Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ със сертификат за активно участие в Европейската седмица на кода

Published

on

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Вече и извън Европейските страни за 7-ми път се организира, провежда и популяризира седмицата на програмирането по името CodeWeek. Първите събития за #CodeWeek2019 са инициирани от Еврокомисаря Мария Габриел още през юни.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Проведени са множество мероприятия из цялата страна и ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово се регистрира и осъществи събития, посветени на програмирането и технологиите.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

На 15 октомври бе проведен открит урок, на тема „Програмирането – забавно и лесно“ с учениците от 8 „б“ клас, специалност “ Приложен програмист“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

По време на урока учениците от специалността бяха въведени в блоковото програмиране на Scratch, защото дизайнът на средата е опростен и това позволява докато те се забавляват с изображения, звуци и анимация лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Научават се на работа в екип, творчество, дееспособност и активност. Урокът бе осъществен от инж. Мария Райкова, старши учител професионална подготовка за специалностите „Системно програмиране“ и „Приложно програмиране“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Второто събитие бе под името „Програмирането от нашите класни стаи“, осъществено на 17 октомври.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Идеята бе да се представи разнообразието и приложението на кодирането и технологиите пред по-малките гости от 6-ти и 7-ми клас от основните училища в Габрово и учениците от 8 и 9-ти класове, от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

В актовата зала на учебен корпус 2 на гимназията, инж. Ивелина Недкова приветства гостите и даде думата на Никола Семов и Николай Иванов от 12 „б“ клас, спец. „Системно програмиране“, които представиха своите практически разработки, с които печелят редица награди в областта на ИТ и програмирането.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Зала 207 на учебен корпус 2 на гимназията бе обособена като работна среда за запознаване, демонстриране и практически занимания на участниците и гостите на събитието с различните приложения на компютърната графика: блоково програмиране, обработка на изображения, 3D моделиране и анимация и уеб дизайн.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Работилници с Photoshop, 3D Maya, Scratch & Arduino Uno бяха местата, на които гостите, подпомагани от по-големите, успяха да се докоснат сами до забавната страна на технологиите. Събитието бе организирано от инж. М. Райкова, инж. И. Недкова, инж. М. Селиванова, инж. П. Радева и инж. Е. Илиева.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците от 10 „б“ клас Илияна Пенчева и Стилиян Църов, спец. „Приложен програмист“ и участници в клуба по интереси „Забавно програмиране“, с ръководител – инж. Мария Райкова, показаха на учениците – гости на събитието, как се програмират забавни игри на Scratch. С тяхно съдействие учениците направиха своята първа игра и се забавляваха докато програмират.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Участниците в клуб „Графичен и Уеб дизайн“, с ръководител инж. Елена Илиева, Иван Мухов, Иван Петров и Кристиян Димитров, ученици от 11 „б“ клас, спец. „Системно програмиране“ демонстрираха колко е лесно и забавно с помощта на Photoshop сами да „пребоядисаш“ колата си или пък бързо да преоразмериш картинката си така, че да е подходяща за качване и споделяне в Уеб пространството и какви са етапите, за да си направиш сам Уеб сайт.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Групата за занимания по интереси „Роботика“ към ПТГ “Д-р Никола Василиаиди“, с ръководител инж. Марина Селиванова-Георгиева демонстрира как чрез роботиката е най-подходящо да запознаят учениците с техническите науки, информационните технологии и програмирането.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците се занимават с основни физични и инженерни концепции. Роботиката е невероятен и забавен начин да се предават практически теоретични знания на учениците.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Фокусът на занятията е учене на програмиране и роботика чрез практика. Така се подтикват учениците да мечтаят, да проектират и да създават нови неща чрез кодиране и технологии.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Проявата бе със съдействието на клуба по Роботика към ТУ – Габрово. Клубът по „Компютърна анимация“, с ръководител инж. Паолина Радева, представи методи и средства за триизмерно моделиране, визуализиране и анимиране на създадени от участниците 3D модели.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците от 10 „б“ клас, спец. „Приложно програмиране“, Асен Андонов, Даниел Стоев, Александър Герджиков и Димитър Димов демонстрираха наученото от участието си клуб „3D моделиране и визуализация“ и отговориха на въпросите на гостите и съучениците си.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“
снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Интерес предизвикаха приложенията за създаване на компютърни игри и симулиране на процеси.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица