Свържи се с нас

Новини

Отборът по лека атлетика на НАГ – девети в света

Published

on

Отборът по лека атлетика на Национална Априловска гимназия – град Габрово се представи повече от успешно на 32-рите световни ученически игри, проведени в Бидгошч, Полша в края на месец юни, съобщават от сайта Bg Athletic.

Отборът, състезаващ се във възрастова група 8-10 клас, беше в състав: Николай Христов, Момчил Амуджев, Момчил Асенов, Христо Асенов, Трифон Дъчев и Димитър Върбанов, а техен ръководител бе финалистката от Олимпийските игри в Москва – Бонка Пенева.

Момчетата се пребориха за влизане в челната 10-ка, а общият брой отбори беше 32, като повечето от тези училища са спортни. На първо място се нареди училището от Финландия, като негови подгласници останаха представителите на Австралия и Австрия. Държави като Франция, Португалия, Испания, Китай и много други останаха зад „Априловци“ в подреждането, въпреки че в тези държави развитието на спорта в училище е много напреднало.

Световните ученически игри се провеждат по различен начин от другите големи форуми по лека атлетика. Дисциплините са разделени на 5 групи: спринтове, средни бягания, скокове, хвърляния и хърдели. За участие в отборното класиране, всеки отбор трябва да има представител в 5-те вида дисциплини. Като всеки голям форум, така и тука най-масови дисциплини бяха спринтовете на 100 и 200 метра, повечето от класическите дисциплини бяха застъпени в програмата на това първенство. Организаторите на това състезание са вмъкнали и някои нетрадиционни дисциплини, като 300 м препятствено бягане и 100м препятствено бягане. Според ръководителя на тима – г-жа Пенева организацията и настаняването са били на ниво, както подобава на такъв форум.

В програмата, освен атлетически дисциплини, бяха застъпени и образователни мероприятия. След втория състезателен ден се е състояла така наречената „вечер на нациите“, в която всяка държава има 5 минути да представи своята култура, традиции и обичаи. Българите са представили филм за училището, както и народни танци и носии.

В атлетическите дисциплини българите се представиха подобаващо – капитанът на отбора Николай Христов зае призовото 6-то място на 200 метра с резултат 23,53 секунди. На 5-то място се нареди Момчил Асенов в тласкането на гюле с личен резултат от 13.12 м. Неговият брат Христо Асенов се нареди на 11-то място. Двамата братя показаха изключителния си талант, след като се пребориха за призови места със състезатели, които са 2 години по-големи от тях. Момчил Амуджев се нареди на 11-то място в коронната си дисциплина 800м с личен резултат от 2.05 минути. Трифон Дъчев, който бързо стана любимец на публиката и съдиите със своя чар и чувство за хумор, се нареди на 9-то място в сектора за скок на височина, като се доближи само на 2 сантиметра от личното си постижение, въпреки студеното време и контузията си. Димитър Върбанов завърши великолепното представяне на отбора с извоюването на 5-то място на 400м със личен резултат от 54.21 секунди. Щафетата, която на това първенство е уникална по рода си : 100м + 200м + 300м + 400м, се нареди на престижното 8-мо място, в състав Димитър Върбанов, Момчил Асенов, Николай Христов и Момчил Амуджев.

Доволна съм от всичките състезатели, представиха се на ниво, въпреки лошото време и силната конкуренция. Искам да ги поздравя за доброто представяне и да им пожелая успехи в бъдеще“, каза г-жа Бонка Пенева.

За да стигне до финалите, отборът завоюва 2-ро място в България на финалите на ученическите игри в град Сливен през миналата година. През този сезон на генералната репетиция за световното първенство, а именно финалите на ученическите игри, отново в града на 100те войводи, отборът се нареди на 2-ро място, като още тогава загатна, че ще могат да се борят за призови класирания в Бидгошч.

За участието на отбора в това състезание бяха нужни средства, с които училището не разполага. Община Габрово помогна, като осигури почти половината от необходимите средства, няколко габровски фирми също дадоха своята помощ: „Подем“, „Технолес“, „РИГ“, „Формула Ф“, „Паркове и озеленяване“, „ Ротари клуб“ , „Алфрида Пеев“ , „Пластформ“, „Енев Пилана“ , както и даренията от собствени спестявания на Калинка Пенева и  народният предсатвител от БСП  – Ивелин Николов. От БАСУ (Българска Асоциация за спорт в училище) осигуриха екипи за целия представителен отбор, както и специални грамоти за участие на двамата рожденици по време на състезанието – Николай Христов и Момчил Амуджев. Състезателите от НАГ показаха не само добри спортни умения, но и отлични комуникативни способности, според ръководителката на отбора за тях не е имало езикова бариера.

1 Comment

1 Comment

  1. Име (задължително)

    19.09.2011 at 10:14

    оле мом4ета просто сте супер! да можех и аз като вас!!!<3<3

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица