Свържи се с нас

Любопитно

Гигантски 299-метров тиквеник приготвиха в Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

Рекордно голям тиквеник, с дължина от 299 метра, приготвиха в Севлиево за празниците на града.

За направата на тиквеното изкушение бяха използвани 65 кг готови кори, 130 кг тиква, 22 кг захар, 16 кг орехи, 24 литра олио, половин кг канела и 200 грама ванилия, накрая е поръсен с 12 кг пудра захар.

снимка: Община Севлиево

На официална церемония бяха връчени и наградите от конкурсите „Тиквени фантазии“ и „Тиква най-…, най-…“. Компетентно жури имаше трудната задача да разгледа произведенията на всички участници и да избере най-добрите сред тях.

В конкурса „Тиквени фантазии“ в раздел рисунка, категория до 10 години първото място зае Сесил Кумджиева. Второто място е за Константин Тодоров, а трето място си поделиха Деница Михайлова и Ефе Еминов.

снимка: Община Севлиево

В следващата категория – 11-14 години първото място заслужено отиде при Гергана Георгиева, второто е за Радост Димитрова, а третото отново си поделиха Николай Андреев и Стефани Христова.

Първото място в категорията 15-18 години е за Симона Маламова. Това е и единствената награда в категорията.

В раздел приложно изкуство също бяха наградени най-добрите участници. На първо място в раздел до 10 години са малчуганите от детска градина „Мечо Пух“ в с. Петко Славейков, второто място е за детска градина „Пролет“, Севлиево, а третото за детска градина „Слънце“ в града.

В категорията 11-18 години първото място е при учениците от ОУ „Стефан Пешев“, второто е за Румяна Николова, Анелия Младенова и Златин Михов от ОУ „Христо Ботев“, с. Добромирка. А третото място е за Кристина Янкова и Ренета Иванова от същото училище.

В категорията над 18 години първото място е за Културен клуб на пенсионера – Севлиево, втората награда взе Катя Георгиева, а третото място си поделят Росица Георгиева и Марияна Няголова.
И тази година бяха отличени тиквите, най-уникални в различни категории.


Наградата за най-малка тиква взе Деница Иванова от ОУ „Христо Ботев“, с. Добромирка. Най-красивата тиква е изпратена от НЧ „Отец Паисии – 1922“, с. Богатово.

Най-нестандартната тиква тази година е от подготвителната група при детска градина „Слънце“. Най-дългата тиква е на Галина Георгиева от Севлиево, а рекордьорът тази година – най-голямата тиква, тежи цели 260 кг. и е отгледана от земеделския производител Бисер Пинчев от с. Крива бара, общ. Козлодуй. А голямата награда от 1000 лв. беше осигурена от „Дилмано Дилберо“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица