Свържи се с нас

Новини

Най-новото такси в Габрово

Published

on

Нов таксиметров автомобил в Габрово предлага бърза, качествена и удобна услуга за своите клиенти.

Осигурява безопасно пътуване, спазвайки всички хигиенни норми във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната.

Колата се дезинфекцира цялостно ежедневно и клиентите се обслужват с маска.

По този начин се гарантира качествен транспорт с ограничен риск за здравето.

Безопасността е на първо място! Изберете опита и поддържания таксиметров автомобил!

Телефон: 0898 572 949.

Новини

КП „Левицата“ ще представи листата си за народни представители

Published

on

КП „Левицата“ ще представи кандидатите си за народни представители в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите избори на 9 юни.

Това ще се случи на събитие, организирано на 28 май, вторник, от 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Водач на кандидат – депутатската листа е адв. Иванка Баева.

Очаква се специално за представянето да пристигне Татяна Дончева, водач на КП „Левицата“ във Велико Търново.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „Левицата“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. КП „Левицата“ е под номер 19 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Габрово ще бъде домакин на Международен семинар

Published

on

Експерти от България и Европа, представители на държавните и местните власти, на агенции, паркови и регионални инспекции ще обсъждат опазването на биоразнообразието и ролята на цифровите технологии в подкрепа на тези усилия. Семинарът, който ще се състои от 29 до 31 май в Габрово, е организиран от международния проект Nature FIRST (Природата ПЪРВО) в сътрудничество с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

В презентации, дискусии и практически демонстрации експертите по проекта ще представят резултатите от 18-месечната си работа в рамките на тригодишния проект (септември 2022 – септември 2025), изпълняван с европейско финансиране по програма „Хоризонт“.

На семинара ще бъдат обсъждани предизвикателствата, пред които е изправено опазването на биологичното разнообразие, включително конфликтите между човека и дивата природа, бракониерството, управлението на местообитанията и видовете.

Участниците ще проведат „мозъчна атака“ и ще определят как предложенията, разработени в рамките на Nature FIRST, могат да се справят с тези предизвикателства, превръщайки ги във възможности за опазване на природата и подобряване на състоянието на видовете.

„Ще представим теренни проучвания и разработените „цифрови двойници“ на реални екосистеми, чрез моделиране на конкретни райони, като се имат предвид животните и човешкото присъствие“, казва Владимир Тодоров от БАН, експерт по проекта.

Целта е създаването на модел, който прави мониторинг на биоразнообразието с помощта на модерни технологии, като същевременно дава индикации за потенциалните конфликти „хора-диви животни“ и предлага и конкретни решения за предотвратяването им.

Тези възможни решения – като напр. електропастири за животновъдните стопанства в райони с риск от мечки и други диви животни – ще бъдат обсъждани на семинара. Очаква се да бъдат чути мненията на заинтересованите страни – държавни институции, местни власти, неправителствения сектор, ловци. Ще бъдат дадени и успешни примери от опита в чужди страни.

Конкретните дискусии ще са насочени към Стара планина, една от четирите европейски области, включени в проекта. Както и други райони в Европа и света, Стара планина се променя – изчезват традиционното земеделие и животновъдство, навлизат големи ферми с интензивно производство, което води до загуба на природни местообитания.

Възникват конфликти между хората и дивите животни (мечка, вълк, диво прасе) заради унищожени насаждения, пчелини и домашен добитък, стига се дори до социални вълнения. Накрая и природата, и хората губят.

Nature FIRST търси решения, които са „2 в 1“: биоразнообразието се опазва и възстановява, като има работещи механизми за решаването на конфликта „диви животни-хора“. Nature FIRST разработва прогнозни, проактивни и превантивни модели, които да бъдат от практическа полза за изследването и опазването на природата. В моделите теоретични постановки от екологията и екологичната криминалистика се комбинират с емпирични наблюдения над околната среда (сателитни и на терен). Крайният резултат е “Proof of concept” (доказателство за принцип) – прототип за подобряване на качеството и ефективността на мониторинга на биологичното разнообразие чрез интегриране на различни източници на данни в система, лесна за използване в (почти) реално време.

Тази система ще се тества в 4 европейски области, обхващащи 6 биогеографски региона в 4 държави: трансграничната зона Марамуреш (Румъния/Украйна), делтата на Дунав (Украйна), Стара планина (България) и Анкарес Курел (Испания). Тези райони са ключови местообитания за различни видове, сред които мечка, вълк, рис, есетра и много други.

Крайната цел е управление на потенциалните конфликти между хора и животни. По проекта работят експерти от четирите държави, в които се тестват разработените приложения за събиране и обработване на данни от природата: България, Румъния, Испания и Украйна, както и от Нидерландия, Австрия, Южна Африка и Великобритания.

Партньори на проекта Nature FIRST са 3eData (Испания), Българската академия на науките (България), Националният институт за изследване и развитие на делтата на Дунав (Румъния), dotSPACE (Нидерландия), Semantic Web Company (Австрия), Sensing Clues (Нидерландия), Стафордширски университет (Обединеното кралство), Фондацията за устойчиво развитие (Нидерландия), Университетът Вагенинген (Нидерландия), Академията за разследване на престъпления срещу дивата природа (Южна Африка), WWF RO (Румъния) и WWF UA (Украйна).

Зареди още

Новини

Шест габровски проекта одобрени по ПУДООС

Published

on

Община Габрово, Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП), гимназиите „Пенчо Семов“ и „Акад. Иван Гюзелев“, училище „Ран Босилек“ и Детска градина „Мики Маус“ получават финансиране, за да реализират проекти в националната кампания „Чиста околна среда – 2024 г“.

Средствата се осигуряват от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), съобщи Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово.

От постъпилите 1 128 заявления на Общини и кметства, предложени за финансиране са 323 проекта, със средства до 15 000 лв. Сред тях е проектът на Община Габрово „Нашият малък рай – свят на красота и чиста природа“ за обновяване на детска площадка и озеленяване в село Райновци на стойност 15 000 лв.

На снимката: Новоизграденият кът за отдих в село Враниловци, финансиран от ПУДООС
през 2023 г.

От постъпилите 507 проекта на училища и детски комплекси са одобрени 150 със средства до 7 500 лв. За Габрово това са екоинициативите на ЦСОП, на ПГТ „Пенчо Семов“ за изграждане на многофункционална спортна площадка, на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ за наука и изкуство в зелено пространство и на ОУ „Ран Босилек“ за малък училищен парк на обща стойност 29 076 лв.

От постъпилите 545 проекта на детски градини са одобрени 150 със средства до 7 500 лв. За Габрово това са активностите на ДГ „Мики Маус“ – „В зелена класна стая ще уча и ще зная“, на стойност 7 094 лв.

Благодарение на кампанията „Чиста околна среда“ с доброволния труд и участието на възрастните и на подрастващите са постигнати резултати, които формират ново отношение към природата и опазването ѝ. Крайният срок за изпълнение на дейностите по всички одобрени проекти е 31 декември т.г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица