Свържи се с нас

Новини

Добрата новина: Върнаха зрението и лъчезарната усмивка на Галя!

Published

on

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

В социалната услуга Дневен център за пълнолетни лица с увреждания в град Габрово има едно слънчево момиче – на 49 години, което загуби зрението си, поради финансова невъзможност на семейството си да направи операция на очите.

Когато хората около нея видяха, че тя много страда и се плаши от тъмнината, решиха да помогнат. Родителите и специалистите от Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” събраха пари, за да подпомогнат плащането на операцията поне за едното око.

Приятелите на Галя от Дневния център и специалистите нарисуваха прекрасни картини, които бяха закупени от ценители, приятели и граждани, за да подпомогнат лечението. На Коледното изложение, на щанда за арт изделия се приближи една млада интелигентна жена и каза, че тя може да помогне и си купи картина. Оказа се, че тя е габровка и очен лекар в клиника в София. След разговора с нея и ангажимента, който пое с колегите си за безплатна операция на едното око, резултатът бе повече от успешен.

Доктор Таня Колева прегледа Галя безплатно в габровския кабинет. По телефона бе съобщена най-хубавата коледна новина. А тя бе, че Екипът, с който работи и ръководството, са готови да направят безплатна операция на едното око на Галя, която е и лице и със специални потребности.

Управителният съвет на Сдружението взе решение да плати операцията и на другото око със събраните пари от благотворителния базар на картини.

Извършените операции бяха предизвикателство, поради изключително напредналите пердета, особения строеж на окото и нуждата от обща анестезия при пациенти със синдром на Даун. Операциите бяха за отстраняване на катаркта ( вътрешно перде) на двете очи, с имплантация на изкуствена вътреочна леща.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Операциите преминаха успешно, благодарение на професионализма на екипа от Очна болница Ресбиомед в София, под ръководството на опитния хирург д-р Милена Средкова, с помощта на д-р Таня Колева и незаменимата подкрепа на анестезиолога д-р Веселина Киселкова.

Върна се зрението и лъчезарната усмивка на Галя. Тя може да извършва самостоятелно обичайните и ежедневни дейности и да се радва на света около себе си.

От Дневния център за пълнолетни лица с увреждания благодарят на Очна клиника Ресбиомед за отлично свършената работа! Лекарският ЕКИП отвори вратите на една от най-модерно оборудваните клиники в София и България и за лица с умствени увреждания.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Под ръководството на д-р Александър Ангелов, създател и медицински директор на Ресбиомед , се осъществява пълна грижа за очното здраве и доброто зрение на пациентите. Клиниката е оборудвана с най- съвременна техника за диагностика и лечение на всички очни заболявания- катаракта, глаукома, болести на клепачите и околоочната зона, дегенерация на макулата, диабетна ретиноаптия и заболявания на ретината. Ресбиомед е единственият център в България, където се използва най-съвременната техника за лазерна корекция на зрението ( SMILE). Специален приоритет е грижата за детското зрение.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Екипът на д-р Средкова и д-р Колева е един от малкото в България специализирани и с богат опит в диагностиката и оперативното лечение на различни заболявания на клепачите, околоочната зона и слъзните пътища, както при възрастни, така и при деца.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Д-р Таня Колева е на разположение и на нуждаещите се от консултация пациенти и в своя роден град Габрово. Два пъти в месеца, тя преглежда в ДКЦ СИАС, водена от своето разбиране, че пациентите имат право на качествена медицинска помощ и добро лечение навсякъде в България.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

„Добрите хора ще ги познаете по делата. Те са навсякъде около нас. Те обичат, подкрепят и раздават своя професионален опит и знания с много обич и усмивки! Благодарим Ви приятели, че ни върнахте вярата и надеждата в доброто!“, споделят още от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица