Свържи се с нас

Култура

„Бяло, златно, черно“ на Валентин Атанасов и Красимир Яков

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Двама изявени творци от едно поколение – скулпторът Красимир Яков от Плевен и габровският художник Валентин Атанасов, за пръв път показват съвместна изложба под интригуващото заглавие „Бяло, златно, черно”.

Експозицията от 160 рисунки на Атанасов, над 20 малки пластики и 50 плакета на Яков ще бъде открита тази вечер, 2 април, от 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово.

Общият проект на различните като личности и светоусещане художници разкрива не само тяхната ярка индивидуалност и характер, но и умението им да разбиват клишираните представи за жанр и многообразие в изкуството.

Публиката отлично познава лекотата, с която това го може и прави Валентин Атанасов – за него няма област в изобразителното изкуство, в която да не се е намесил забележимо. Атанасов, познат и под артистичното име Валат, има създадени стотици декоративно – монументални творби, хиляди живописни платна и рисунки, графики, запазени знаци и приложни проекти. Дори успява да превърне докосването до любимото си хоби – музиката, в запомнящо се събитие.

Габровци добре помнят впечатляващото съчетаване на живопис и авторска симфонична музика в проекта „Раждане на Светлината”, реализиран от Атанасов преди няколко години.

Яков също е творец, който обича да предизвиква себе си. Творчеството му преминава през монументалната скулптура, скулптурния портрет, малката пластика, рисунката, дори живописта. В Габрово ще се представи с малкоформатни пластики, оформени върху дървени подложки, и плакети.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

„Миниатюрата е сложно изкуство, казва Яков. За да стане един плакет на ниво, освен владеенето на скулптурния релеф трябва и перфектно композиране на картината, точен графичен детайл и дизайнерско оформление на крайния продукт.”

Скулпторът се вълнува от срещата с габровските ценители – самият той пази прекрасни спомени от участията си в общата художествена изложба „Човекът и труда” през 1982 година, в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

„Габрово е един от градовете, където съм се представял добре и за мен е гордост да се срещна отново с габровските ценители – сподели плевенският скулптор пред габровския печатен всекидневник „100 Вести”. С Валентин Атанасов се познаваме от Художествената гимназия в София, после – от Академията. Във времето имаме различни пътища. Бях 15 години в Америка, с прекъсвания … малко поизостанах от моето призвание. От 10 години редовно правя изложби. Плакетите се радват на успех, има откупки. Показвал съм в сградата на Радио „София”, в Балчик, Бургас, Поморие. Шегувам се, че съм „народен художник”, в смисъл правя неща, достъпни за народа. Ако има спонсори, ще работя и монументално изкуство.”

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

И в тези нови творби – плакетите, които прави от две години, Яков остава верен на своя стил – експериментира с материала, като използва патината за постигане на цветови нюанси. Това, в съчетание с интересните фактури на бронза, създава илюзия по – скоро за живописно произведение, отколкото за релеф. Заради това му въздействие бронзът влиза в заглавието на изложбата като „злато”. А „бяло”-то и „черно”-то са рисунките на Валентин Атанасов в красиви бели рамки, аранжирани 3х3 в карета, върху белите стени на зала „проф. Минчо Минчев”.

„Бяло, златно, черно” може да бъде видяна в ХГ „Христо Цокев” до 3-ти май.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица