Свържи се с нас

Култура

„Бяло, златно, черно“ на Валентин Атанасов и Красимир Яков

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Двама изявени творци от едно поколение – скулпторът Красимир Яков от Плевен и габровският художник Валентин Атанасов, за пръв път показват съвместна изложба под интригуващото заглавие „Бяло, златно, черно”.

Експозицията от 160 рисунки на Атанасов, над 20 малки пластики и 50 плакета на Яков ще бъде открита тази вечер, 2 април, от 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово.

Общият проект на различните като личности и светоусещане художници разкрива не само тяхната ярка индивидуалност и характер, но и умението им да разбиват клишираните представи за жанр и многообразие в изкуството.

Публиката отлично познава лекотата, с която това го може и прави Валентин Атанасов – за него няма област в изобразителното изкуство, в която да не се е намесил забележимо. Атанасов, познат и под артистичното име Валат, има създадени стотици декоративно – монументални творби, хиляди живописни платна и рисунки, графики, запазени знаци и приложни проекти. Дори успява да превърне докосването до любимото си хоби – музиката, в запомнящо се събитие.

Габровци добре помнят впечатляващото съчетаване на живопис и авторска симфонична музика в проекта „Раждане на Светлината”, реализиран от Атанасов преди няколко години.

Яков също е творец, който обича да предизвиква себе си. Творчеството му преминава през монументалната скулптура, скулптурния портрет, малката пластика, рисунката, дори живописта. В Габрово ще се представи с малкоформатни пластики, оформени върху дървени подложки, и плакети.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

„Миниатюрата е сложно изкуство, казва Яков. За да стане един плакет на ниво, освен владеенето на скулптурния релеф трябва и перфектно композиране на картината, точен графичен детайл и дизайнерско оформление на крайния продукт.”

Скулпторът се вълнува от срещата с габровските ценители – самият той пази прекрасни спомени от участията си в общата художествена изложба „Човекът и труда” през 1982 година, в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

„Габрово е един от градовете, където съм се представял добре и за мен е гордост да се срещна отново с габровските ценители – сподели плевенският скулптор пред габровския печатен всекидневник „100 Вести”. С Валентин Атанасов се познаваме от Художествената гимназия в София, после – от Академията. Във времето имаме различни пътища. Бях 15 години в Америка, с прекъсвания … малко поизостанах от моето призвание. От 10 години редовно правя изложби. Плакетите се радват на успех, има откупки. Показвал съм в сградата на Радио „София”, в Балчик, Бургас, Поморие. Шегувам се, че съм „народен художник”, в смисъл правя неща, достъпни за народа. Ако има спонсори, ще работя и монументално изкуство.”

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

И в тези нови творби – плакетите, които прави от две години, Яков остава верен на своя стил – експериментира с материала, като използва патината за постигане на цветови нюанси. Това, в съчетание с интересните фактури на бронза, създава илюзия по – скоро за живописно произведение, отколкото за релеф. Заради това му въздействие бронзът влиза в заглавието на изложбата като „злато”. А „бяло”-то и „черно”-то са рисунките на Валентин Атанасов в красиви бели рамки, аранжирани 3х3 в карета, върху белите стени на зала „проф. Минчо Минчев”.

„Бяло, златно, черно” може да бъде видяна в ХГ „Христо Цокев” до 3-ти май.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Вижте как Габрово отбеляза 24 май (Галерия от снимки)

Вижте в галерията от снимки как Габрово отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юлия Нинова бе удостоена с почетен знак „Златен век“

Published

on

На 22 май бяха публикувани тазгодишните носители на приза “Златен век” във всички области на културата.

Сред отличените бе и директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова.

Тя бе удостоена с Почетен знак “Златен век” – “Печат на Цар Симеон Велики”, сребърен.

„Златен век“ е почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица