Свържи се с нас

Новини

„Демократична България – обединение“ представи приоритетите си за управление на Габрово

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Published

on

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

В съботния ден, 12 октомври, кандидатът за кмет от „Демократична България – обединение” Григор Григоров и част от кандидатите за общински съветници се срещнаха с граждани на Габрово на улица „Радецка“. Те представиха своите виждания и приоритети за доброто управление на община Габрово.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

В директните разговори, освен злободневните теми –ниски доходи, малки пенсии, засилено ромско присъствие, гражданите поставиха важни и нерешени за града проблеми:
• Нередовният обществен транспорт и лошото качество на услугата. Старата и лоша транспортна схема, старите и амортизирани автобуси, и отдавна закъснелите мерки на общината. Беше коментирано, че предприетите действия са крайно ненавременни и засега не се усеща съществено подобрение на транспортната услуга.
• Състоянието на общинския пазар. Едва ли в областен град може да се види по-неугледен и занемарен общински пазар. Лош вид на щандовете, високи цени и лошо качество на предлаганите продукти. Сега са предприети някакви разчиствания на част от пазара като слуховете говорят, че ще прави паркинг.
• Липсата на достатъчно паркоместа в централната градска част, дори и за живеещите там. Също масовите нарушения на правилата за паркиране, които сякаш на никого не правят впечатление – нито полиция, нито община. Гражданите изразиха тревога относно бъдещия статут на Синята зона. Тревожат ги правилата, по които живеещите ще плащат и паркират своите автомобили. Загрижени са и за обхвата(границите) на Синята зона. Постоянно се променят границите и зоната се разширява. И никаква обществена информация какви са намеренията на общината.
• Изрази се становище, че периодично в града се увеличава популацията на бездомни и скитащи кучета. Събират се на групи (глутници) и обикалят кварталите на града. Хората не виждат и усещат ефективността от предприетите мерки.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

Кандидат – общинските съветници Ивелин Стоянов, Иван Иванов, Юли Енчев и Велимира Гугова оцениха,че общественият транспорт е важен за града и неговото бързо осъвременяване с екологично чисти автобуси е крайно наложително.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

Разработването на нова транспортна схема ще бъде един от основните им приоритети в бъдещия Общински съвет. Според „Демократична България” сама по себе синята зона не решава проблема с паркирането. Трябва да се търсят нови места за изграждане на нови съвременни паркинги.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

Групата посети закритата за посетители зоологическа градина на града. Кандидат – кметът Григор Григоров в своята програма за управление на града е предвидил изграждане на нова, отговаряща на изискванията МОСВ зоологическа градина. Младите хора искат за децата си допир до дивата природа.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

В своята програма за управление награда „Демократична България“ е предвидила и съхранение на историческото наследство. Част от това наследство е крепостта „Градище”. През последните десет години управлението на община Габрово не оцени този скрит потенциал за исторически туризъм. С неголеми инвестиции и добра реклама местността Градище би се превърнала в един атрактивен обект за български и чужди туристи. Необходимо е да се продължи работата за пълното разкриване и консервация на крепостта. Необходимо е и да се изгради и съпътстваща инфраструктура за посетителите на обекта.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

*Публикуваният материал е предоставен от коалиция „Демократична България – обединение”. Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица