Свържи се с нас

Любопитно

Вдъхновение от природата…

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На 11 май от 16:00 до 22:00 ч. за втори път се сбъдна фестивалът „ Четирите стихии“. Вдъхновени от природата, повече от 5000 човека споделиха съботния слънчев ден в парк „Маркотея“, Габрово.

Инициаторите, организиращи събитието – рекламна агенция „Елмазови”, и тази година направиха реално докосването до четирите елемента – Въздух, Огън, Земя и Вода – чрез характерните за фестивала работилници, в които децата заедно със своите семейства правиха хляб, свещи, рисуваха върху вода, дърво и коприна, садиха цветя, работиха с глина, правиха къщички за птици, хвърчила, рисуваха с пяна, запознаха се с тайните на билките, учиха се да бродират и плетат, научавайки история за стихията и връзката със съответната работилничка.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Успоредно на тези дейности, детските градини и училища от Габрово представиха своите идеи в отделни ателиета с избрана от тях тема, свързана със стихиите – невероятни проекти, макети и предизвикателства.

Лайънс клуб Габрово, заедно с деца от фестивала, сътвориха слънчева инсталация, в която слънце от камъни като в центърът на слънцето написаха „Габрово“, боядисвайки надписа в синьо – цветът символ на свободата, знанието и истината.

Вълнуващо беше и представянето на ентусиастите от „Обсерватория за идеи 2D“, които демонстрираха управление на дрон във въздуха, изстреляха ракети и споделиха макет на слънчевата система, изработен от група габровски деца специално за събитието.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Близо 600 деца взеха участие на сцената на фестивала „Четирите стихии“, на която огънят, водата, въздуха и земята се срещаха, предизвикваха и вдъхновяваха. Кметът на Габрово Таня Христова  даде старт на събитието и сподели своята радост, че толкова много габровски семейства са се събрали в паркa, за да творят заедно в името на природата.

Ансамбъл „ Габровче“, ФТФ „Боженци” и Детска фолклорна група „Новомахленчета” от Народно читалище „ Зора -1872”, кв. Нова махала докоснаха гостите на фестивала с български ритми и песни, които преляха в естествения завършек на вечерта – огнен танц , изпълнен от група „Fire Shadows” към Народно читалище „Будителите 2017“ и нестинарски танци, с които фестивалът затвори кръговрата на стихиите в съботния ден.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Всички ателиета и работилнички бяха безплатни, споделени, вдъхновяващи и опознавателни.
Чрез тях организаторите постигнаха главната цел на фестивала „ Четирите стихии“ – в името на природата всички участници да знаем, можем и сбъдваме заедно.

Историята на фестивала започна през 2018 година в МАИР „Боженци“ с финансирането по Програма „ Култура“ на Община Габрово, за да продължи и тази година в един надграждащ и по-мащабен формат с надеждата да се превърне в традиция.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Тази година събитието се реализира по програма на Обществен дарителски фонд , с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, в партньорство с Община Габрово и РУО – Габрово. Фестивалът беше подкрепен от габровските фирми : Севернодържавно централно предприятие, „Металик Бисипи” ,” Сигнал” , ВИК – Габрово, „Ситигаз” и „ Визуални комуникации”. Наградите бяха осигурени от Парк „Централен Балкан”, Парк „Българка”, Градински център „ГИНКО”, „Office 1″, Европейски център , Книжарница „Златев“, Издателство „Фют“, магазин за цветя „Флоранел”.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На Facebook страницата: Фестивал „ Четирите стихии“ можете отново да се потопите в невероятната атмосфера на събитието чрез публикувания снимков материал и да споделите един истински празник, в който малки и големи споделено се забавляваха творейки и учейки.

Защото човек обича само онези истински неща, които познава за да се научи да ги пази и уважава! А както знаем всички ние сме едно цяло и не можем без четирите елемента – Вода, Земя, Огън и Въздух…


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. :)

    14.05.2019 at 22:05

    5 000 (пет хиляди)в парк Маркотея ?!?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица