Свържи се с нас

Култура

Държавният архив в Габрово отбеляза професионалния си празник

Празник за Деня на Архивите

Published

on

снимка: Държавен архив – Габрово

За единадесета поредна година, архивната колегия в Габрово отбеляза 9 юни – Международния ден на архивите. По повод професионалния празник на архивистите на 10 юни Държавен архив – Габрово връчи грамоти в четири категории.

снимка: Държавен архив – Габрово

За „Читател за 2018 г.” и „Приятел на държавен архив за 2018 г.” беше отличен Веселин Димитров. Той има 119 посещения с използвани 438 а.е., също така е с най-многобройни публикации с използвани архивни източници и издадена книга „Габровския Девически манастир” по документи от Габровския и Великотърновския архиви.

В категория „Най-ценно дарение” беше отличен Цаньо Митев от Трявна за дарените от него документи, свързани с историята на известната Тревненска художествена школа.

снимка: Държавен архив – Габрово

За активно сътрудничество и популяризиране на документалното богатство на Държавен архив – Габрово през 2018 г.” грамоти получиха трима учители от габровски училища: Мария Костова от ОУ ”Ран Босилек”, Пенка Петров и Силвия Стоянова от Национална Априловска гимназия.

снимка: Държавен архив – Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Във връзка с отбелязването на Международния ден на архивите беше проведена и среща с ученици от Национална Априловска гимназия, на която те имаха възможността да видят особено ценни и уникални документи.

снимка: Държавен архив – Габрово

Възпитаниците на Априлов се запознаха с Първата Протоколна книга на Градско общинско управление – Габрово от 1879 до 1881 г., Летописна книга на Априловската гимназия, водена от 1911 до 1962 г., както и снимки от препогребване костите на Васил Априлов в родното Габрово през 1897 г.

снимка: Държавен архив – Габрово

Учениците от НАГ, гости на тържеството, споделиха пред присъстващите за бъдещите си планове за разработване на научни материали по различни краеведски теми и за възможностите за ползване на документи от габровския държавен архив.

снимка: Държавен архив – Габрово

Те и учителите по история благодариха на служителите от институцията за отзивчивостта, професионализма и подкрепата, която оказват на читателите. Те споделиха още, че в Държавен архив – Габрово получават ефективна методическа помощ, която улеснява и подпомага разработването на научните съобщения и изследователските материали.

снимка: Държавен архив – Габрово

Гостите на празника с удовлетворение научиха, че бившата ръководителка на Държавен архив – Габрово, госпожа Стефка Василева е номинирана от Държавна агенция „Архиви” за носител на наградата за най-успешен служител в системата.

снимка: Държавен архив – Габрово

Тази номинация е заслужено признание за нейната дългогодишна и успешна дейност начело на институцията.

снимка: Държавен архив – Габрово

На тържеството присъстваха бивши служители на архива, ученици, учители, читатели, които използват богатото документално наследство, съхранявано в Архива за различни теми и проекти.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица