Свържи се с нас

Култура

„Бяло, златно, черно“ на Валентин Атанасов и Красимир Яков

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Двама изявени творци от едно поколение – скулпторът Красимир Яков от Плевен и габровският художник Валентин Атанасов, за пръв път показват съвместна изложба под интригуващото заглавие „Бяло, златно, черно”.

Експозицията от 160 рисунки на Атанасов, над 20 малки пластики и 50 плакета на Яков ще бъде открита тази вечер, 2 април, от 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово.

Общият проект на различните като личности и светоусещане художници разкрива не само тяхната ярка индивидуалност и характер, но и умението им да разбиват клишираните представи за жанр и многообразие в изкуството.

Публиката отлично познава лекотата, с която това го може и прави Валентин Атанасов – за него няма област в изобразителното изкуство, в която да не се е намесил забележимо. Атанасов, познат и под артистичното име Валат, има създадени стотици декоративно – монументални творби, хиляди живописни платна и рисунки, графики, запазени знаци и приложни проекти. Дори успява да превърне докосването до любимото си хоби – музиката, в запомнящо се събитие.

Габровци добре помнят впечатляващото съчетаване на живопис и авторска симфонична музика в проекта „Раждане на Светлината”, реализиран от Атанасов преди няколко години.

Яков също е творец, който обича да предизвиква себе си. Творчеството му преминава през монументалната скулптура, скулптурния портрет, малката пластика, рисунката, дори живописта. В Габрово ще се представи с малкоформатни пластики, оформени върху дървени подложки, и плакети.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

„Миниатюрата е сложно изкуство, казва Яков. За да стане един плакет на ниво, освен владеенето на скулптурния релеф трябва и перфектно композиране на картината, точен графичен детайл и дизайнерско оформление на крайния продукт.”

Скулпторът се вълнува от срещата с габровските ценители – самият той пази прекрасни спомени от участията си в общата художествена изложба „Човекът и труда” през 1982 година, в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

„Габрово е един от градовете, където съм се представял добре и за мен е гордост да се срещна отново с габровските ценители – сподели плевенският скулптор пред габровския печатен всекидневник „100 Вести”. С Валентин Атанасов се познаваме от Художествената гимназия в София, после – от Академията. Във времето имаме различни пътища. Бях 15 години в Америка, с прекъсвания … малко поизостанах от моето призвание. От 10 години редовно правя изложби. Плакетите се радват на успех, има откупки. Показвал съм в сградата на Радио „София”, в Балчик, Бургас, Поморие. Шегувам се, че съм „народен художник”, в смисъл правя неща, достъпни за народа. Ако има спонсори, ще работя и монументално изкуство.”

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

И в тези нови творби – плакетите, които прави от две години, Яков остава верен на своя стил – експериментира с материала, като използва патината за постигане на цветови нюанси. Това, в съчетание с интересните фактури на бронза, създава илюзия по – скоро за живописно произведение, отколкото за релеф. Заради това му въздействие бронзът влиза в заглавието на изложбата като „злато”. А „бяло”-то и „черно”-то са рисунките на Валентин Атанасов в красиви бели рамки, аранжирани 3х3 в карета, върху белите стени на зала „проф. Минчо Минчев”.

„Бяло, златно, черно” може да бъде видяна в ХГ „Христо Цокев” до 3-ти май.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Две магически групи откриват фестивала на историческото наследство „Хоталич“

Третото издание на Фестивала на историческото наследство „Хоталич“ ще стартира с концерт на две групи, повлияни от митологията и душевността на древните народи.

Музикалната приказка, разказана с гласовете и струните на омайните Freija и KsANa, ще покаже как изкуството може да прелива в различни исторически епохи. Музиката може да събира на едно място тролове и елфи, нежност и бойно опиянение, присъщи на бойците и девите на северните ледени поля, заедно с познатите ни хали и самодиви от родните духовни селения. Всичко това ще се случи край стените на средновековния град и крепост „Хоталич“, близо до Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Freija е музикален проeкт, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор. Групата е създадена от Теодора и Добрин Стоянови през 2016 година при участието им в Kitee International Music and Art Festival във Финландия. В репертоара им намират място фолклорни и съвременни песни на норвежки, шведски, фински и английски език. Концептуалното ядро на групата представя света на древните северни култури и вярвания, като извайва образите на богинята на плодородието Freija, вечно търсеща своя любим Odr.

Дуото KsANa – Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара) е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група Omnia „запознава“ гласА и китарата. Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор.

Името KsANa е избрано неслучайно. Неговото окултно значение е „най-подходящият момент“, което в най-голяма степен характеризира и духа на групата.

снимка: Община Севлиево

Идеята на дуото KsANa е чрез интерпретация на историческите дадености, да успее да върне хората назад в забравени вече епохи. Дуото е проект, създаден от любов към музиката, по-специално европейския фолклор, природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните (огромни) щастия, хубавите хора и случки…

Основен акцент на Фестивала на историческото наследство тази година ще бъде и второто издание на неповторимия Варварски събор, който ще пренесе всички гости в автентичната атмосфера на отдавна отминали епохи. На събора народите, живели извън пределите на Римската империя, ще покажат своята култура – воините ще демонстрират своето снаряжение, а дамите ще се превърнат в богини, покоряващи сърцата на варварите.

Заповядайте от 13 до 15 септември край стените на крепостта „Хоталич“ до Севлиево, за да участвате в епичното оживяването на историята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Днес се открива изложбата „Оръжието на Освобождението“

Днес, 22 август, от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Габрово ще бъде открита изложбата „Оръжието на Освобождението“, по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ – Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата. Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“.

Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини“, „Снайдер“, „Ремингтън“, различни типове саби и ятагани. Очакваме Ви тази вечер, 17:30 часа в Регионален исторически музей – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Барфончовски извая от камък Балканския лъв и Тайнствената мадона

Младият скулптор Румен Барфончовски се вдъхновява от Дан Колов, за да създаде творбата си Балканския лъв. Посетителите на музей „Етър” могат да я видят на чардака на Табаханата, като част от изложбата „Каменоделство”. Представените в нея творби могат да бъдат закупени от ценителите на това изкуство.

снимка: Музей „Етър“

Румен Барфончовски извайва главата на легендарния български борец не защото е провокиран от материала, с който работи. Представата за произведението съществува в съзнанието на младия творец и той я реализира чрез камъка.

снимка: Музей „Етър“

Същото е и с другите скулптури, които Румен представя в изложбата. Mona orla не е реална девойка, но живее в съзнанието му и той я увековечава чрез къс скала.

„Мона е Мадона, а орла е тайна. Произведението може се нарича и „Тайнствената мадона. Това е перфектната мадона, невижданата. Поне от мен”, споделя Румен Барфончовски, участник в Международната майсторска надпревара по каменоделство по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, проведен в музей „Етър” през 2018 година.

снимка: Музей „Етър“

Младият творец вижда бъдещето си в професионалното каменоделство. Макар скулптурите да са най-добрия начин за изява на таланта му, в изработката на битови предмети с камък също прилага творчески подход, давайки си сметка, че му предстои дълъг път на усъвършенстване, преди да достигне нивото на голям майстор в занаята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица