Свържи се с нас

Новини

„Ако днес на българина му е присъщо да се съмнява и да не вярва, да има поне една необругана, незабравена и тачена светиня – Васил Левски”

Published

on

С цветя и венци, дряновската общественост почете 174-та година от рождението на Апостола на свободата, съобщават от местната администрация. Тържественият ритуал, пред паметника на Васил Левски до Часовниковата кула, бе организиран от Община Дряново и Общински комитет Васил Левски в града.

Възрожденски песни възвестиха началото на честването. Програмата започна със стихотворението „Васил Левски”, представено от 6-годишния Димитър Данков от Целодневна детска градина „Детелина”.

„Делят ни 174 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и заставайки пред вас, скъпи дряновци, бих искал да ми позволите да използвам словата на друг голям българин, за Дякона. Те са от книгата на Захари Стоянов за „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, започна словото си кметът на община Дряново д-р Иван Николов.

„…. и ние сме народ, Боже мой, и ние имаме национален егоизъм, человеческо достойнство, което трябва да тържествува над чуждите авторитети, трябва да ни характеризира като народ, а не безсъзнателна, самоунижаваща се тълпа…
Ако мнозина доброжелатели желаят да ни докажат, че ние сме прости смъртни, без минало и без велики хора, то трябва ли българската интелигенция да потвърди тоя горчив факт, трябва ли тя да замижи и да утвърждава, че това е в наш интерес? Време е вече да погледнем наоколо си.
Ако нашите велики мъже не са можали да достигнат величието на европейците, то и в тоя случай не те са криви, а обстоятелствата и средата, които са препятствували на първите, а спомагали на вторите. Смело можем да предположим, че ако на Левски на мястото беше който и да е, то неговият кураж и надеждите му щяха да се разбият още в началото на неравната борба…
Човек, който захваща от „а”, „б”, против когото е всичко — такава смелост, такава вяра в бъдещето!
За да се напише биографията на Васил Левски, значи — да се състави историята на ония български тайни общества, в които участвуваше цялата българска интелигенция, които се наричаха комитети и на които деятелността се захваща от 1870—75 год. Наистина, че Левски умря по-рано, но независимо от всякакви централни и частни комитети, той е работил предварително на своя глава, докато съедини духовете цели пет години (1865—70)…”

Д-р Иван Николов отбеляза, че само преди пет месеца се навършиха 138 години от обесването на Апостола, а учени историци още спорят за подробности от живота и смърт му, и най-вече за това къде е погребан. „Нека, днес оставим на страна всеки спор – както по отношение на битието, житието и кончината на най-великия българин, така и по отношение на съвременните ни препирни, дребнотемие и педантизъм. Нека, склоним глави в знак на осъзната, безмерна и предана признателност пред величието на героя ни. Нека, в сърцата ни възцари радост, така щото ако днес на българина му е присъщо да се съмнява и да не вярва, да има поне една необругана, незабравена и тачена светиня – която не е нищо друго освен личността и делото на Васил Левски”, категоричен бе кметът на община Дряново.

Слово за Апостола произнесе и Георги Цветков – председател на Общински комитет „Васил Левски”, веднага след стихотворението „Левски”, представено от Доротея Терзиева от Целодневна детска градина „Детелина”.

Крими

Приеха в болница с разбита глава напит от пладне велосипедист

Published

on

36-годишен пиян велосипедист пострада сериозно и бе приет в габровската болница след като претърпя пътнотранспортно произшествие на бул.“Трети март“ в Габрово.

Инцидентът е станал в петък, 26 април, около 16.50 часа, съобщиха днес от пресцентъра на полицията.

Мъжът изгубил контрол над управлявания от него велосипед, паднал и се ударил в тротоара.

На място била извършена проверка за алкохол от отзовалия се на мястото на инцидента полицейски екип, чието техническо средство отчело 1.71 промила в количеството издишан въздух.

Мъжът бил откаран за преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където била установена открита рана на челото, за щастие без опасност за живота.

Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Новини

„Янтра“ прекъсна негативната си серия след реми със „Спартак“ (Плевен)

Published

on

„Янтра“ записа равенство срещу „Спартак“ (Плевен) в мач от 30-я кръг на първенството във Втора професионална лига. Двубоят се игра на стадион „Христо Ботев“ и завърши без попадения – 0:0. Така габровският тим прекъсна серията от три поредни поражения в шампионата, но не с победа.

За отбелязване е все пак, че това беше първи мач от началото на втория полусезон, в който отборът ни не допусна попадение във вратата си. Велислав Вуцов отново остави на пейката Ивайло Михайлов.

В стартовия състав не намери място и Валентин Цветанов, а като ляв бек излезе Димитър Стоянов. Десен краен бранител беше завърналият се след наказание Божидар Томовски. В нападение до Даниел Младенов действаше Александър Петров.

Като цяло срещата премина при натиск и превъзходство на Янтра, но съставът ни успя да създаде само две от т.н. стопроцентови ситуации за гол. В 26-ата минута грандиозен пропуск направи опитния Даниел Младенов.

При контраатака Тони Иванов влезе отдясно в наказателното поле и пусна чудесен успореден пас към Младенов, но нападателят не успя да нанесе добър удар и от малкия пеналт не намери очертанията на вратата. В 43-ата стражът на Спартак Станислав Антонов направи две страхотни спасявания, за да запази нулевото равенство. Вратарят на гостите първо отрази удар на Айвън Ангелов от границата на наказателното поле, а след това се справи и с добавката отблизо на Даниел Младенов.

През първата част и Константин Иванов беше близо до попадение, но ударът му с глава след ъглов мина на сантиметри над напречната греда, Младенов също изпрати топката над вратата след добро центриране на Божидар Томовски.

Дискусионна ситуация имаше още във втората минута, в която Тони Иванов падна в наказателното поле след съприкосновение с Яни Пехливанов, но реферът Антонио Антов прецени, че няма основание да отсъди 11-метров наказателен удар.

През втората част плевенчани бяха още по-прибрани, а Янтра така и не намери начин да се справи със защитата на гостите. В 66-тата минута Спартак беше близо дори до това да поведе на контраатака, но Борис Груев демонстрира рефлекс и извади с крак удар на останалия очи в очи с него Тончо Георгиев, за да запази „суха мрежа“.

Направените от Велислав Вуцов смени също не дадоха резултат и срещата приключи при нулево реми. С актив от 44 точки Янтра остава на 6-та позиция в класирането.

В следващия кръг съставът ни ще гостува на дублиращия отбор на ЦСКА 1948. Мачът е в четвъртък, 2 май, в столицата.

Зареди още

Новини

Празнуваме Цветница!

Published

on

Православната и Католическата църква празнуват днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев”.

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Moже да си направите венче,с което да се накичите(пожелание). В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица