ето кои са най-добрите места за наблюдение на 15-ти май:
Екстрем I: 11:30 ч. – на 200 м след прелеза в посока село Енчовци
Екстрем II: 12:00 ч. – централна част на град Плачковци – GPS координати: 42°49’08.84’’ 25°28’54.80’’
Екстрем III: 12:30 ч. – реката в центъра на Плачковци – площада до кметството – GPS координати: 42°49’29.21’’ 25°29’10.95’’
Екстрем IV: 13:00 ч. – излизане от реката в град Плачковци (до блока на Петрургия)
Екстрем V: 13:50 ч. – град Трявна до Хлебозавода.

Награждаването и закриването на събитието ще се състоят в неделя на тревненския полигон.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицаи и жандармеристи отново с акция в Габрово

Published

on

За периода от 30 април до 6 май на територията, обслужвана от габровската полиция, се проведе операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред с участие на служители от Зонално жандармерийско управление – Плевен.

В хода на акцията са били извършени проверки на 369 лица, 53 автомобила, 95 адреса, 24 търговски обекта, паркове и градинки. В резултат на проверките са били съставени 41 акта, задържани са 2 лица и са разкрити 2 престъпления.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наквасен мотопедист се отчете на дрегера за Гергьовден

Published

on

55-годишен многократно осъждан жител на село Горско Калугерово остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да кара много пиян.

Нарушението било хванато на Гергьовден, 6 май, около 02.45 часа, в дряновското село Гостилица, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Тогава автопатрулен екип на дряновската полиция, патрулиращ в района, забелязал и спрял незабавно за проверка мотопед, който бил без поставени регистрационни табели.

При направената справка в информационните масиви на МВР органите на реда установили, че мотопедът не бил регистриран по надлежния ред.

При извършената проверка за алкохол на управляващия го мъж, дрегерът отчел солидните 2.01 промила в количеството издишан въздух. Водачът отказал кръвна проба и приел показателите на техническото средство.

По случая в РУ-Дряново са образувани две бързи производства за извършени престъпления по чл.345 ал.2 и чл.343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица