Свържи се с нас

Новини

Бойко Борисов подкрепи инициативата на Таня Христова за промени

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Министър – председателят на Република България е подкрепил инициативата за законодателни промени на габровския кмет. Тази информация се появи на официалната страница на Община Габрово и стана ясна от интервю на Таня Христова, дадено в ефира на предаване на местно радио.

Правим публично достъпно за широката общественост цялото интервю на кмета, във връзка със събитията от последните дни и последвалите реакции, публикувано на сайта на общинската администрация.

Г-жо Христова, получихте ли исканията на протестиращите?

Все още официално не съм ги получила, но следя развитието на документа в социалната мрежа и очаквам да ми бъде предоставен. Искам да кажа на хората, ангажирани с неговото създаване, че не е необходимо всички детайли в него да са изчистени. Просто да го донесат, за да мога, аз от своя страна да го адресирам към компетентните институции, а по исканията, които са в моите правомощия, да започнем конкретната работа.

Казахте на хората, че разумните искания на гражданите трябва да стигнат до централната власт. Ще се превърне ли Таня Христова в гласа на Габрово пред държавата?

Пак ще кажа – нито едно искане на габровци няма да остане нечуто!

Търся и вече правя срещи, за да настоявам за исканията за законодателни промени, които чух от габровци при срещата си с тях.

Усещането, че балансът в обществото е нарушен, че някой си позволява да не спазва законите или се чувства безнаказан, можем да променим само с ред, прилагане и спазване на законите.

снимка: Община Габрово

По ваше искане вече се срещнахте със социалния министър, какво се разбрахте?

Новината е, че министерството на труда и социалната политика изрази подкрепа за нашето предложение за замяна на административното наказание „глоба“ с „наказателен труд“. Договорихме подготовката на споразумение между двете институции. В него ще има механизми, с които да обменяме информация за хората, които получават социални помощи, тъй като общината не дава социални помощи и няма информация за хората на социално подпомагане, предвиждат се също засилени проверки и мерки, за да не се допускат злоупотреби. Говорихме още и за предстоящата законодателна инициатива, която да обвърже социалните помощи с посещението на децата в училище. В тази задача ще ангажираме Полицията, РУО, Дирекция социално подпомагане, включително Бюро по труда и НАП, за да правим постоянни проверки, като поемам ангажимента поне веднъж месечно да предоставям публична информация.

Вече се извършва ежедневен контрол за проследяване на причините за отсъствие на децата от училище. Ще настоявам за категорично прилагане на Закона за училищното и предучилищното образование, така че родители, които не осигуряват присъствие на децата си да бъдат санкционирани – глобите са от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение – до 500 лв.

Каква е съдбата на подписката за промяна на административното наказание „глоба“ с „наказателен труд“?

Близо 1200 станаха подписите на габровци в подкрепа на тази промяна. Продължаваме събирането на подписи, след което ще я представим на Народното събрание, Министерски съвет и Национално сдружение на общините в Република България.

Издадохте заповед за спешни мерки за опразване на реда и сигурността към органите на МВР на нашата територия, която беше обявена като безсрочна. Ще се отмените ли?

Не, категорично, не!

На 10 април наредих на началника на РУ при ОД на МВР Габрово да предприеме следните действия:

Проверки за адресна регистрация, брой живущи, учебна и трудова заетост на лицата, установени на места, където е налице концентрация на оплаквания от нарушение на обществения ред и на криминален контингент. Проверки на всички постройки и обекти, негодни за обитаване и изясняване на лицата, които ги ползват, и основанията им за ползване. Установяване на лица, самонастанили се в чужди имоти; установяване на нарушения на Закона за гражданската регистрация.

Разпоредени бяха и засилени проверки по спазването на забраната за продажба на алкохол и цигари на деца, и спазване на вечерен час, както и постоянно полицейско присъствие в района на питейните заведения, денонощните магазини и други обекти с публичен достъп след 22 часа.

Това, което съм поискала от органите на реда остава в сила. Допълнително ще искам засилено полицейско присъствие в Габрово оттук насетне, за да не се усеща повече чувството за безнаказаност!

Искам мерки за повече ред във всички посоки – за опазване на обществения ред в паркове и градинки, на местата, където се струпват хора; за чистотата и шума във вечерните часове.

Допълнително, нека ме чуят всички наематели на общински жилища – неизрядни платци в общински жилища няма да бъдат допускани!

Ще настоявам за прекратяване на злоупотребите със социалните плащания, включително и тези с ТЕЛК решенията. И въпреки че в Габрово не е типичен проблем, ще настоявам за мерки по отношение на незаконното строителство и обитаването на жилища без правно основание.

Как ще коментирате обръщението на Общинския съвет от извънредната сесия на 12 април?

Благодаря за подкрепата! И ща кажа – имаме много работа, по темата вече работи и Междуведомствената работна група към Общинския съвет.

В Габрово не живеят расисти и ксенофоби. тук живеят хора, които държат на реда и не толериран живот на гърба на другия. Не случайно девизът на града е „труд и постоянство“! Преди повече от век и половина, светското образование, зародило се в Габрово донесе промяната, сега отново имаме шанс да поставим началото на един нов обществен ред, базиран на равни права, равни задължения и равни отговорности.

снимка: Община Габрово

Г-жо Христова, ще ви помоля за кратки отговори. Най-важната задача на кмета на Габрово, която не търпи отлагане с днешна дата е …?

Да защитя исканията на габровци пред централната и законодателна власт!

Днес излезе публикация в местната преса, че извършителите на побоя първоначално са били освободени след 2 часа. Как ще коментирате това?

Позицията си по тази тема вече заявиха хората под прозорците на Общината.

Внасяте ли роми в Габрово, г-жо Христова?

Никога не ми е хрумвало подобно деяние! Не съществува причина, поради която да го правя!

Изнасяхте ли роми с автобуси от Габрово по време на протеста?

Това твърдение е нелепо, колкото и предходното!

Защо не подадохте оставка в дните на протеста?

Бягството е най-лесното решение! То нямаше да реши ромския проблем на страната!

Срещнахте ли се вече с министър-председателя?

Да, вчера разговарях с него!

Какво ви каза той?

Той подкрепи инициативата за законодателни промени. Разпоредено е на всички ведомства да окажат пълно съдействие за това. Министър-председателят беше категоричен, че правоохранителните органи трябва да бъдат безкомпромисни към прояви, свързани с нарушаването на обществения ред и сигурността.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица