Свържи се с нас

Любопитно

Сдружение „Русаля“ организира благотворителен концерт

Published

on

На 20 юли (събота) от 10.00 ч. на ски пистата до Хостел “Горски дом” в м. Узана

На 20 юли, събота, от 10.00 ч. на ски пистата до Хостел “Горски дом” в м. Узана, ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ – с. Русаля, с участието на музикални формации от Габрово, Стара Загора, Ямбол, Севлиево и София. Сцената е отворена и за всички таланти, които искат да се включат.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

10.00 ч -Откриване на изложба на картини, рисувани от учениците на Училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов”,cело Русаля. Изложбата ще продължи до kрая на деня. Всеки ще може да си закупи желаната картина. Членове на екипа на училището ще разкажат за целите, учебния процес и всекидневието на това уникално за България училище, намиращо се само на броени километри от Велико Търново.

11.00 часа- Стартира Дарителска кампания

Призоваваме всички присъстващи да позволят на децата си да дарят част от своите спестявания, за децата от Училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов” c. Русаля. Кампанията ще продължи до края на деня.

Отправяме покана за участие на цялата общественост на Габрово и Габровска област, както и към цяла България, на представители на обществени и политически организации, на представители на промишлени и търговски дружества да присъстват на събитието и да се включат в дарителската кампания за набиране на средства на място, в дарителска кутия или по банковата на сметка.

13:00 ч. – 17:00 ч. – Игри и забавления за най-малките участници – Ще се организират малки работилници, където децата да получат практически знания за гората и дивите животни; билките и лечебните отвари за професиите художник и скулптор. Ще има стрелба с лък и много, много други занимания.

17:00 ч. – 18:00 ч. – Рок деца Формация от млади таланти от Музикалното училище „Талеви” гр. Габрово

18:00 ч. –19:00 ч. – Рок група „Фа диез” – София;

19:00 – 20:00 ч. – Индивидуални изпълнители – Светлана Трифонова, Радослав Татев;

20:00 ч. – 21:00 – Рок група “Oliver Twisted” – Габрово;

21:00 ч. – 21:30 ч.- Огнено шоу

21:30 ч. – 22:30 ч. – Рок група I.R.B.69 Иво Руев – Стара Загора

* Събитието се осъществява с подкрепата на СЦДП – Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица