Любопитно
Днес е Европейският ден на шоколада
На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз. Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода.
Учените по света са единодушни, че дори приемането на 30г. черен шоколад на ден е изключително здравословна храна.
Процесът за създаването на един шоколад започва със събирането на узрелите шушулки от какаовото дърво. Те се отрязват от дървото с мачете или се свалят с пръчка, отварят се и от тях се изстъргват какаовите зърна, които се оставят на куповее за няколко дни да ферментират и след това се растилат на открито в продължение на 5-7 дни (взависимост от времето), за да изсъхнат.Трябва да се внимава да се събират само узрелите плодове, защото ако не са достатъчно узели, не съдържат достатъчно количество масло, а също така не могат да ферментират, а именно тяхното ферментиране създава специфичния вкус на шоколада. Изсушените какаови зърна се почистват и изпичат, за да се отпуснат обвивките им и след това се „издухват” от тях, след което ядката на зърното се разчупва на малки парченца и се смилат в каменна мелница, маслото от тях се отделя и масата се превръща в „шоколадов ликьор” (наименованието е подвеждащо, тъй като тази субстанция не съдържа алкохол). След като се втвърди, се превръща в горчивия натурален шоколад, който се използва за готвене, след което се пренася в шоколадените фабрики, в които се създават различни видове шоколад.
Любопитно
Кулинарното хоби на Михаела Милчева печели все повече сърца


Михаела Милчева – млада и амбициозна дама от Габрово – привлича все по-голямо внимание в дигиталните платформи със своите оригинални и майсторски изработени сладкарски и кулинарни произведения.
Завършила Националната Априловска гимназия, тя избира да остане в Габрово, където с вдъхновение и постоянство развива любимото си хоби – правенето на торти.
„Израснах около аромат на ванилия и шоколад, защото майка ми е сладкар и именно от нея наследих любовта към това изкуство“, споделя тя с усмивка.
Кулинарията за Михаела не е просто занимание в свободното ѝ време – тя посвещава сърцето си на това, което обича най-много. Тортите и вкусотиите ѝ не само изглеждат впечатляващо, но са създадени и с щипка любов.
Михаела е създател на ToptaLab – кулинарно пространство, в което съчетава традиционни рецепти с модерна визия и индивидуален стил.
Нейното вдъхновение се разгръща в социалните мрежи: Facebook, Instagram и TikTok. Там нейните публикации събират лайкове и сърца, а последователите ѝ се увеличават с всеки нов кулинарен пост.
С ясни планове за бъдещо развитие и реализация в кулинарната сфера, Михаела Милчева продължава да вдъхновява и показва, че когато правиш нещо с любов – резултатите не закъсняват.


Култура
Бляскаво представяне на МК „Весела“ на конкурс в Гърция


С две престижни награди се завърнаха младите пианистки Полина Флориду и Невин Халил от шестото издание на Международния конкурс „От Бах до джаз“, който се проведе в Атина, Гърция.
Двете талантливи музикантки, възпитанички на клавирния педагог Весела Пенева, представиха достойно Музикален клуб „Весела“ и България сред над 80 участници от различни страни.
Журито на конкурса, съставено от изтъкнати музиканти и преподаватели от Русия, Турция, Франция, Румъния, Гърция и Китай, оцени високо изпълненията на младите инструменталисти, като отличи само най-добрите.
В първа възрастова група, второкласничката Невин Халил впечатли журито и публиката със своето майсторство и заслужено спечели втора награда. Тя бе и сред малкото участници, поканени да свирят на заключителния Гала-концерт – признание за нейния талант и сценично присъствие.
В четвърта възрастова група, където конкуренцията беше особено оспорвана, Полина Флориду, ученичка в 10 клас, завоюва четвърта награда – постижение, което заслужено бе определено като изключително от артистичния директор на конкурса, пианистката Лилия Бояджиева (България – Франция).


Тя сърдечно поздрави двете участнички, техните родители и техния преподавател Весела Пенева, изразявайки възхищението си от факта, че двете момичета не учат в музикално училище, а са любители с изключителен талант и дисциплина.


Любопитно
Старата кола не трябва да тежи на джоба ти!


Независимо дали е повреден, стар, негоден или бракуван – автомобилът ви заслужава достоен финал на своя път. Вашата непотребна кола не само заема място, но и продължава да ви струва пари с ненужни данъци и главоболия.
Не я оставяйте да ръждясва – ВАИКАР ще я изкупи на добра цена, бързо и коректно. Време е да се сбогувате с нея след вярната ѝ служба, при това с уважение и печалба!
ВАИКАР – №1 в Габрово за изкупуване на стари автомобили – ще я вземе от вас:
Срещу реална пазарна стойност
Бързо и без усилия
Без бумащини и с коректно отношение
Обадете се на +359 999 009 008 – ние ще се погрижим за всичко! Време е за разумно решение!