Свържи се с нас

Новини

Добрата новина: Върнаха зрението и лъчезарната усмивка на Галя!

Published

on

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

В социалната услуга Дневен център за пълнолетни лица с увреждания в град Габрово има едно слънчево момиче – на 49 години, което загуби зрението си, поради финансова невъзможност на семейството си да направи операция на очите.

Когато хората около нея видяха, че тя много страда и се плаши от тъмнината, решиха да помогнат. Родителите и специалистите от Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” събраха пари, за да подпомогнат плащането на операцията поне за едното око.

Приятелите на Галя от Дневния център и специалистите нарисуваха прекрасни картини, които бяха закупени от ценители, приятели и граждани, за да подпомогнат лечението. На Коледното изложение, на щанда за арт изделия се приближи една млада интелигентна жена и каза, че тя може да помогне и си купи картина. Оказа се, че тя е габровка и очен лекар в клиника в София. След разговора с нея и ангажимента, който пое с колегите си за безплатна операция на едното око, резултатът бе повече от успешен.

Доктор Таня Колева прегледа Галя безплатно в габровския кабинет. По телефона бе съобщена най-хубавата коледна новина. А тя бе, че Екипът, с който работи и ръководството, са готови да направят безплатна операция на едното око на Галя, която е и лице и със специални потребности.

Управителният съвет на Сдружението взе решение да плати операцията и на другото око със събраните пари от благотворителния базар на картини.

Извършените операции бяха предизвикателство, поради изключително напредналите пердета, особения строеж на окото и нуждата от обща анестезия при пациенти със синдром на Даун. Операциите бяха за отстраняване на катаркта ( вътрешно перде) на двете очи, с имплантация на изкуствена вътреочна леща.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Операциите преминаха успешно, благодарение на професионализма на екипа от Очна болница Ресбиомед в София, под ръководството на опитния хирург д-р Милена Средкова, с помощта на д-р Таня Колева и незаменимата подкрепа на анестезиолога д-р Веселина Киселкова.

Върна се зрението и лъчезарната усмивка на Галя. Тя може да извършва самостоятелно обичайните и ежедневни дейности и да се радва на света около себе си.

От Дневния център за пълнолетни лица с увреждания благодарят на Очна клиника Ресбиомед за отлично свършената работа! Лекарският ЕКИП отвори вратите на една от най-модерно оборудваните клиники в София и България и за лица с умствени увреждания.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Под ръководството на д-р Александър Ангелов, създател и медицински директор на Ресбиомед , се осъществява пълна грижа за очното здраве и доброто зрение на пациентите. Клиниката е оборудвана с най- съвременна техника за диагностика и лечение на всички очни заболявания- катаракта, глаукома, болести на клепачите и околоочната зона, дегенерация на макулата, диабетна ретиноаптия и заболявания на ретината. Ресбиомед е единственият център в България, където се използва най-съвременната техника за лазерна корекция на зрението ( SMILE). Специален приоритет е грижата за детското зрение.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Екипът на д-р Средкова и д-р Колева е един от малкото в България специализирани и с богат опит в диагностиката и оперативното лечение на различни заболявания на клепачите, околоочната зона и слъзните пътища, както при възрастни, така и при деца.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Д-р Таня Колева е на разположение и на нуждаещите се от консултация пациенти и в своя роден град Габрово. Два пъти в месеца, тя преглежда в ДКЦ СИАС, водена от своето разбиране, че пациентите имат право на качествена медицинска помощ и добро лечение навсякъде в България.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

„Добрите хора ще ги познаете по делата. Те са навсякъде около нас. Те обичат, подкрепят и раздават своя професионален опит и знания с много обич и усмивки! Благодарим Ви приятели, че ни върнахте вярата и надеждата в доброто!“, споделят още от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица