Свържи се с нас

Новини

Кой влиза в надпреварата за общинския съвет на Габрово

Published

on

Спечелването на кметското място в Габрово е важно, но не по-малко важно е с какво мнозинство ще управлява бъдещият градоначалник на нашия град. Представяме ви кандидатите за общински съветници от Местна коалиция „БСП за България“ (БСП за България, АБВ).

Водач на листата за общински съветници и кандидат за кмет е Ивелин Николов. Той е роден през 1962 г. в Габрово. Учи последователно в Начално училище „Петър Падалски” и в 8 Основно училище в Габрово, а през 1980 година завършва габровската Математическа гимназия. След завършването на Висшето военно артилерийско училище в Шумен е кадрови офицер в Ракетните войски и артилерията с гражданска специалност „Педагогика”. По-късно учи търговско право във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и е магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Служи шест години като офицер в Българската армия в ракетната база Марино поле край Карлово. Още тогава започва да сътрудничи на вестник „Българска армия”. През 1990 г. се завръща в Габрово и последователно работи като шофьор на такси, снабдител и монтажник в малка фирма и педагогически съветник в Осмо основно училище. В същия период специализира организационна психология и групова динамика в Прага и е председател на Общинския и Регионален съвет на БСП в Габрово. Бил е заместник-председател на Комитета за младежта и децата към Министерски съвет, заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, журналист във вестниците „Земя” и „Дума”, хонораван преподавател в Нов български университет, Варненския свободен университет и Висшето училище по телекомуникации и пощи. Съавтор на сборниците „Политически мениджмънт” (2000 г.), „Мениджмънт и комуникация в политиката” (2006 г.) и Учебник по политически мениджмънт в два тома (2011 г.).

Номер 2 в листата е инженер Здравко Кънчев, председател на Общинския съвет на БСП. Завършил е индустриален мениджмънт в Техническия университет в София. Има магистратура по Психология, а в момента е управител на фирма в сферата на металообработването. Бил е директор на Български пощи – Габрово.

Кандидат за общински съветник е и Николай Григоров, който е под номер 3. Завършил е История, има магистратура по Стопанско управление и специализация в Московската школа за политика. Бил е народен представител, областен управител, а в местата власт има опит като общински съветник.

Номер 4 е Пенка Петрова, главен учител по история в Националната Априловска гимназия, през годините е била инспектор в Регионално Управление на образованието – Габрово. Автор е на две книги, сред които Историята на Технически университет – Габрово, има статии, публикувани в научни списания и сборници. Работи активно в сферата на патриотичното възпитание.

Лена Енева е под номер 5. Завършила е топло и ядрена енергетика в Технически университет в София. Има специализации по финансов мениджмънт в Стопанска академия в Свищов и по информационни системи отново в ТУ София. Преминала е обучения, свързани с обществената й дейност, в САЩ, Франция, Португалия, Полша , Естония. Дълги години бе директор на Дирекция „Бюро по труда” в Габрово. Има богат опит в местното самоуправление.

Шеста в листата е Донка Колева, представител на партия АБВ. Завършила е Национална Априловска гимназия, Европейско право в университета Уестминстър в Англия, има и магистратура по Стопанско управление. Днес тя управлява фирма за производство на шоколадови изделия. Майка е на едно дете.

Доктор Анелия Толева – Петрова е седма. Тя е специалист педиатър в Детското отделение в болница „Д-р Тота Венкова”. Вече 20 години трудовата й кариера е свързана с областната болница, като през годините е била и началник на детското отделение.Има две магистратури по Стопанско управление и Здравен мениджмънт. В момента завършва и втора специалност по Токсикология. Била е в Управителния съвет на фондация „Сила за живот”, работи по редица проекти в сферата на социалните дейности и с деца в неравностойно положение. Семейна с едно дете.

Осми е Евгени Димитров, инженер по машиностроене, завършил в Технически университе – Габрово. Организатор производство във фирма за производство на полиетиленови тръби. Член на Управителния съвет на ръгби клуб „Янтра“ – Габрово и бивш национален състезател по ръгби. Семеен с две деца.

Голмайсторът на Янтра Габрово за сезон 2004 – 2005 Генади Цитлакидис е под номер 9 в листата. Завършил е Националната спортна академия. Лицензиран треньор по футбол. В момента е наставник на отбора старша възраст в ФК „Чардафон”. Семеен с едно дете.

Иван Калчев е под номер 10. Той е икономист, завършил във Велико Търново и Магистърска степен в Стопанска академия – Свищов. Управлява строителна фирма.

Едва ли има майка в Габрово, която да не познава Мариана Върбанова. Дългогодишна акушерка, държала в ръцете си стотици габровци. Тя е с номер 11.

Гласът на габровското радио и един от най–активните читалищни дейци в общината Маргарита Стоянова е под номер 12. Дълги години тя съобщаваше най–важните новини на Габрово, а сега радва с читалищни проекти десетки деца и техните родители.

Владимир Тодоров е с номер 13. Завършил е Компютърни технологии в Технически университет – Габрово. Работи в сферата на информационните технологии. Инвеститор клас А в Община Габрово.

Главният учител в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и бивш заместник – кмет на Габрово Миглена Пройнова е под номер 14. Госпожа Пройнова е завършила Българска и английска филология. Има богат опит в местното самоуправление, била е 4 мандата общински съветник.

Емилия Дженкова е номер 15. Тя е икономист професионален бакалавър от Колеж по „Мениджмънт, търговия и маркетинг“ – Велико Търново. В момента е служител във фирма и завършва магистратура по Икономика на търговията.

Още един млад предприемач е в листата на местната коалиция. Това е Първан Димитров, който е номер 16. Първан е завършил Комуникации в Технически университет – Габрово. Горд баща на две деца. Досегашен общински съветник.

Под номер 17 е Мирослав Семов. 45-годишният икономист е завършил Университета за национално и световно стопанство. В момента работи в сферата на туризма. Професионалният му опит е в сферата на управлението на стопански обекти.

Велислав Василев е завършил СУ „Райчо Каролев”. 7 години е мениджър и DJ в и най–известната дискотека в Габрово, а от една година е и управител на фирма. Той е с номер 18.

Научните среди също са намерили място в листата с номер 19. Техен представител е доц. д-р Добрин Ганчев, който е преподавател в Технически университет – Габрово. Добър познавач на икономическите науки.

Десислав Тодоров е инженер-геодезист, учил във Виена, а в момента управител на фирма за строителен надзор, е в листата под номер 20. С номер 21 е Галя Александрова, която е инженер по специалност Компютърни системи и технологии, работи в частна фирма. Майка е на две деца.

22-ра е Виктория Ноева. Тя е началник Транспорт и Логистика в италианска компания. Завършва обучението си Техническия Университет Габрово.

Доктор и инженер по компютърни системи, комплекси и мрежи е Георги Цанев, който е под номер 23, в момента той работи във фирма Лирекс.

Панко Панков е завършил Стопанската академия в Свищов, специалност Научна организация на управленческата дейност. Добре познава работата на общинската администрация.

Заслужилият майстор на спорта и най–добър треньор на България по ръгби Георги Петков е под номер 25. Стотици ръгбисти са израснали под грижите на Петков. С неговото име се свързват най–големите успехи на габровския отбор Янтра.

Росен Христов под номер 26 е завършил Икономика на търговията. В момента работи в транспортна фирма и познава добре проблемите на обществения транспорт в нашия град.

Вера Пърликова – социален и младежки работник към Българския червен кръст, също е сред кандидатите. Активно работи в сферата младежките дейности и доброволчеството. Инициатор и реализатор на редица благотворителни кампании.

Габриела Камбурова, която е под номер 28, е част от групата за автентичен фолклор на Народно читалище „Христо Ботев 1923” в село Драгановци. Работи в сферата на търговията и е студент по Стопанско управление в Техническия университет на Габрово.

В тези избори Коьо Коев е единственият кандидат за кмет на Яворец, който освен за доверието на своите съграждани ще се бори и за място в Общинския съвет. Най–дългогодишният кмет в община Габрово, който всеотдайно работи за доброто на жителите на село Яворец.

Иван Колев е кандидатът за кмет на село Поповци, който е под номер 30 в листата.

Арх. Иван Николов е доайенът в листата, 6 мандата общински съветник, бивш председател на Общински съвет – Габрово, общественик, винаги с активна гражданска позиция.

Номер 32 е Галина Петкова, средното си образование получава в Математическата гимназия в Габрово, завършва Технически университет – Габрово, по специалността Стопанско управление с допълнителна квалификация финанси.

33-ти е Павел Иванов, магистър по Публична администрация в ТУ – Габрово. От години е човекът, който най–добре знае кои улици в Габрово имат нужда от ремонт. Управлява фирма в сферата на пътното строителство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица