Свържи се с нас

Новини

6-ти рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция-Трявна

Published

on

По повод шест години от основаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) –  Трявна на 13 юли екипът и потребителите на социалния център организираха нетрадиционен празник.

Тържеството се проведе на градския стадион в Трявна. Водещи бяха изявени таланти – разбира се от потребителите на ЦСРИ, които съпровождаха всички гости на тържеството на едно необичайно „ пътешествие” чрез танци до различни далечни и близки страни. Представената програма въодушеви публиката и на финалния танц, под звуците на „ Стройна се Калина вие”, всички заедно – и публика, и участници съпреживяха емоцията на любимата ни песен.

А иначе програмата включваше „ пътуване” до Америка – което представиха доброволците от Центъра за работа с доброволци и Крис Джоунс с хип – хоп танц, след тях в класическа руска народна визия и в ритъма на казачока се изявиха хората с увреждания, посещаващи ателието по трудотерапия, имаше и дестинация – Испания – с „ гореща” салса, както и традиционно гръцко сиртаки, изпълнено в две вариации от деца и младежи, и разбира се миксът се допълни от темпераментен сръбски танц, отново с хора с увреждания.

Емоционален поздравителен адрес към екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция и към всички участници в програмата бе поднесен от Кмета на Община Трявна – инж.Драгомир Николов, в няколко минутното слово той отбеляза развитието на социалната услуга през годините, и подчерта надграждането на социални модели в процеса на работа. г-н Николов не пропусна да отбележи успехите на Центъра и извън границите на България, „и нека не спираме да бъдем добри и да се обичаме”, бяха едни от финалните му думи. За празника Община Трявна подари два изключително модерни и необходими уреда за физиотерапия-електростимулатор и уред за криотерапия, които в най-скоро време ще бъдат ползвани от хората с увреждания.

Празника завърши с приятна почерпка, изработена от потребителите на Дневен център за възрастни хора с увреждания.

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица