Свържи се с нас

Новини

Изключват светофарите пред „Балкан“, сменят ги с нови

Published

on

Предстои изключване и подмяна на светофарната уредба на кръстовището, свързващо улиците „Юрий Венелин“, „Скобелевска“ и „Брянска“, в района на моста Игото в Габрово, съобщиха от местната общинска администрация.

Кръстовището в района на моста Игото, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Считано днес, 16 август, до вторник (20 август) светофарът в кръстовището ще бъде изключен. В тази връзка водачите на пътни превозни средства задължително трябва да спазват наличните пътни знаци и хоризонтална маркировка.

С цел осигуряване на необходимата безопасност на движение и предотвратяване на конфликтните ситуации в рамките на кръстовището, за периода 16 – 20 август, за времето от 07:00 часа до 21:00 часа, ще бъдат затворени за движение мост Игото и ул. „Скобелевска“, в участъка от ул. „Съзаклятие“ до кръстовището при хотел „Балкан“ в посока Дом на хумора и сатирата. Предвидените забрани не засягат маршрутите на масовия градски транспорт.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

След 20 август е предвидено и пускането в експлоатация на светофарните уредби на още две от основните кръстовища в града, тези на кръстовището на бул. „Априлов“ с ул. „Райчо Каролев“ и кръстовището на ул. „Юрий Венелин“ с ул. „Априловска“/, за което поетапно ще бъдат въведени допълнителни ограничения на движението.

Монтажът на нови светофарни уредби и осъвременяване на съществуващите се извършва в изпълнение на проекта за развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Елена Йончева: Бъдещето на икономиката ни зависи от това как ГЕРБ ще усвои финансовата помощ от Брюксел

Published

on

Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, поиска Европейската комисия да осъществи реален контрол върху начина, по който националните правителства ще разпределят поредния и най-мащабен транш, осигурен от Брюксел за справяне с последиците от коронавируса.

Тази седмица Комисията представи новия палн за възстановяване с финансова подкрепа в размер на 750 млрд. евро. „Помощта по линия на ЕС е ключова за българската икономика, тъй като в момента Брюксел мобилизира безпрецедентни по размер средства – само представеният тази седмица пакет дава възможност за над 9 млрд. евро директна помощ за България, плюс възможност за още 3 милиарда под формата на заем“, коментира Йончева.

„Тези средства са нужни повече от всякога на българските предприятия. От тези средства зависи бъдещето на поколения българи. А опитът с кризисната помощ, предоставяна от правителството до сега, не е много обещаващ – спомнете си само каква помощ предостави Банката за развитие. Именно за това като член на Антикорупционната група на ЕП поисках ЕК да обърне специално внимание на контрола – не да се създават бюрократични механизми на хартия, а да има засилена роля на ОЛАФ и Европейската прокуратура.“, допълни Йончева.

Българският евродепутат коментира и ситуацията около мониторинговия механизъм върху съдебната реформа и борбата с корупцията в България, като посочи, че в този дебат е много важно да се говори с факти, а не с внушения – „Не може да си заравяме главата, винаги когато има неудобни факти. Вместо да изпадат в кризисен пиар всеки път, когато Брюксел ни плесне и да се опитат да замитат проблемите, правителството отдавна трябваше да започне да решава проблема с корупцията.“, коментира Йончева и допълни, че конкретно по линия на мониторинговия механизъм ситуацията изобщо не е черно-бяла – „Да, в един от последните работни дни на Комисията „Юнкер“ беше представен доклад, в който се посочваше, че може да се премине към отпадане на мониторинга за България.

Европейският парламент в началото на ноември проведе дебат по темата и с колегите в Комисията по правосъдие и вътрешни работи подкрепихме отпадането на механизма при условие, че ЕК гарантира, че реформите в България ще бъдат довършени. Аз лично също гласувах за отпадането на този механизъм – не защото смятам, че ситуацията в страната се е подобрила, а защото този механизъм отдавна спря да дава резултати. Наблюдение е необходимо, но в рамките на нов, по-ефективен механизъм. Това накратко е ситуацията в Парламента, но по-важното е какво стана в другите две институции, отговорни за механизма – Съветът и Комисията. А там ситуацията е доста неясна. Съветът, където се срещат правителствата на държавите-членки, никога не подкрепи заключенията на Комисията „Юнкер“.

Новата Комисия на фон дер Лайен до момента не е отменила официално решението, с което през 2006 г. е създаден този механизъм. Това означава, че механизмът формално продължава да съществува, но ЕК не полага усилия да го прилага ефективно, особено в светлината на кризата с корона вируса.

На практика механизмът е в един вид спящо положение и може да се използва по преценка спрямо България по други важни теми, като например участието в Еврото или в Шенген. Дали ЕК ще го задейства и има ли смисъл в това са въпроси, на които само времето ще отговори.

Едно обаче е сигурно – в Брюксел много добре знаят какво е реалното положение в България и това се отразява на много сфери на дейност, в т.ч така необходимото в момента усвояване на европейски средства за справяне с последиците от пандемията. Не е случайно, че ЕК поиска парите от фонда за възстановяване да се обвържат с върховенството на закона в отделните държави“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова наредба за управление на горите, собственост на Община Севлиево

Published

on

На редовно заседание на Общинския съвет в Севлиево бе приета Наредба за реда за управление на горските територии, собственост на Община Севлиево. Тя отменя Наредбата за управление на горските територии, собственост на Община Севлиево, приета през 2012 г. и изменяна последно през 2014 г.

В предложението на кмета д-р Иван Иванов за приемане на новата Наредба е посочено, че голяма част от текстовете й са неприложими, поради противоречието им с действащите нормативни актове, регулиращи управлението на горските територии.

„През годините беше актуализирано съществено законодателството в тази област не само по отношение на Закона за горите, но се приеха и множество подзаконови нормативни актове, уреждащи различните видове дейности в горските територии. Спрямо тях нашата наредба е остаряла и не отговаря на реалната обществена необходимост“, аргументира предложението си градоначалникът.

снимка: Община Севлиево

В новата наредба, поради множество несъответствия, почти всички разпоредби са променени. Проектът на Наредбата за реда за управление на горските територии, собственост на Община Севлиево, който Общинският съвет одобри, е публикуван на сайта на общината на 6 април, като в срок до 8 май е предоставена възможност всички заинтересовани лица да предоставят своите становища и предложения.

От администрацията на кмета припомнят, че Община Севлиево води последователна политика за съхрнанение на горите, като забрани сечта във вододайните зони, а в края на април с решение на Общинския съвет постави под закрила и близо 700 декара вековни гори в района на водохващанията чрез определянето им със статут „гори във фаза на старост“.

Веднага след приемането й, Наредбата ще бъде публикувана в сайта на общината в окончателен вариант.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха отчета за туризма в Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

Общинските съветници в Севлиево приеха Отчета на Програма за развитие на туризма в Община Севлиево през 2019 г., информираха от местната администрация.

От него става ясно, че програмата е изпълнена с участието на неправителствени организации и бизнеси, заети в сферата на културата и туризма на местно ниво.

В рамките на програмата служители в сектора на туризма са взели участие в редица обучения в страната, сред които: обучение за работа с Единна система за туристическа информация във Велико Търново; обучение за използване на електронни технологии за ефективен маркетинг и регулярни срещи между експерти „Туризъм“ на общините Севлиево, Габрово, Трявна и Дряново.

От страна на служителите на администрацията през цялата година е оказвано съдействие на гражданите при регистрацията и работата им в единната система.

През септември Община Севлиево бе удостоена с годишна награда за „Успешен мениджмънт в туризма“ на официална церемония по връчване на наградите за популяризиране на туризма в страната, а представители на общината участваха в Учредителното събрание на Организация за управление на Старопланински туристически район.

Приоритет в програмата за 2019 г. е и повишаване на качеството на туристическия продукт чрез алтернативни форми на туризъм.

Общината взе участие на международна туристическа борса „Ваканция и СПА Холидей“ в София, а в представянето на общината се включиха местни ресторантьори и хотелиери.

През септември пък румънски блогъри и журналисти посетиха региона, за да се запознаят отблизо с възможностите за туризъм.

През изминалата година се проведоха и шест големи фестивала – „Семе българско“, Събор на народното творчество „Бабан 2019“, трети национален рок фест „Хоталич“, фестивал на историческото наследство „Хоталич“ и Празници на Севлиево, съчетаващи Празник на тиквата и Традиционен есенен панаир.

Редица туристически мероприятия (пешеходни, водни и велопреходи) традиционно се проведоха и през 2019 г.

За подобряване на туристическата инфраструктура бяха рехабилитирани маркирани туристически маршрути, реконструирани елементи от инфраструктурата и изградена нова туристическа инфраструктура.

С цел провеждане на ефективен маркетинг, реклама и информационен обмен, Община Севлиево взе участие в туристически борси и изложения в България и в чужбина.

Разработени и разпространени бяха рекламни материали, а публикации за Община Севлиево бяха позиционирани във водещи туристически сайтове и печатни издания.

Поддържането на Информационен туристически център и общински интернет портал с обособена страница за туризъм продължи през цялата изминала година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица