Свържи се с нас

Новини

Населението на България е 7 364 570 души

Published

on

Към 1 февруари 2011 населението на България е 7 364 570, от които 51,3% са жени, а 48,7% са мъже. На 1000 мъже се падат 1053 жени, съобщи доц. д-р Мариана Коцева – председател на НСИ. Тя подчерта, че в рамките на 50 дни са въвеждани по около 84 хиляди карти на ден за анкетирани лица и около 55 хиляди за жилища, за да бъдат готови окончателните данни от преброяването тази година. Преброяването има смисъл само тогава, когато се използва за успешни политики за бъдещето на всеки един от нас, каза доц. Коцева., предаде агенция КРОСС.

Финка Денкова – директор на дирекция “Демографска и социална статистика” в НСИ каза, че за изтеклите 10 години от последното преброяване се очертава тенденцията на урбанизация. Има тенденция към намаляване на населението като две трети е от отрицателния естествен прираст на населението. Има ясно очертаване на концентрацията на населението в големите градове. Най-населени са областите София и област Варна. Голяма част от населението на страната е концентрирано в седем големи града- това са градове с население над 120 хиляди души. Продължава и се задълбочава процеса на демографското застаряване на нацията. Трудоспособно е 62,2% от населението на България, като по- голяма част от тях живеят в градовете. На 100 излизащи от тази възраст, 70 млади ги заместват, докато през 2001 година 100-те души са замествани от 140. Всяко второ лице от чужди граждани, които живеят постоянно живеят у нас са предимно от европейските държави, като най-много са руските граждани. 8444 граждани на ЕС постоянно живеят у нас. Етнокултурните характеристики- етническо самоопределение- 84,8% е българската етническа група, втора по численост е турската етническа група- 8,8%, третият по численост е ромският етнос – 4,9% – като само техния дял се е увеличил в сравнение с 2001 година. Други етнически групи- 0,7% са се определили като такива- руска, арменска, влашка, гръцка, еврейска, каракачанска, македонска, румънска, украинска и други – 19 659 души са общо сумарно. Българското население е сравнително по- урбанизирано в сравнение с другите етносни групи. На въпрос за майчиния език – не са отговорили 9,4%, българският е майчин език за 82,5% от населението. Силно изразена е връзката между етническото самоопределение и майчиния език. Вероизповеданието е третият въпрос, който традиционно се задава, тук е най- висок дела на неотговорите -21,5%. Източноправославно изповедание имат 71,6% 4 374 135, Католическо 48 945, Протестантско 64 476,Мюсюлмаснко-сунитско 546 004 Мюсюлманско-шиитско 27 407 Арменско апостолическо православно 1 715 Израилтянско/юдаизъм 706 21 и други.

Семейно положение- намалява дела на женените/ омъжени за сметка на лицата без брак. При жените процентът е 39,7, при мъжете е 45,5%.
Образователната структура значително се подобрява, като се увеличава броя на лицата с висше и средно образование- всеки пети човек в България е с висше образование
Коефициентът на заетост е 55,5%, коефициентът на безработица е 15,% за страната, икономическата активност – най- висок е процентът в София, следват Пловдив и Варна. Жилищата в страната са 2 566 544 в градове и 1 320 532 в селата.

АргументиБГ

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица