Свържи се с нас

Култура

За седма поредна година „Семе българско“

„Предай нататък” е мотото, което ще събере тази година пазителите на българщината

Published

on

„Предай нататък“ е мотото, под което ще премине седмото издание на националния фестивал „Семе българско“, което тази година ще се проведе на едни от най-хубавите празници – Лазаровден и Цветница (11 и 12 април) в парк „Казармите“ в Севлиево.

„Ние, българите, сме се съхранили, благодарение на умението ни да помним и предаваме през поколенията своите знания, опит, традиции и вяра. Радвам се, че успяхме да превърнем „Семе българско” в традиция, благодарение на която всяка година в Севлиево оживява народната памет”, коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

И тази година фестивалът ще събере на едно място пазителите на българските традиции, занаяти, храни и семена с амбициозната цел да обедини и предаде нататък духа, бита и традициите, запазили и до днес идентичността на българския народ.

В рамките на седмото издание на събитието на сцената своя талант ще покажат оркестър „Шевица“, Севлиевска духова музика, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, певицата Емилия, ансамбъл „Развитие“, ансамбъл „Габровче“ и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България. За първи път във фестивала ще се включат кукери, които ще изгонят злите сили и ще разкажат история – древна като българите, в която са вплетени вярванията и обичаите ни.

Гости на събитието тази година ще бъдат и основателите на прабългарската школа „Бага-тур“, които чрез демонстрация ще пресъздадат древни практики и умения от военното дело и бита на прабългарите, празничните им обреди, облеклото и въоръжението. След спектакъла ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите ще имат възможност да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, облечени с доспехи и шлемове, характерни за прабългарите.

Организаторите приканват всички гости на фестивала да се включат активно в инициативата „Предай завета“, която предвижда изграждането на инсталация в парк „Казармите“, в която всеки ще може да остави отпечатък от ръката си и саморъчно да напише семейния завет, предаван от поколение на поколение.

И понеже е седмо издание на фестивала, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани през годините в рамките на събитието. Ще бъдат засадени 7 дръвчета. Ще бъдат пуснати 7 бели гълъба. Ще бъде изтъкана 7-цветна черга. Ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб. Ще бъдат засадени 7 български рози. Ще бъдат издирени 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще бъдат поставени отново в техния дом – инсталацията, монтирана в парк „Казармите“ под формата на кошер. Ще бъде дописана книгата „За мен България е…“ и ще бъдат изработени 7 послания – основа, върху която да се гради следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско“.

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за седма поредна година, като към нея ще се включат и родители на ин-витро деца от България, които специално за базара ще изработят своите цветни творения. Благодарение на усърдния труд на децата, отвореното сърце на гостите на фестивала и усилията на фондация „Искам бебе“ и на Община Севлиево, вече са факт и първите добри резултати от кампанията. Тази година в подкрепа на инициативата ще има и томбола, в която всеки посетител ще може да се включи срещу символичната сума от 1 лев, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми от Севлиево. Наградите за томболата ще бъдат осигурени от местни фирми, както и от изложителите на фестивал „Семе българско“.

За трета година фестивалът подкрепя и хората със зрителни проблеми, чрез инициативата „Дари книга – стани благодетел“. Идеята е чрез събраните от продажбата на книгите средства да бъдат подкрепени хората със зрителни проблеми от Севлиево – за закупуване на необходими за тях консумативи.

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли, да танцуват български хора. Демонстрациите и дегустациите отново ще съпровождат фестивала, за да допълнят усещането за българското – чрез аромата на българския кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се учим да приготвяме домашен сапун.

А читалищата от „Селския мол“ отправят предизвикателство към всеки посетител – да сподели стара рецепта от своя дом, предавана от поколения. Събраните рецепти ще бъдат съхранени, а някои от тях ще бъдат реализирани в следващото, осмо издание на фестивала.

А, ако се чудите какво се крие зад девиза на седмото издание на фестивала, то заповядайте на 11 и 12 април, за да получите своето пакетче с лимец, което да засеете и така да предадете нататък най-древното зърно, известно по нашите земи, с което дедите ни са приготвяли хляба и което до днес се предава на поколенията, за да пребъде.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица