Свържи се с нас

Новини

„Народ, който не познава историята е обречен да я повтаря“

Published

on

Водени от преподавателите си по История и цивилизация в Национална Априловска гимназия Силвия Стоянова и Пенка Петрова, петима априловци Веселин Новков, Никола Драшков, Димитър Андреев, Емил Йорданов и Радослав Вълев спечелиха специалната награда за проучване и популяризиране на културно-историческото наследство, с цел съхраняване на градската памет от Шестата научна сесия на ученическия институт на БАН /УчИ-БАН/. Повече за престижната награда и историческата разработка на дванадесетокласниците на НАГ, донесли признание не само за училището, но и за Габрово, разговаряме с Димитър Андреев, член на Клуб „Млади възрожденци“.

-Разкажете ни повече за Шестата научна сесия, посветена на 150 години от създаването на БАН и включена в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците. Какво ви мотивира да вземете участие?
– Както ние, така и много училища от цяла България, за втора година участваме в този проект. В сесията бяха допуснати 35 ученически разработки от областите „История“, „Български език“, „Изобразително изкуство“, „Природни науки“, след преценка на специалисти – рецензенти от БАН. Ние участвахме в областта „История“, със своя проект, на тема: „Живата история на моя роден град – Габрово”. Аз (Димитър), Веселин, Никола, Димитър, Емил и Радослав от три години насам усилено се занимаваме с история. Открихме, че историята е страстта, която ни вълнува и привлича. Когато нашите преподаватели ни предложиха да участваме, идеята ни се стори много интересна и веднага я подкрепихме.

-С какво ви обогати участието в проекта?
– Благодарение на този проект ние започнахме да се занимаваме доста задълбочено с историята на Габрово и открихме неща, които досега не ни бяха известни и не знаехме за тях. Открихме къщи, покрай които всеки ден минаваме, но не знаехме нищо за тях, считайки ги за някоя изоставена сграда, които всъщност се оказват емблематични паметници на културата и много малко хора в града знаят за тях. Такава например е „Бобчевата къща“ на ул.“Николаевска“, изглеждаща като изоставена, но всъщност в нея са отсядали много и изключително важни хора, които в миналото са посещавали Габрово, като Княз Александър Батенберг и Цар Фердинанд.

-Какъв е опитът ви от подобни конкурси? Участвали ли сте в други?
– Да, миналата година четирима от нас, участвахме в конкурс, свързан със 140 години от създаването на Българската армия във Велико Търново. Той се състоеше от три кръга: училищен, областен и национален. Ние се класирахме на четвърто място в България.

-Считате ли да продължите да се включвате в такива инициативи?
– Да, това е изключително полезно за нас. Защото както е казал един велик автор „Народ, който не познава историята е обречен да я повтаря“ или „Народ, който не познава миналото си няма бъдеще“. За в бъдеще обмислям като възможност да се занимавам по-задълбочено с история, но като цяло ме влече и военното обучение, на което мисля да се отдам и за което също е необходимо да познаваме своето минало.

-Какво е Вашето послание към априловци и габровци?
– Занимавайте се повече с историята. Ако тя не ви влече, намерете онова, което ви харесва и не се предавайте, защото, когато човек има цел може да постигне много.

Клуб по „Журналистика“ към Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица