Свържи се с нас

Новини

Осмомартенски турнир по футбол за момичета и девойки в зала „Дан Колов“

Момичетата от 11-12 клас от СУ „Васил Левски“ заслужено спечелиха първото място

Published

on

снимка: Община Севлиево

За поредна година Община Севлиево организира турнир по футбол за момичета и девойки по повод Деня на жената 8-ми март. Турнирът се проведе в празничния ден в спортна зала „Дан Колов“ в града.

В надпреварата за традиционните торти се включиха приблизително 90 момичета и девойки. Началото бе дадено от момичетата от ОУ „Стефан Пешев“ и СУ „Васил Левски“. Редовното време на срещата и двете продължения не бяха достатъчни за отбелязване на гол от двата отбора. При дузпите щастието се усмихна на възпитаничките на Венцислав Младенов и така първата торта беше за момичетата от СУ „Васил Левски“. За „Голмайстор“ журито определи Яна Филева от СУ „Васил Левски“, „Най-добър вратар“ – Пресияна Тодорова от ОУ „Стефан Пешев“ и за „Най-полезен играч“ безспорно беше избрана Антония Ангелова от ОУ „Стефан Пешев“.

снимка: Община Севлиево

Следващият мач реши спора във възрастова група 8-10 клас между отборите на СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“. Тук разликата в класите беше видима и след три попадения на Маринела Маркова и още два гола отбелязани от девойките на СУ „Васил Левски“ първото място беше грабнато от представителките на гимназията. Така приза за „Голмайстор“ журито категорично отсъди на Мариела Маркова. Наградата за „Най-добър вратар“ бе връчена на Елеонора Колесникова, като и двете са възпитаници на СУ „Васил Левски“. За „Най-полезен играч“ журито определи Есин Кочумова – капитан на отбора от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

В следващия мач спора за първото място бе между отборите на момичетата от ОУ „Емилиян Станев“ с. Ряховците и ОУ „Христо Ботев“ с. Добромирка. Тук битката се води без гол почти до края на срещата. Няколко минути преди него Галя Ангелова от ОУ „Христо Ботев“ с премерен удар прекара топката покрай левия стълб на вратата на момичетата от Ряховците. За „Голмайстор“ грамотата беше връчена на Галя Ангелова, а за „Най-добър вратар“ на Кристина Янкова – и двете от ОУ „Христо Ботев“. Призът за „Най-полезен играч“ журито отреди на Айджан Нуриева от ОУ „Емилиян Станев“ с. Ряховците.

снимка: Община Севлиево

Последва силен мач между женските отбори 11-12 клас на СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“. Любопитното в срещата бе, че и в двата състава участваха състезатели на ФК „Севлиево Лейдис“. Както и в първата среща от турнира, редовното време и продълженията не бяха достатъчни за отбелязване на гол. Последваха наказателни удари, завършили също наравно. При последвалото изпълнение по една дузпа, възпитаниците на гимназията реализираха гол, а девойките водени от Красен Кунев пропуснаха. По този начин девойките на СУ „Васил Левски“ грабнаха първото място. Призът за „Голмайстор“ се присъди на Биляна Петкова от СУ „Васил Левски“, а наградата за „Най-полезен играч“ заслужи Сехер Данаджъ от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“. Журито определи за „Най-добър вратар“ Симона Николаева от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

Последва демонстративен мач между момичетата на СУ „Васил Левски“, а опоненти по едно полувреме им бяха момичетата от ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Емилиян Станев“, двата отбора бяха подкрепени от Антония Ангелова. Мачът завърши при резултат 6:3 за момичетата от гимназията.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица