Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов е кмет на месеца

Община Севлиево бе оценена най-високо като фестивална дестинация

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов зае първото място в класацията “Кмет на месеца” при общините с население между 20 и 50 000 души и победи с активно гласуване и 63.8%. Темата на конкурса, организиран от портала на българските общини Kmeta.bg, е „Летни фестивали“.

В престижното онлайн допитване жителите на цялата страна подкрепиха своите общини, в които през летните месеци градоначалниците се грижат за приятното настроение и добра атмосфера чрез разнообразни културни събития.

През годините Община Севлиево успя да спечели сърцата на публиката с многобройните фестивали, които организира и които събират десетки хиляди туристи от цял свят в сърцето на България.

снимка: Община Севлиево

През годините фестивалите в Севлиево се доказаха и като успешна формула за културен туризъм, а списъкът им продължава да расте. За трета поредна година Националният рок фест „Хоталич“ ще събере любителите на рока край стените на крепостта на 30 и 31 август 2019 г. Сред групите, които ще покорят крепостните стени, са: „Фондацията“, „Конкурент“, „Милена“, ERIDAN и други български групи, създаващи качествен рок, на който феновете на този стил музика ще могат да се насладят за трета година.

снимка: Община Севлиево

Преди дни в града приключи и тазгодишното издание на пътуващия кинофестивал „Филмирай“, в който участие взе любимката на поколения българи Слава Рачева. А за втора поредна година Севлиево стана домакин и на фотосалон „Дивото“, на който хората могат да разгледат редица красиви природни фотографии от целия свят.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Севлиево е ежегодна спирка и на филмовия фестивал София филм фест, който радва киноманите всяко лято. Севлиевци и гостите на града ще могат да гледат под звездите заглавията от фестивала след броени седмици – от 16 до 21 юли на големия екран ще бъдат излъчени шест филма.

снимка: Община Севлиево

За петнадесета поредна година тази есен в Севлиево ще се проведе и единственият по рода си тиквен фестивал у нас.

снимка: Община Севлиево

Празникът на тиквата събира хиляди производители и любители на оранжевото изкушение от цялата страна, а богатата програма през оранжевите дни забавлява малки и големи.

снимка: Община Севлиево

Кулинарни тиквени шедьоври, шеф готвачи и изложение на български производители очакват всички, които изберат Севлиево като дестинация в дните от 10 до 14 октомври 2019 г.

снимка: Община Севлиево

В последните летни дни и тази година отново край стените на крепостта ще се проведе и Фестивалът на историческото наследство. На 14 септември 2019 година ще оживят варварите и ще пресъздадат типични битки и обичаи.

снимка: Община Севлиево

Дюкяните на занаятите и забавленията, които ежегодно организаторите подготвят за най-малките, отново ще останат изненада до последния момент.

снимка: Община Севлиево

Фолклорният конкурс „Море песен екна…“ в памет на големия български глас Борис Машалов е друго събитие, което цели популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен, а интересът за участие в надпяванията нараства всяка следваща година.

снимка: Община Севлиево

Оригиналният фестивал „Семе българско“ е друга запазена марка на Севлиево. Той се провежда вече шест години, като един от акцентите му е подпомагатнето на двойки с репродуктивни проблеми от Община Севлиево. През годините организаторите успяха да обогатят програмата, като в центъра на събитията винаги е хлябът. Хиляди туристи от цяла България посещават ежегодно „Семе българско“ и си тръгват от Севлиево, заредени с емоции и знания за изконните български традиции.

снимка: Община Севлиево

Традиционни за Севлиево са и възстановките на сраженията в местността Боаза, в които всяка година Национално дружество „Традиция“ пресъздава битките от Априлското въстание в Севлиево в края на месец май.

Всяко лято на връх Бабан се провежда и Общинският събор на народното творчество „Бабан”, село Кръвеник. Организатори на събитието са Община Севлиево, Кметство и Народно читалище “Светлина – 1928“, село Кръвеник.

Участие в тазгодишното издание на събора, който е на 29 юни, ще вземат тридесет самодейни състава и индивидуални изпълнители от читалищата на община Севлиево, както и гости от съседни общини. По традиция Общинският събор се организира, за да се покажат постиженията на фолклорните състави от община Севлиево, да стимулира издирването, съхраняването и популяризирането на народното творчество, да спомогне за откриване на млади таланти.

снимка: Община Севлиево

Цветният пътуващ фестивал „Улицата“ ежегодно преминава през Севлиево, за да зарадва малки и големи. Мимове, клоуни, фокусници и актьори изпълват улиците на града. Разкриват се част от загадките на руните и гледането на карти „Таро“, не на заден план е и театралното изкуство, ходенето на кокили и рисуването върху вода. Техниката „Ебру“ пък привлича интереса на всички. Още много магия, цвят и забавление ще донесе фестивала на жителите и гостите на града и тази есен – на 12 октомври.

снимка: Община Севлиево

„Радвам се, че читателите на kmeta.bg оцениха Севлиево като най-добрата лятна фестивална дестинация. Използвам възможността да поканя всички на тазгодишните издания на летните фестивали – обещаваме невероятни преживявания”, коментира кметът д-р Иван Иванов.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Published

on

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис.

Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

59 заразени с КОВИД – 19 за ден, двама са починалите

Published

on

Двама души са починали, а 59 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 24 септември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили 72-годишен мъж от Габрово и 92-годишна жена от Дряново.

През последното денонощие в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 33 случая. Седемнадесет са дали положителни резултати в Севлиево, шест са новозаразените в Дряново и трима в Трявна.

От потвърдените 59 случаи в областта 17 души хоспитализираните, а останалите 42-ма са с провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ЕК започна проверки след сигнал на Андрей Новаков

Published

on

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство.

През 2020 г. ЕС въведе законодателния пакет „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони. Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена.

В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). Сектор „Транспорт“ заема важно място в неговата работа на евродепутат, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство, известно с името „Пакет Мобилност“. През 2019 г. е избран за председател на Европейската ЖП Асоциация “Rail Forum Europe“. Неведнъж се е застъпвал за проблемите на авиосектора, особено в контекста на осигуряване на средства за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица