Свържи се с нас

Новини

Специалисти и родители обсъждат ранното детско развитие

Published

on

Поредица от седем дискусии, посветени на ранното детско развитие, започва от 15 октомври Комплексът за социално-здравни услуги за деца и семейства. Сесиите ще се провеждат всеки вторник до 26 ноември от 17:30 часа на ул. „Ивайло“ № 13, съобщи Миглена Въгленова от Община Габрово.

Инициативата е насочена към родителите на деца до 7-годишна възраст и е част от стартиралата през миналия месец кампания „Първите 7“.

По време на срещите ще се обсъждат основни аспекти на развитието и потребностите на подрастващите в периода на ранното детство. Лекциите ще се водят от здравни специалисти и педагози, а в екипа са включени още социални работници, психолог и юрист.

Родителите ще могат да общуват с други родители, да обменят опит и мисли, както и да получат ценни съвети за грижите към техните деца. Комплексът за социално-здравни услуги за деца и семейства е разкрит по проект на Община Габрово.

В него се предоставят услуги, насочени към развитие на родителски умения, дейности за превенция на заболяванията, педагогическа подкрепа за деца с увреждания, допълнителна подготовка за повишаване на готовността за училище и др.

снимка: facebook.com/ – КСЗУДС 

Срещите ще се провеждат по следния график:
15.10.2019 г.
1. „Норми и отклонения в развитието на детето“ Водещи: д-р Д. Нанева – педиатър/М. Башева – логопед 22.10.2019 г.
2. „Как да се грижим за нашите недоносени деца?“ Водещи: д-р А. Толева – педиатър/М. Минчева – социален работник 29.10.2019 г.
3. „Масаж и двигателно развитие на новороденото“ Водещи: Г. Левичаров – рехабилитатор/Д. Денчева – акушер 5.11.2019 г.
4. „Първи дни в училище – физиологични и емоционални особености при детето“ Водещи: Г. Левичаров – рехабилитатор/А. Стефанова – социален философ 12.11.2019 г.
5. „Естествени кризи в развитието на детето“ Водещи: Р. Бъчварова – психолог/Н. Недялкова – специален педагог 19.11.2019 г.
6. „Живот без тормоз – агресията във и извън дома“ Водещи: Д. Колева – юрист/Е. Цветкова – социален работник 26.11.2019 г.
7. „Ревността у децата в различните ѝ аспекти“ Водещ: Р. Бъчварова – психолог

Лицата, проявяващи интерес, могат да се обръщат за повече информация на тел. 066 985 353 и моб. 0884 191 516, ел. поща: zadecata@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„С усмивка на училище“

Published

on

„С усмивка на училище“. Това е мотото на кампанията на БЧК – Габрово и БМЧК – Габрово, която се провежда за шеста поредна година. Чрез нея отново ще се опита да бъдат сбъднати мечтите на много деца в неравностойно положение, като им бъдат осигурени нужните помагала и тетрадки, за да могат да се чувстват не по-различни от всички останали.

„В същото време вярваме, че акцията ни е начин самите ние да дадем пример на нашите деца, за това що е то съпричастност и отговорност. Да ги научим, че разделното събиране може да е приятно и да носи удовлетворение. Да! Разделно събиране… това е в основата на акцията ни.

Пунктът за вторични суровини в квартал Борово ни подкрепи в това начинание. Всеки, който иска да се включи и да помогне, може да го направи, като занесе на ул. „Никола Войновски“28 събраните отпадъци: хартия, списания, тетрадки, брошури и т.н – велпапе, кашони, кутии и всякакви картонени опаковки – полиетилен (найлон, стреч ), пластмасови бутилки, капачки, бидони и други.

Можете да сторите това всеки ден от понеделник до събота. Единственото, което се иска от вас е да отидете до пункта, да оставите събраните вторичните суровини и да кажете, че са в полза на акцията на БЧК.

Собственикът пое ангажимента да приема и записва предадените количества, и в края на акцията (10 септември), да обяви и заплати всичко събрано“, споделят от БЧК – Габрово.

В инициатива вече се включиха активно родители на деца от няколко детски градини в Габрово.

„Надяваме се искрено, че начинанието ни ще ви допадне и ще ни подкрепите!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица