Свържи се с нас

Новини

Населението на България е 7 364 570 души

Published

on

Към 1 февруари 2011 населението на България е 7 364 570, от които 51,3% са жени, а 48,7% са мъже. На 1000 мъже се падат 1053 жени, съобщи доц. д-р Мариана Коцева – председател на НСИ. Тя подчерта, че в рамките на 50 дни са въвеждани по около 84 хиляди карти на ден за анкетирани лица и около 55 хиляди за жилища, за да бъдат готови окончателните данни от преброяването тази година. Преброяването има смисъл само тогава, когато се използва за успешни политики за бъдещето на всеки един от нас, каза доц. Коцева., предаде агенция КРОСС.

Финка Денкова – директор на дирекция “Демографска и социална статистика” в НСИ каза, че за изтеклите 10 години от последното преброяване се очертава тенденцията на урбанизация. Има тенденция към намаляване на населението като две трети е от отрицателния естествен прираст на населението. Има ясно очертаване на концентрацията на населението в големите градове. Най-населени са областите София и област Варна. Голяма част от населението на страната е концентрирано в седем големи града- това са градове с население над 120 хиляди души. Продължава и се задълбочава процеса на демографското застаряване на нацията. Трудоспособно е 62,2% от населението на България, като по- голяма част от тях живеят в градовете. На 100 излизащи от тази възраст, 70 млади ги заместват, докато през 2001 година 100-те души са замествани от 140. Всяко второ лице от чужди граждани, които живеят постоянно живеят у нас са предимно от европейските държави, като най-много са руските граждани. 8444 граждани на ЕС постоянно живеят у нас. Етнокултурните характеристики- етническо самоопределение- 84,8% е българската етническа група, втора по численост е турската етническа група- 8,8%, третият по численост е ромският етнос – 4,9% – като само техния дял се е увеличил в сравнение с 2001 година. Други етнически групи- 0,7% са се определили като такива- руска, арменска, влашка, гръцка, еврейска, каракачанска, македонска, румънска, украинска и други – 19 659 души са общо сумарно. Българското население е сравнително по- урбанизирано в сравнение с другите етносни групи. На въпрос за майчиния език – не са отговорили 9,4%, българският е майчин език за 82,5% от населението. Силно изразена е връзката между етническото самоопределение и майчиния език. Вероизповеданието е третият въпрос, който традиционно се задава, тук е най- висок дела на неотговорите -21,5%. Източноправославно изповедание имат 71,6% 4 374 135, Католическо 48 945, Протестантско 64 476,Мюсюлмаснко-сунитско 546 004 Мюсюлманско-шиитско 27 407 Арменско апостолическо православно 1 715 Израилтянско/юдаизъм 706 21 и други.

Семейно положение- намалява дела на женените/ омъжени за сметка на лицата без брак. При жените процентът е 39,7, при мъжете е 45,5%.
Образователната структура значително се подобрява, като се увеличава броя на лицата с висше и средно образование- всеки пети човек в България е с висше образование
Коефициентът на заетост е 55,5%, коефициентът на безработица е 15,% за страната, икономическата активност – най- висок е процентът в София, следват Пловдив и Варна. Жилищата в страната са 2 566 544 в градове и 1 320 532 в селата.

АргументиБГ

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица