Свържи се с нас

Любопитно

Билките в домашната козметика

Как да приготвим сами качествен крем и да се погрижим за здравето на своята кожа?

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Лятото е сезон, през който се изисква особена грижа за човешката кожа. В съвременността все повече хора, независимо от пол и възраст, го правят. Някои използват много скъпи кремове, други – по-евтини. Оказва се, че човек може сам да направи крем, чиито качества са на изключително високо ниво, а в същото време цената му е, както се казва – „по джоба на всеки”.

снимка: Музей „Етър“

На Еньовден в музей „Етър” Красимира Пенева представи употребата на билките в домашната козметика. Освен с кремовете, тя е популярна със сапуните си, изработени на билкова основа. Красимира Пенева споделя една базова рецепта за крем с билката невен. Такава козметика може да се разнообразява, като се използват други билки, а точно този крем е „спасителен”, заради качествата на невена.

снимка: Музей „Етър“

Спасителното в този крем е билката невен, която е с антисептично действие, регенерира кожата, помага за бързо заздравяване на рани. Използва се и при по-тежки случаи на проблеми по кожата. Разбира се, подходящ е и при здрава кожа, за да подпомогне нейното освежаване.

Всеки може да направи такъв крем. Невенът се поставя в зехтин или друго базово масло.

снимка: Музей „Етър“

Красимира Пенева не препоръчва да се ползва палмово, тъй като все повече става ясно, че изсичането на палмовите гори има негативно отражение върху природата и от там върху живота на хора и животни.

Две трети от съда, в който се поставя зехтин, се напълва със суха билка – в случая с невен. Има два начина да се направи извлек. При по-бавния съдът две седмици престоява на слънце. Водната баня се прилага, ако е необходимо да се действа бързо, а този процес трае два-три часа.

снимка: Музей „Етър“

След това течността се прецежда, добавя се конопено масло, което също има успокояващо действие. Добавя се пчелен восък, но не повече от 3%, за да не запушва порите на кожата. Към тази смес се слагат какаово масло и масло от баобаб.

По местата, където баобабът расте, жените се мажат с това масло под очите, за да стане кожата им еластична. У нас може да се намери в биомагазини или билкови аптеки.

снимка: Музей „Етър“

Евентуално можем да прибавим и няколко капки етерично масло от лавандула. Понеже при някои хора се проявяват алергии, то не е задължително. Цялата тази смес се поставя на водна баня. Температурата не бива да е много висока, за да не заврат маслата. Разбърква се и се чака търпеливо да се стопят какаовото масло и пчелния восък. Внимава се да не пръсне вода, тъй като тя образува мухъл и кремът се разваля.

Когато восъкът и какаовото масло се стопят, съдът се сваля и кремът се налива в по-малки съдове. Без да се затварят се оставя да изстинат и да се втвърди съдържанието им. След това се слагат капачките и кремът е готов за употреба.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица