Свържи се с нас

Любопитно

Откриват Узана Поляна Фест с гайдаря на Валя Балканска

Published

on

Музикалната програма на Узана Поляна Фест, който представя зелените идеи в действие на 16-ти и 17-ти юли над Габрово, ще бъде открита от етно-фюжън групата „Оратница“ и звездата Петър Янев – каба гайдата зад космическия глас – Валя Балканска.

Узана ще се превърне в своеобразно селище на екологичните инициативи от цялата страна, в което можете да намерите Екоакадемия, Чаршия с биопродукти, Технопарк с демонстрационни проекти за алтернативна енергия, Мегдан–сцена, Занаятчийница, Дзен-център за духовно здраве, Велопарк и разбира се – Кметство с информационен център и място за дискусии.

Фестивалът в географския център на България се организира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и за пръв път ще представи по толкова атрактивен начин проектите си за последните 5 години, които са на стойност около 7 млн. щатски долара. Подкрепените проекти са в разнообразни сфери, свързани с устойчивото развитие: екотуризъм, опазване на околната среда, биоразнообразие, почви, води и здравословен живот.

Програмата включва атрактивни демонстрации в най-разнообразни сфери: от състезание по радиопроследяване на двойки костенурки от  създателите на единствения център за защита на костенурки в България – „Геа Челония”, през тъкане на традиционно сватбено знаме – Феруглица – от бабите от с. Добърско, месене на квасен хляб с Хлебната къща от Габрово, забъркване на биошотове и биодегустации, интерактивни игри за опознаване на биоразнообразието в Централен Балкан, Беленските острови и парк Българка, работилница за рециклирано изкуство, до сериозни семинари и дискусии – „Земеделие върху замърсени земи?“, „Родопите като велодестинация“, „Предизвикателствата за горите в съвременния свят“ и др.

Достъпът до Узана Поляна фест е свободен за всички, които искат да научат повече за алтернативите в съвремeнния свят, доказващи, че хармоничният живот на човека с природата е възможен и постижим.

Най-атрактивни за любопитните към иновациите ще бъдат демонстрациите на инсталации за алтернативна енергия: гостите на фестивала ще могат да видят как се правят брикети от тръстика, енергия от биомаса и термопомпа, захранвана от слънчева енергия в „Технопарка“ на Узана Поляна Фест.

Любителите на екстремните спортове, Узана Поляна Фест посреща с въжена градина, катерачна стена и специален велопарк, изграден от Фондация „Екообщност”, за който ще могат да се наемат и колелета под наем.

Завършекът на фестивала ще даде началото на инициатива, промотираща колоезденето като алтернатива за туризма – от Узана до Велико Търново ентусиасти ще карат три дни велосипедите си през Соколския манастир и Боженци до Велико Търново, за да покажат, че еко– и велосипедният туризъм у нас имат сериозни перспективи и са разумна алтернатива на масовия туризъм.

Вечерната програма на фестивала е поверена на момчетата от нашумялата етно-фюжън банда „Оратница“ и каба гайдата на Петър Янев. Те ще бъдат подгрявани от джаз  формацията „Splash damage” и мултимедийния пърформънс „Селото, което изчезна за една нощ“, дело на Виолета Янева.

Община Габрово е съорганизатор на събитието, а медиен партньор е Gabrovonews.bg

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Любопитно

Узана Поляна фест от 19 до 21 юли

Published

on

От петък до неделя, 19 – 21 юли, сред красивата природа в габровския балкан ще се проведе деветото издание на Узана Поляна фест. Фестивалът тази година се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите.

И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана Поляна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Зареди още

Любопитно

Младежки център – Габрово кани на ателие по калиграфия

Published

on

В работилница по калиграфия ще могат да се включат всички младежи, които се интересуват от японската култура и изкуство по време на Деня на японската култура. Събитието е организирано от Младежки център – Габрово и ще се проведе на 22 юли, от 17 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Работилницата по калиграфия ще бъде водена от Венелина Петкова, с ранг специално кю по Шодо от японската школа ШоДжинКай. Събитието ще започне с демонстрация, на която тя ще разкаже за изкуството калиграфия и ще изпише думите 姉妹都市 (shi-mai to-shi), означаващи „градове-сестри“, посветени на приятелството на Габрово и японския град Тойоаке. Именно в Тойоаке се намира гимназия „Сейджо“, с която Община Габрово организира дългогодишен младежки обмен. Десет японски младежи ще гостуват от 20 юли до 1 август в Габрово, където ще живеят в габровски семейства и ще могат да се докоснат до българската култура. По време на събитието в Художествена галерия Христо Цокев гостите ще могат да се запознаят и с японските младежи, които ще направят работилница по оригами.

След демонстрацията, по време на работилницата, участниците ще научат как се изписва думата 思いやり (omoiyari) – състрадание, съпричастност, внимание и доброта. Омоияри е важна концепция в японската култура, която насърчава уважение и внимание към другите хора. Всеки участник ще има възможността да опита „танца на четката“ и да се потопи в японската култура.

Работилницата е безплатна и не изисква предварително записване.

Заповядайте на 22 юли, 17:00 часа, Художествена галерия „Христо Цокев“, Ден на японската култура. В програмата ще има още ателие по икебана, демонстрация на кендо, кът с книги за Япония, оригами.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица