Свържи се с нас

Новини

Габровската прокуратура отчете успешна 2018-та година

Published

on

снимка: Апелативна прокуратура – Велико Търново

В петък, 29 март, се проведе годишният отчетен доклад за дейността на прокуратурите от Габровския съдебен район за 2018 г.

На събранието присъстваха г-жа Румяна Арнаудова, завеждащ отдел „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура и г-н Валери Първанов, завеждащ отдел „Досъдебен“ при Върховна касационна прокуратура. От Апелативна прокуратура – Велико Търново присъстваха и.д. Апелативен прокурор г-жа Таня Недкова и прокурор Антоанета Чакърова.

За отчетния период прокурорите от региона са работили по общо 2 776 преписки, като 95% от тях са били решени до края на периода.

През годината в съдебния район има новообразувани общо 1 453 досъдебни производства. 69,5% от всички, наблюдавани през отчетния период досъдебни производства, са приключени през годината.

От внесените в съда и прекратени досъдебни производства 74% са разследвани в срок до 8 месеца.

Отчетени бяха основните фактори, довели до по-продължителни срокове на разследване по някои дела.

През 2018 г. прокурорите от съдебния район са внесли в съда обвинителен акт, споразумение или с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание общо срещу 584 лица.

По разгледаните от съда дела през годината са постановени осъдителни присъди и решения спрямо 559 лица, като оправдателните присъди и решения са едва 1,96%.

Г-жа Арнаудова, г-н Първанов и г-жа Недкова изразиха задоволство от качеството на работа на прокурорите в съдебния район, както и от полаганите усилия за намаляване сроковете на разследване по делата.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Приеха новата Областна здравна карта

Published

on

Новата Областна здравна карта бе единодушно приета от Областна комисия за регион Габрово, създадена със Заповед на Министъра на здравеопазването. Основната цел на стратегическия документ е да се повиши ефективността на здравната система, като на гражданите се осигури равнопоставеност и достъп до своевременна, достатъчна по обем и качествена медицинска помощ.

Чрез него се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ. Област Габрово включва 4 здравни района, които съвпадат с териториалните граници на съответните общини.

В тях към м. август 2023г. г. са регистрирани 58 лекарски практики за първична медицинска помощ, две от които групови. Броят на общопрактикуващите лекари е 72-ма. В градовете работят 56 практики, а в селата 2.

Към настоящия момент за област Габрово един лекар обслужва 1523 души население. Няма населени места, които да не са осигурени с първична извънболнична медицинска помощ.

В специализираната извънболична помощ в областта са регистрирани: – 57 индивидуални практики и 2 групови за медицинска помощ – 14 медицински, 1 дентален и 3 диагностично-консултативни центъра – 2 медико-диагностични лаборатории и 20 медико-технически.

В областта има Център за спешна медицинска помощ с разкрити четири филиала- по един във всяка община. Броят на спешните екипи е 10- 7 мобилни и 3 стационарни.

Приетата Областна здравна карта ще бъде изпратена до Министъра на здравеопазването с мотивирано предложение от областния управител Мария Башева.

Зареди още

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата UEFA Playmakers

Published

on

ФК „Чардафон 1919“ – Габрово за поредна година организира под егидата на БФС, UEFA и Disney безплатни тренировки за момичета, от 5 до 8-годишни възраст.

Заниманията ще започнат от 2 октомври и ще продължат до края на месеца.

Футболните тренировки ще се проведат в салона на Национална Априловска гимназия от 18.00 часа. Те ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, и помощника му Преслава Василева.

Всички желаещи да се включат в тренировъчния процес трябва да се регистрират и заявят своето участие оттук.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

UEFA Playmakers е забавен и безопасен начин за момичета между 5 и 8 години да започнат да играят футбол. Програмата включва движения, игри и разказване на истории от Дисни, за да се забавляват и да научат да играят във футбола.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица