Свържи се с нас

Новини

Как Университетът в Габрово е издавал невалидни документи?

У нас има регламент, определящ кой може да присъжда квалификационните степени на педагозите, но никой не контролира спазването му

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Как Техническият университет в Габрово е издавал невалидни документи за следдипломна квалификация? За това писа медията за разследваща журналистика у нас „За истината“.

Според публикацията учители, получили професионална квалификационна степен от Центъра за следдипломна квалификация на Техническия университет в Габрово, се оказаха без квалификация.

Обявлението за нелегитимните курсове, организирани от Техническия университет в Габрово. Илюстрация: „За истината“

„Повечето от тях не подозират, че са попаднали в незаконна, макар и съвсем легална схема за издаване удостоверения „на килограм“. Скандалното е, че в университета знаят, че нямат право да организират обученията, но въпреки това ги провеждат.

В България вероятно има стотици, а може би и хиляди, учители, които имат степен на квалификация извън регламента. По неофициални данни до момента само от Техническия университет в Габрово са издадени над 170 удостоверения за учителска квалификация, но е възможно броят им да е много по-голям. Това може да бъде засечено само по един начин – ако по пътя към следващата степен (най-ниската е пета, най-високата – първа, б.ред.) кандидатите изберат легитимно заведение, т.е. департамент към университет, акредитиран да обучава учители за допълнителна квалификация.

Притеснително разминаване

Такъв е случаят с две учителки, завършили курс за пета квалификационна степен в Центъра за следдипломна квалификация в Технически университет-Габрово. След време двете потърсили за следващата степен друг обучител. Подали документи в Департамента за информация и обучение на учители към Тракийския университет в Стара Загора. Когато в департамента разгледали удостоверенията от Габрово, се натъкнали на притеснително разминаване. Датата на заповедта, с която се присъжда степен, била отпреди датата от протокола на защитата, т.е. първо са получили степен, след това са държали изпит за нея. Към това се добавя обстоятелството, че удостоверенията са от Център за следдипломна квалификация, който няма право да ги издава, тъй като няма задължителната акредитация от Министерството на образованието.

Обявлението за нелегитимните курсове, организирани от Техническия университет в Габрово. Илюстрация: „За истината“

Департамент, не център

Кой у нас има право да издава документ за степен на учителска квалификация, е регламентирано в Наредба 12 от септември 2016 г. на Министерството на образованието и науката. В чл. 55 от нея е записано, че процедурата по придобиване на професионално-квалификационна степен се осъществява от департамент на висше училище, което провежда обучение за придобиване на квалификация „учител“. Друго условие е висшето училище да има програмна акредитация за магистърски програми по специалности, които съответстват на предмети, изучавани в училище. Това ще рече, че ако учител по биология иска да получи по-висока степен на квалификация, той трябва да премине обучението си в департамент към ВУЗ, в който се подготвят учители по биология. В Габрово нито имат департамент за квалификация на учители, нито програмна акредитация да подготвят учители. А това, по силата на наредбата на МОН, прави свидетелствата им за придобита степен на квалификация невалидни.

В департамента към Тракийския иниверситет най-напред задържали удостоверенията на двете учителки. Тъй като не знаели как да постъпят, а случаят не бил единичен, изпратили писмо до Министерството на образованието, с което помолили за указания. Към датата на публикацията на този текст отговор от МОН няма.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Само документи, таксите – по-късно

В университета в Габрово няма как да не знаят, че работят извън закона. Въпреки това и в момента там продължават да се приемат документи от учители, които искат да повишат квалификационната си степен, потвърди проверка на „За истината“. Не вземат обаче такси.

„Тъй като от десетина дни има решение на Академичния съвет курсовете за професионална степен да се прехвърлят към езиковия департамент, в момента приемаме само документи, но няма решение как ще се плащат таксите“, обясни по телефон служителка, на която автор на „За истината“ се представи за учител. Не е изключено промяната да е в резултат на обясненията, които двете „ужилени“ учителки поискали от ръководството на Висшето учебно заведение за оказалите се нелегитимни удостоверения, които са им издадени.“

Цялото разследване, с всички факти, можете да прочетете оттук.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Преди 100 години Габрово официално отдава почит на българските опълченци

Published

on

Героизмът на българските опълченци продължава да вълнува и днес. В тяхна чест са наименувани улици, издигнати са паметници, приживе някои от тях получават военни отличия, пенсии, земя. Не за облаги те оставят кръвта си по склоновете на Шипка, при защитата на Стара Загора, на атаката при Шейново и в други сражения.

Мнозина от хилядите герои обаче са забравени приживе, живеят повече от скромно, въпреки че вземат дейно участие в последвалите войни за национално обединение. За да се почете тяхното дело, за да не се забрави то и да се предаде на поколенията и след тях, Габрово отдава почит на българските опълченци по начин, който няма еквивалент в България.

На 7 февруари 1923 г. за Почетни граждани на нашия град са провъзгласени 522 живи тогава поборници и опълченци от цялата страна. Този акт има своята предистория, започнала четири месеци по-рано.

След тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея, по предложение на тогавашния кмет Еким Топузанов, Градският общински съвет обсъжда как най-добре да изрази признателността на габровци към сражавалите се на Шипка опълченци като защитници и спасители на града.

Така на 21 септември 1922 г. се взема решение да се обявят за Почетни граждани на Габрово живите опълченци от Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета, Шеста, Девета и Десета дружина и Конната сотня, „взели участие в боевете на Шипка в 1877 г.”. Това е записано в Протокол № 32 от 1922 г. от заседание на Градски общински съвет – Габрово. За да се изпълни това решение, от Централното Поборническо-опълченско дружество – София се изисква списък.

В него са включени живите по това време опълченци, участвали не само в отбраната на Шипченския проход, но и в други сражения по бойния път на дружините – в Казанлъшко, при Стара Загора, при Шейново, в Котленския балкан и т.н. След изготвянето на списъка, за Почетни граждани на Габрово са обявени поименно всичките 522 поборници и опълченци от споменатите дружини.

В Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г., с Решението на Габровския общински съвет са записани техните имена. Днес той се съхранява в Държавен архив – Габрово. Интересна статистика за техните родни места, откриваме във фонда на габровския журналист и краевед Ганчо Танев (1927-2010). От всичките, провъзгласени през 1923 г. за Почетни граждани на Габрово опълченци, 136 са от селищата на днешната Габровска област.

От тях 98 са от Габрово и габровските села, другите 38 са от Севлиевско, Тревненско и Дряновско. Останалите 376 са от други краища на България, от Бесарабия, Македония, Северна Добруджа, Източна Тракия и даже от Черна гора. Две години по-късно, Габровската община връчва специално изработен Диплом на обявените за Почетни граждани, подписан от кмета, неговите помощници и общинските съветници.

През 2003 г. Държавен архив – Габрово издава книгата „Почетните граждани на Габрово”, в която са включени провъзгласените за Почетни граждани през 1923 г. живи опълченци. Един от съставителите на изданието е Ганчо Танев, който се превърна в еталон за прецизност и стремеж към точно и вярно изясняване на всеки факт и детайл от миналото на родния ни град.

Той установява, че в списъците, изготвени от Централното Поборническо-опълченско дружество през 1923 г. обаче е допуснат много сериозен пропуск. По това време, в страната е имало още 453 живи опълченци, но неизвестно по какви причини, те не са били включени в него. Поради това те са били лишени от възможността също да бъдат обявени за Почетни граждани на Габрово. А мнозина от тях са били ранени в сраженията, наградени с руски военни отличия и дори произведени в подофицерски чинове.

След Освобождението мнозина от тях са изтъкнати военни дейци, полковници и генерали, изявени общественици, доброволци в Сръбско-българската и Балканската война, членове и активисти на Поборническо-опълченските дружества.

От днешната Габровска община, в този списък са пропуснати 40 живи тогава опълченци. Отново г-н Танев, в сътрудничество с Държавен архив – Габрово, по повод 130-годишнината от Шипченската епопея, подготвя обобщени справки за опълченците – Почетни граждани на Габрово за градовете Варна, Велико Търново, Казанлък, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тетевен, Трявна и Шумен.

Те са изпратени с писма до основните регионални вестници в 16 градове в България. Трудът, който Ганчо Танев положи за реабилитиране на паметта на пропуснатите през 1923 г. живи опълченци, намери своето продължение през 2020 г. Тогава, по повод 160-годишнина от провъзгласяването на Габрово за град, Държавен архив изготви предложение за провъзгласяването им за Почетни граждани на Габрово.

С Решение № 218 от 24 септ. 2020 г., Общински съвет – Габрово обяви за почетни граждани на града останалите живи към 1923 г. 40 опълченци от днешната Община Габрово и Добри Цонев от с. Куцина, Великотърновско (от състава на I-ва дружина). Те са били жители на Габрово, както и селата Топлеш, Жълтеш, Делижеци, Тодорчета, Велковци, Гледаци, Пецевци, на Русевци, Вуевци (Войново), Недевци (днес квартали на Габрово), Зелено дърво, Цуцумани, Прахали, Гарвани, Цвятковци, Саботковци, Стоевци, Янковци. Държавен архив – Габрово съхранява Протоколите на Габровски градски общински съвет, с които се стига до този акт.

Протоколът от 7 февр. 1923 г. е изцяло дигитализиран и достъпен за четене в Информационната система на държавните архиви. Съхранява се и фонда на Ганчо Танев. Документите са достъпни за читатели, изследователи и за всички, които искат да научат повече за участниците в Българското опълчение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

БЧК с кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция

Published

on

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари.

Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място.

Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

БЧК изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите.

Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Превоз на товари до 3,5 това в Габрово и региона от „Крис – Билд 2010“

Published

on

Габровската компания „Крис – Билд 2010“ ЕООД извършва превоз на товари до 3,5 тона от/до всяка една точка на територията на града, региона, както и в страната.

Услугата се поддържа от професионален екип, който ще се отзове веднага на уреченото място и ще ви улесни в транспортирането на Вашите обемни вещи или товари, гарантирайки Ви качество и сигурност на доставката.

Не се колебайте, а се доверете на „Крис Билд 2010“. Телефон за контакти: +358 876 533 200.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица