Свържи се с нас

Новини

НСИ: По-малко осъдени лица през 2010 в сравнение с 2009 г.

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С 5.4% е намалял броя на престъпленията, завършили с осъждане, а на осъдените лица – с 4.4% през 2010 в сравнение с 2009 г. 35 397 са издадените осъдителните присъди за извършени престъпления през 2010 година. Броят на осъдените лица с влезли в сила присъди е 39 070, по информация на Националния статистически институт. Статистиците отчитат намаление и на осъдените лица на възраст между 14 и 17 години. През 2010 спрямо 2009 година процентите са се смъкнали от 13.7 на 6.9 от всички осъдени лица. Обвинение за извършено престъпление са получили 47 548 лица, като с ефективни присъди са повече от половината – 24 740. Условно осъдени са 14 330 лица, оправдателни присъди са получили 1 606 души, а делата срещу 221 лица са прекратени. От наказателна отговорност са освободени 6 651 лица. Коефициентът на криминална активност през изминалата година в сравнение с 2009 година е намалял от 616 на 595 на 100 хиляди души. Най-„активни” са осъдените лица на възраст между 18 и 24 години, следвани от 25-29-годишните. След тях се нареждат непълнолетните между 14 и 17 години. Сред осъдените непълнолетни лица с най-висок коефициент на криминална активност през 2010 г. са 17-годишните. Увеличение от 14.5% има при престъпленията, свързани с наркотичните вещества. Броят на осъдените по тези дела лица нараства с 14.9%. Повече са и престъпленията и осъдените лица заради контрабанда на наркотици. От престъпленията против собствеността най-разпространени са кражбите на имущество. Броят на осъдените лица през 2010 година спрямо 2009 година обаче е намалял с 2.3%. По-малко са осъдените и за извършени грабежи – с 5.5 %. Нараснал е броят на присъдите за убийство и опит за убийство с 8%. Осъдени са 162 лица при 150 лица през предходната година. Лицата, осъдени за изнасилване и за опит за изнасилване са 149 или с 13.9% по-малко. През изминалата година броят на осъдените мъже е 36 481 (96% от общия брой на осъдените лица), а на жените – 2 589. 57.3% или 22 404 от осъдените лица са лишени от свобода.

АргументиБГ

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица