Свържи се с нас

Новини

Община Трявна с мерки срещу коронавируса

Published

on

Вчера, 16 март, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева свика извънредно заседание на Общинския оперативен щаб за приемане на мерки за действие, с цел предотвратяване разпространението на коронавирус COVID-19.

Автобусите ще пътуват с ново разписание, което можете да видите оттук. Стана ясно, че МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“ има готовност да обособи отделение за лечение на заразени с коронавирус. При необходимост ще се използва бившето ортопедично отделение. Това може да се случи само след разпореждане от страна на РЗИ – Габрово.

Жителите на Община Трявна, които имат съмнение за коронавирус, трябва да се обърнат към личния си лекар по телефона. Ако пациентите са пътували в рискови страни, засегнати от вируса, или са в контакт с такива лица и развият част от симптомите, е необходимо да се свържат с РЗИ – Габрово.

На този етап МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“ не разполага с тестове за коронавирус. От лечебното заведение обмислят вариант за закупуването на бързи тестове.

След заседанието на Общинския оперативен щаб кметът на Община Трявна издаде заповед с мерки, които да бъдат предприети. В текста на заповедта се посочва: На основание чл. 44, ал.2 от ЗМСМ, във връзка с проведено заседание на 16.03.2020 г. на Общински оперативен щаб в Община Трявна, относно предприемане на дейности свързани с превенция и защита на населението от COVID – 19.

снимка: Община Трявна

На основание чл. 44, ал.2 от ЗМСМ, във връзка с проведено заседание на 16.03.2020 г. на  Общински оперативен щаб в Община Трявна, относно предприемане на дейности свързани с превенция и защита на населението от  COVID – 19

Н А Р Е Ж Д А М:

  1. Всеки служител на Община Трявна да следи собствената си телесна температура. При показател над 37 градуса по Целзий да бъде уведомяван прекия ръководител за организиране приключването на спешни задачи и прекратяване изпълняването на служебните задължения на работното място.
  2. Достъпа в сградата на Община Трявна да се осъществява контролирано, чрез допускане по едно лице за обслужване в Център за административно обслужване, отдел „Местни данъци и такси“ и/или отдел „ГРАО“ от служителите, дежурни по ОБСС.

Отговорно лице – Михаил Минчев – гл. спец. „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Община Трявна.

  1. Да се ограничи събиранено/струпването на хора на териториите за обществено ползване в гр. Трявна съвместно със служители на Районно управление на МВР – Трявна и Района служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Трявна.

Отговорно лице – Пламен Кралев – гл. спец. „Опазване на чистотата на териториите за обществено ползване и контрол на общинските наредби“ в Община Трявна.

  1. Обявявам кампания по набиране на доброволци за обслужване на възрастни хора и лица в неравностойно положение, живущи на територията на Община Трявна със стоки и продукти от първа необходимост. Доброволците да бъдат подсигурени от Община Трявна с лични предпазни средства и дезинфектанти. На същите да бъде извършен инструктаж за действие.

Лице за контакт и координация – Виктория Колева – ст. спец. „Връзки с обществеността“ в Община Трявна, тел. 0894 41 42 82

  1. Обявявам дежурни телефони за приемане на заявки от възрастни хора и лица в неравностойно положение, живущи на територията на Община Трявна, за приемане на заявки за обслужване по домовете с продукти и стоки от първа необходимост както следва:
  • 0677/6 20 29 – дежурен телефон всеки работен ден, в рамките на работното време от 8,00 до 17,00 часа;
  • 0677/6 24 96 – деловодство на Община Трявна, всеки работен ден, в рамките на работното време от 8,00 до 17,00 часа;
  • 0894 41 42 82 – Виктория Колева – до 22 часа всеки ден;

Всеки обслужен поема разходите за закупените продукти след представен касов бон от страна на лицето което го обслужва.

  1. Телефон с номер 0677/6 24 94 – на разположение 24 часа в денонощието за сигнали за бедствия, аварии и катастрофи. Същият е на разположение за приемане на сигнали относно нарушаване предприетите действия свързани с превенция и защита на населението от  COVID – 19.
  2. Национален телефон 112 – на разположение 24 часа в денонощието за сигнали за бедствия, аварии и катастрофи.
  3. Утвърждавам Препоръки за действия с цел превенция и ограничаване разпространението на COVID – 19 – Приложение №1 към настоящата заповед. Препоръките да се прилагат на територията на Община Трявна във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др. съгласно Указания на РЗИ Габрово.

Настоящата заповед важи до 29.03.2020 г.

Като приложение към заповедта са посочени препоръки, с които следва да се запознаят всички работодатели, фирми, предприятия, търговски обекти и други, на територията на община Трявна:

Препоръки

към работодателите на територията на Община Трявна,

които имат за цел превенция и ограничаване разпространението на COVID-19

Мерките следва да се прилагат във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др.

Подгответе работното място за COVID-19

С какви мерки можете да предотвратите разпространението на COVID-19 на работното място:

Създайте санитарен контрол на входа на Вашата фирма, който да включва:

  • Дезинфекционна вана, през която да преминават работниците и служителите от Вашата фирма.
  • Определете лице което да извършва термометричен контрол на Вашите служители с дистанционен термометър.
  • Служителите с температура по-висока от 370 С, да се отстраняват от работа.
  • При обслужване на клиенти организирайте контрол на достъп чрез Ваши служители – допускане до две лица едновременно в едно помещение.

Погрижете се работното място да е чисто и хигиенично:

  • Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно избърсвани с дезинфектант.
  • Насърчете служителите, сътрудниците и клиентите да си мият ръцете редовно и добре.
  • Поставете диспенсъри с дезинфектант за ръце на видни места на работното място. Погрижете се да бъдат пълнени редовно.
  • Погрижете се служителите, сътрудниците и клиентите да имат достъп до места, където могат да измият ръцете си с вода и сапун.
  • Погрижете се на работното място да има на разположение защитни маски.
  • Осигурете кошчета с капаци, където да могат да се изхвърлят кърпичките и маските.
  • Осигурете често проветряване на помещенията във Вашата фирма.
  • Информирайте служителите си, че съществува риск от заразяване на ръцете при докосване на дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища и други повърхности до които имат допир много хора.
  • Информирайте служителите, сътрудниците и клиентите си, че ако COVID-19 започне да се разпространява във вашето населено място, всеки, който има дори лека настинка, или много слаба висока температура, е препоръчително да си остане у дома.
  • Ако вашата фирма използва автобуси за извозване на служители е необходимо да осигурите няколкократна дезинфекция на транспортното средство в зависимост от натовареността му.
  • Избягвайте командироването на служители, които са по-силно застрашени от болестта (по-възрастни служители или служители страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания или белодробни заболявания) в области, където се разпространява COVID-19.
  • Обмислете възможността да предоставите на служителите, на които предстои пътуване, малки количества (под 1000 мл) дезифектант за ръце с алкохол. Това ще улесни поддържането на хигиена на ръцете.

Когато Вие или служителите Ви се върнат от пътуване:

  • Служители, които са се върнали от зона с разпространение на COVID-19 трябва сами да се следят за симптоми в продължение на 14 дена и да си мерят температурата два пъти дневно.
  • Ако развият дори лека настинка или слаба висока температура (над 37,3 градуса), трябва да си останат у дома и да се изолират от други хора. Това означава да избягват близък контакт (един метър или по-малко) с други хора, включително членове на семейството. Трябва също да се обадят по телефона на личния си лекар или на местната здравна служба и да им предоставят информация за това къде са пътували и какви са симптомите.

Във връзка със заповедта, Община Трявна отправя апел към гражданите, в случай че станат свидетели на нарушение (например струпване на много хора на едно място, повече от двама души в търговски обект и т.н.), да подават сигнал на дежурен телефон 0677 6 24 94, за да бъдат предприети необходимите действия от отговорните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

„Час по Европа“ в Дряново

Published

on

Община Дряново, Европа Директно Габрово при Габровската търговско- промишлена палата и РСО „Централна Стара планина“ организират в Дряново отбелязване на 9 май – Ден на Европа. Празникът и инициативите ще преминат под надслов „Час по Европа“.

Учениците от града ще участват в различни прояви, за да научат повече за този специален ден, за историята на континента и за Европейския съюз. Децата от II клас ще оцветяват знамена на европейските държави, а III и IV клас ще подреждат пъзели на континента.

По-големите ученици от VII до XII клас от СУ „Максим Райкович“ и ПГИТ „Рачо Стоянов“ ще се включат в интересна отборна игра – върху голяма карта на Европа да залепят стикери със знамената и столиците на всяка страна.    

Събитието ще завърши с дискусия между учениците от гимназиален етап и чуждестранни студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, които се обучават в България по програма „Еразъм+“.

Ще бъдат дискутирани и предстоящите избори за Европейски парламент и защо е важен всеки глас за бъдещето на ЕС.

Събитието ще се проведе на 9 май 2024 г от 13.30 часа в Актовата зала на СУ „Максим Райкович“ Дряново.

Денят на Европа Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата  Декларация на Шуман , в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Преди 20 години европейското семейство стана много по-голямо. На 1 май 2004 г. гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС. За една нощ Европейският съюз се превърна в по-голяма политическа, икономическа и културна единица, простираща се от Талин до Лисабон, от Валета до Стокхолм, от Дъблин до Никозия. Няколко години по-късно присъединяването на България, Румъния и Хърватия направи нашия Съюз още по-силен.

Зареди още

Новини

Започва имунизирането на бременни жени срещу коклюш и в Габрово

Published

on

Световната практика категорично показва, че ваксинация срещу коклюш по време на бременността, е абсолютно безопасна, както за бременната, така и за плода. Съгласно Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, (обн. ДВ бр. 40/07.05.2024 г.), имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за бременни жени през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица.

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед /наблюдение/ насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.

За област Габрово имунизация срещу коклюш на бременни ще се извършва от 9 май в имунизационен кабинет на РЗИ – Габрово на адрес: Габрово, ул. Райчо Каролев“ № 2, ет.1, каб.101.

Работното време е всеки работен ден от 14.00 до 16.00 часа, след предварително записване на телефон: 0884 60 64 23.

Информация за ваксината Бустрикс можете да намерите на сайта www.plusmen.bg.

Зареди още

Икономика

До 15 май български компании могат да кандидатстват за разработване на иновации

Published

on

Остава една седмица, в която български компании могат да кандидатстват по процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. от програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020 ( https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), малки дружества със средна пазарна капитализация с до 499 служители и големи компании в партньорство с МСП.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро- предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв.

Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата. Проектите на фирмите трябва да са насочени към разработване на иновация, която попада в една от подобластите на някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Допустимо ще бъде разработване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, насочени към производство на стоки и предоставяне на услуги в различни области, напр.: машиностроене и уредостроене, изкуствен интелект, методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български продукти, разработване на иновативни устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлени процеси и др.

Подкрепа ще получат иновативни решения на национално и световно ниво, но и такива представляващи новост на ниво предприятие.

Със средства по процедурата ще се финансират дейности по извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране; създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната по проекта иновация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица